Hyppää pääsisältöön

20.12.2021

KeMun vuoden 2022 näyttelyt tarjoavat monipuolista taidetta, arkkitehti Wivi Lönnin arkkitehtuuria, entisten nuorten moottoripyörien pärinää ja kiehtovaa muinaisen Lähi-idän kulttuuria.
Kuva
Nuorisoa moottoripyörineen Voionmaankadun autotallien edessä.


Keski-Suomen museon vuoden 2022 vaihtuvat näyttelyt tarjoavat mieleenpainuvia elämyksiä. Vuosi käynnistyy kuvataiteilija Samuli Heimosen Suisto-näyttelyllä, joka luo katsauksen Heimosen viime vuosien tuotantoon ja teoksissa käsiteltyihin teemoihin. Heimosen sadunkaltaiset ja vertauskuvia täynnä olevat maalaukset sijoittuvat menneeseen myyttiseen aikaan ja tilaan, jossa eläimillä on tärkeä rooli. Taiteilijalle tunnusomaisten susihahmojen lisäksi näyttely vilisee muitakin eläimiä. Suisto-näyttelyssä on esillä myös Petäjäveden uuden kirkon lehterien maalauksia.

Nostalgista vivahdetta alkuvuoteen tuo entisten nuorten 1960–1980-lukujen moottoripyöräharrastus. Nuoriso pyörien päällä -näyttely tuo nähtäväksi aikakauden moottoripyöriä ja ajoasuja sekä johdattelee katsojan autenttiseen tunnetilaan moottoripyörämuistojen ja kuvien kautta. Oman osansa saavat myös chopperointi, kilpa-ajot ja naismotoristit. Moottoriöljyn tuoksun voi melkeinpä haistaa.

Kevään ja kesän näyttelyissä loistavat vahvat paikalliset naiset. Rauhaa tulin täältä hakemaan -näyttely juhlistaa arkkitehti Wivi Lönnin (1872–1966) syntymän 150-vuotisjuhlaa. Tietokirjailija Jussi Jäppisen kanssa tuotettu näyttely keskittyy Wivi Lönn Jyväskylän aikaan ja hänen paikalliseen arkkitehtuuriinsa. 

Vapun käsialoja -näyttely avaa kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921–1993) elämän vaiheita lapsuudesta kuvaamataiteen opettajaksi ja taiteilijaksi. Pääosassa näyttelyssä on hänen taiteensa: hiili-, tussi- ja pastellityöt, materiaalisommitelmat ja litografiat.

Kansainvälinen ARTapestry6-näyttely tuo Keski-Suomen museoon nykyajan tekstiilitaidetta eri puolilta Eurooppaa. Näyttävät, kangaspuilla valmistetut kuvakudokset ovat kuin kolmiulotteisia tarinoita, joiden kautta tekijä ja katsoja käyvät vuoropuhelua. Näyttelyn tuottaa European Tapestry Forum.

Syksyllä museon taidehalli täyttyy grafiikasta. Keski-Suomen museon omista kokoelmista tuotettu näyttely käsittää teoksia muun muassa Alfred Kordelinin säätiön kokoelmasta, joka ei aiemmin ole ollut laajamittaisesti esillä museon omissa näyttelyissä. 

Vuoden viimeisessä näyttelyssä sukelletaan muinaiseen Lähi-Itään. Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään on Helsingin yliopiston monitieteisen Muinaisen Lähi-idän imperiumit -yksikön, Suomen kansallismuseon ja Keski-Suomen museon yhteistyössä tuottama näyttely. Lähi-idän historiaan ja perintöön keskittyvä näyttely kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen joukon teemaan liittyviä arkeologisia esineitä Suomen museokokoelmista. Näitä täydentävät esinelainat Ruotsin Medelhavsmuseetista.

Keski-Suomen museon vuoden näyttelyohjelma löytyy kokonaisuudessaan myös KeMun näyttelykalenterista.

 

Lisätiedot:

Tuula Vuolio-Vallenius
intendentti, näyttelyt 
Keski-Suomen museo
p. 040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius [at]jyvaskyla.fi

Asiasanat: