Hyppää pääsisältöön

16.2.2022

Kuva
Nainen tietokoneella. Kuva Tero Takalo-Eskola
Tottahan se on, että pelkällä opintotuella eläminen on aika laihaa. Myös työkokemusta olisi hyvä saada jo opintojen aikana, sillä tyhjällä CV:llä työnhaku takkuaa. Kysyimme vinkkejä työllistymiseen asiantuntijalta sekä vastavalmistuneelta opiskelijalta.

“Ei siinä taida taikatemppuja olla”, aloittaa Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden omavalmentaja Sanna Hämäläinen.

Taikatemppujen sijaan Hämäläinen kannustaa keskittymään perusasioihin työnhaussa. Näitä ovat aktiivisuus, oman osaamisensa tunnistaminen sekä verkostoituminen.

Tutkimusten mukaan yli 70% työpaikoista on piilotyöpaikkoja, mikä tarkoittaa, että ne eivät tule lainkaan avoimeen hakuun. Näihin pääsee kiinni ainoastaan omalla aktiivisuudella. Pelkkiä avoimia työpaikkoja seuraamalla voi siis saada aivan väärän kuvan esimerkiksi Jyväskylän työllisyystilanteesta.

“Kannattaa olla aktiivinen sekä avoin omista mielenkiinnon kohteistaan. Esimerkiksi rekrytointitapahtumissa kannattaa avoimesti kertoa yrityksille, mitä osaa ja millaisista tehtävistä olisi kiinnostunut”, Hämäläinen kertoo.

Omasta osaamisesta kertominen voi yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että kuvailee käytyjen kurssien, vastuutehtävien, aikaisempien kesätöiden sisältöjä tai omia harrastuksia.

Verkostoituminen helpottaa työnsaantia

Terminä verkostoituminen herättää ajoittain vieroksuntaa. Monilla aloilla siihen kannustetaan heti ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen, ja aivan syystä. Hämäläisen mukaan verkostot avaavat tehokkaasti ovia työelämään.

“Läpi opintojen kannattaa koettaa hahmottaa työkenttää. Mitä töitä olen valmis tekemään? Mitä töitä täällä on tarjolla? Olisiko jossain yrityksessä tarjolla jotain, joka edes etäisesti sivuaisi kiinnostuksen kohteitani?”

Jos verkostoituminen tuntuu vaikealta tai kaukaiselta ajatukselta, kannattaa aloittaa pienin askelin. Hämäläisen mukaan tärkeintä on löytää oma tyyli hoitaa verkostoitumista. 

“Monesti verkostoituminen ymmärretään niin, että pitää saada LinkedInissä 2000 kontaktia ja tehdä säännöllisesti päivityksiä, vaikka verkostoitua voi myös muilla tavoilla.”

Yksi helppo tapa verkostoitua on keskustella poikkitieteellisesti ja eri vuosikurssin opiskelijoiden kanssa työhön liittyvistä asioista. Hämäläinen painottaa myös, että hyvään alkuun pääsee jo sillä, että keskustelee messuilla tai excuilla edes yhden työnantajan kanssa.

Yrittäjyyteen on saatavilla runsaasti tukea

Yhä useampi opiskelija työskentelee yrittäjänä tai kevytyrittäjänä opintojen ohella. Yrittäjyys on monelle hyvä vaihtoehto, sillä se mahdollistaa oman osaamisen hyödyntämisen itselleen mieluisalla tavalla. 

Sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa on tarjolla runsaasti yrittäjyysopintoja, joista saa kattavasti valmiuksia yrittäjyyteen. Lisäksi Hämäläinen vinkkaa maksuttomasta KS-yritysidea-palvelusta, josta yrittäjyyttä pohtiva saa tukea ja valmennusta.

Alan töitä omalla aktiivisuudella yrityksen ja erehdyksen kautta

Kun viestintää opiskellut Markus Puoskari valmistui keväällä 2020, oman alan työpaikka oli jo taskussa. Puoskari työllistyi opintojensa loppuvaiheessa markkinointitehtäviin Jyväskylässä toimivaan aurinkoenergiaa myyvään yritykseen.

Opiskelijaelämästä työelämään siirtyminen jännitti kovasti aluksi, mutta lopulta siirtymä sujui sulavasti. Itse työpaikan saaminen vaati kuitenkin aikaa ja jaksamista.

“Hain aika moneen paikkaan ja lopulta täältä tärppäsi. Pyysin kavereilta palautetta mun CV:stä ja hakemuksista. Se oli aika epämukavaa, mutta tosi tärkeää. Sain hyviä vinkkejä heiltä”, Markus kertoo työnhausta.

Ihmisiä pöydän ympärillä keskustelemassa.
yrityskoordinaattorit-tyossaan-toimistolla.png

Markuksen vinkit työnhakuun

1. Verkostoidu ja pidä yhteyttä yrityksiin läpi opintojen! 

Excuilla, työelämätapahtumissa, messuilla ja kursseilla tapaa runsaasti yritysten edustajia. Heille kannattaa olla avoin omasta osaamisesta ja omista tavoitteista. Voi hyvin olla, että yrityksellä tulee tarve juuri sinun osaamisellesi! Kannattaa pitää silmällä myös sopivia työelämälähtöisiä tapahtumia tai järjestötoimintaa, jossa voisit päästä osoittamaan osaamisesi suoraan työnantajalle.

2. Kehitä osaamistasi vapaa-ajalla

Varsinkin viimeisenä opintovuonna opettelin vapaa-ajalla paljon asioita, joita ei tullut esiin opintojen kautta. Kävin muun muassa Googlen digmarkkinointikurssin, josta sain sertifikaatin. Tällaisilla asioilla onnistuin erottumaan työnhaussa. 

3. Panosta hakemukseen 

Panostin jokaiseen työhakemukseen paljon. Silti niistä ei aina tärppää, mutta kullekin työnantajalle kohdistettu hakemus oli aina edellistä parempi, ja lopulta työtarjous tuli.

4. Työhaastattelu ei ole kuulustelu 

Kun pääset haastatteluun, panosta vuorovaikutukseen! Haastattelu on parhaimmillaan vuorovaikutteinen tilanne, jossa sinä voit kysellä esimerkiksi yrityksen strategiasta, tulevaisuuden näkymistä, työkulttuurista ja oman tonttisi näkymistä. Monet haastattelijat ovat vaikuttuneita tällaisesta toiminnasta, ja toisaalta näin molemmat osapuolet saavat tärkeää tietoa toisistaan päätöksenteon tueksi.