Hyppää pääsisältöön

1.12.2021

Kuva
Mies kantaa isoa pahvilaatikkoa, postia. Kuva Petteri Kivimäki
Pahvilaatikot liikkuvat varastossa rivakasti Olli Suhosen käsissä. Työpäivä Vaajakoskella alkaa olla lopuillaan, kun Suhonen huikkaa rullakon takaa: "Tässä mennään, koska minulla on eteenpäin menevän mieli."

Olli Suhonen työskentelee Suomen Logistigo Oy:ssä työkokeilussa.


Tuo mielenlaatu on pelastanut Olli Suhosen useasti, sillä työelämä on kuljettanut miestä eri aloille ennenkin. Suhonen tietää myös millaista on, kun työntekoon ei kykene terveyden puolesta.

– Kuntoutuminen työkykyiseksi on aloitettava yksinkertaisista asioista, kuten verenpaineen ja fyysisen kunnon parantamisesta, Suhonen vakavoituu hetkeksi.

Suhonen työskentelee tällä hetkellä Suomen Logistigo Oy:n varastolla työkokeilussa. Alan vaihtamista vauhditettiin työllisyyden kuntakokeilun omavalmentaja Anna Kämäräisen kanssa. Työskennellessä Suhoselle on kirkastunut yksi toive työelämän suhteen.

– Kunpa vain olisi töitä, muuhun tilanteeseen en ole tyytyväinen. Työpaikka tuo mukanaan tunteen, että minäkin olen arvokas. Haluan olla rakentamassa tätä yhteiskuntaa, Suhonen sanoo. 

Unelmana museoauto 

Suhosen intohimona ovat olleet pikkupojasta lähtien vanhat autot. Suhosen unelma on ostaa oma museoauto. Sen ylläpitäminen vaatii rahaa. Suhosella on jo projektikuntoinen vuoden -62 Datsun Bluebird. Suhosen silmäterä Datsun on harvinainen, niitä tuotiin Suomeen vuonna 1962 vain 713 kappaletta.

Autoharrastuksen lisäksi Suhonen opiskelee Jyväskylän yliopistossa museologiaa. Opinnot Suhonen aloitti työttömyyden aikana. Uuden työuran aloittaminen on iso elämän muutos pitkäaikaistyöttömyyden kokeneelle Suhoselle. 

– Omavalmentajani Anna Kämäräinen sanoi minulle, että aina kun hätä tulee, niin saan soittaa hänelle. Kun on tällainen lupaus olemassa, niin se tuntuu hirveän hyvältä. Olen laittamassa elämääni uuteen uskoon ja monet asiat ovat ensimmäistä kertaa naamatauluni edessä, Suhonen jatkaa.

Palkkatuki kattaa kuluja

Suomen Logistigo Oy on kasvuvaiheessa oleva logistiikka-alan yritys, joka tarvitsee koko ajan uusia työntekijöitä. 

– Meille kaikki työntekijät ovat arvokkaita ja haluamme ennakkoluulottomasti hakea uusia työntekijöitä, esimerkiksi työllisyyspalveluiden kautta. Haluamme löytää oikealla asenteella olevia henkilöitä töihin – ja palkkatuki toki madaltaa palkkauskynnystä, Suomen Logistigo Oy:n toimitusjohtaja Kari Vuorela sanoo.

Kuntakokeilussa omavalmentajan tehtävä on kuunnella työnhakijan tulevaisuudesta toiveet ja etsiä yhdessä reitti hyvään arkeen ja työelämään. Yrityksiä palvelevat työllisyyspalveluiden yrityskoordinaattorit, jotka esittelevät yritykseen sopivia työnhakijoita.

– Työhön motivoituneita työnhakijoita meillä Jyväskylässä riittää. Kannustan kaikkia yrityksiä harkitsemaan työttömän työnhakijan ottamista työkokeiluun ja yhdessä selvittämään mahdollisuuksia palkkatukeen, omavalmentaja Kämäräinen sanoo.


Teksti: Leena Petman
Kuva: Petteri Kivimäki

Mikä on palkkatuki, kuntalisä ja työkokeilu? 

Palkkatuki on rahallinen tuki, joka korvaa työnantajalle osan työttömän työnhakijan palkkauskustannuksista. 

Palkkatuetun työn tarkoituksena on parantaa palkattavan henkilön ammatillista osaamista ja edistää työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Kuntakokeilun työnhakijan työllistävälle työnantajalle voidaan myöntää palkkatuen lisäksi kuntalisää 300 tai 600 euroa kuukaudessa.

Työkokeilu on yritykselle ja työntekijälle molemminpuolinen mahdollisuus tutustua ennen varsinaisen työsuhteen solmimista.

Asiasanat: