Hyppää pääsisältöön

28.3.2022

Näyttely johdattelee Vappu Heiskan elämänvaiheisiin ja taiteeseen valokuvien, tekstisitaattien sekä lukuisten taideteosten kautta.
Kuva
Vappu Heiska, Nimeämätön, 1963. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva, KeMu. Kuva Hannu-Pekka Auraneva

Vapun käsialoja -näyttely luo katsauksen Jyväskylän Älylässä kasvaneen ja asuneen kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921-1993) elämän vaiheisiin lapsuudesta kuvaamataiteen opettajaksi ja taiteilijaksi. Taiteen lisäksi hänen elämäänsä kurkataan valokuvien ja lyhyiden tekstisitaattien avulla.

”Eurooppa tuntuu olevan sellaisessa kaaostilassa, että ihmetellä sopii, kuka tässä lopulta voittaa ja kuka häviää.”
Kenttäpostikirje äidille Jyväskylään 12.8.1943. 

Pianonsoiton opettaja Maikki Heiskan ja taidemaalari Jonas Heiskan Vappu-tytär varttui taiteen ilmapiirissä. Isä-Jonaksen öljyvärit olivat kovassa käytössä. Lapsuuden haave taiteilijuudesta toteutui, kun Vappu pääsi Helsinkiin opiskelemaan kuvaamataidon opettajaksi ja edelleen kuvataiteilijaksi. Monet muistavat hänet innostavana kuvaamataidon lehtorina Vaajakosken yhteiskoulusta vuosilta 1954-1972 ennen kuin hän jättäytyi täysipäiväiseksi taiteilijaksi.

Näyttelyn pääosassa ovat Vappu Heiskan hiili-, tussi- ja pastellityöt Keski-Suomen museon omista kokoelmista. Esillä on myös Pääsiäiskirkko- ja Juhannuskirkko-nimiset suurikokoiset materiaalisommitelmat, joiden yksityiskohdat muodostuvat muun muassa pullonkorkeista, puuhelmistä, papiljoteista ja metallinlastuista eli erilaisesta romusta.

Näyttelyssä nähdään ilmaisultaan voimakkaita muotokuvia 1950-1970-luvuilta ja maisemakuvia, jotka eivät kuvanneet useinkaan tarkasti tiettyä maisemaa. Lappi, sen lumiset rinteet sekä oman kodin piha ja perheen kesäpaikan kalliot ja kivikkoiset metsät innoittivat taiteilijaa. Pääosan maisematöistä taiteilija viimeisteli ateljeessa valokuvien ja nopeiden luonnosten pohjalta. Ne olivat myös osaksi hänen omia sisäisiä maisemiaan.

Vapulle rakkaassa Italiassa syntyi useiden pinjametsikkönäkymien ja kirkkokuvien lisäksi luonnosmaisia ja nopeasti tussilla piirrettyjä arkkitehtonisia kaupunkinäkymiä sekä muotokuvia.
 
”Kyllä sellaisen ihmisen huomaa, josta haluaa tehdä muotokuvan.”
Vappu Heiska, Keskisuomalainen 15.12.1986.

Vappu Heiskan 1980-luvun alkupuolen litografia- eli kivipiirrosvaiheen muutamat maisema- ja kirkkoaiheiset teokset jäävät odottamaan Grafiikkaa Keski-Suomen museon kokoelmista –näyttelyä, joka avautuu KeMussa ensi syksynä.

Vapun käsialoja
Vappu Heiskan elämää ja taidetta

Keski-Suomen museossa, 4. krs.
2.4.-22.5.2022

Lisätietoja:

Tuula Vuolio-Vallenius
intendentti
Keski-Suomen museo
p. 040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius(at)jyvaskyla.fi