Hyppää pääsisältöön

25.11.2021

Kuva
Puistofestivaalit Lounaispuistossa Jyväskylän yläkaupungilla. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Opiskelijat ja kulttuuri kuuluvat yhteen Jyväskylässä. Mahdollisuuksia on runsaasti lähellä sinua ja osallistuminen onnistuu matalalla kynnyksellä. Mikä tekee Jyväskylän kulttuurielämästä kokemisen arvoisen?

Kuva: Jyväskylässä kulttuuri on lähellä opiskelijoita.

“Jyväskylän kulttuurielämästä uniikin tekee se, että kulttuuri on yleisesti ottaen siellä, missä opiskelijatkin asuu ja elää. Erityisesti Yläkaupunki ja Seminaarinmäki ovat aluetta, joka täyttyy kulttuuritoiminnasta” kertoo Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Yläkaupungilla järjestetään keväisin myös monitaiteinen ja pääsymaksuton kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yö, joka on vakiinnuttanut paikkansa opiskelijoiden sydämissä. Vuonna 2022 tapahtuma viettää 30-vuotisjuhlavuottaan.

Menoa ja mahdollisuuksia löytyy kuitenkin myös alakaupungilta ja Lutakosta.

“Livekeikat Popparissa ja Tanssisali Lutakossa ovat kokeilemisen arvoisia. Lisäksi Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmisto on vierailun arvoista koettavaa ja täältä löytyy laaja harrastajateatterikenttä”, täydentää kulttuuri- ja osallisuuspalveluiden koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö.

Katutaidetta ympäri kaupunkia

Erittäin matalan kynnyksen kulttuurielämyksistä voi nauttia helpoimmillaan kiertämällä kaupunkia.

“Keskustasta löytyy useampia muraaleja, eli seinämaalauksia, joita voi ihailla kävellen tai pyörällä niitä kiertäen. Lisäksi kaupungissa on julkisia taideteoksia”, sanoo Marjo.

Kuva
Yliopistonkatu 13 sijaitseva Sepeuszin maalaama muraali. Kuva Niki Rutanen

Muraalien sijainnit ja lisätiedot löytyvät UpeArtin sivuilta ja julkisiin taideteoksiin voi tutustua etukäteen Jyväskylän taidemuseon sivuilla.

Ei pidä unohtaa Alvar Aallon suunnittelemia kohteita, joita on maailmanlaajuisesti samassa paikkaa eniten Jyväskylässä.

Museot ovat mahdollisuus

Marjo kannustaa antamaan museoille mahdollisuuden: “Ennakkoluulottomasti vaan sisälle, voit yllättyä! Perjantaisin pääsee ilmaiseksi esimerkiksi Keski-Suomen ja Suomen käsityön museoihin sekä Jyväskylän taidemuseoon. Alle 24-vuotiaille on museoihin muinakin päivinä vapaa pääsy.”

Muita ilmaisia museoita ovat: Jyväskylän yliopiston museo Soihtu Seminaarinmäellä, Galleria Ratamo ja Luontomuseo Harjun Vesilinnassa.

“Yleisesti kulttuuritarjonnassa on huomioitu hyvin opiskelijoiden kapeahko budjetti. Ilmaisia ja alennetuin hinnoin olevia mahdollisuuksia on runsaasti”, täydentää Kyösti.

Jyväskylän Kesä -festivaali ja Puistojuhlat

Viikon mittainen festivaali Jyväskylän Kesä järjestettiin viime kesänä 7.–13.7.2021.

“Osana festivaalia järjestettyjä Puistojuhlia vietetään vuosittain Lounaispuistossa heinäkuun alussa. Viime kesän Puistojuhlat olivat yhdet ekoista oikeista festareista näin koronarajoitusten jälkeen. Puistojuhlien esityksissä on koko Jyväskylän Kesän ohjelmiston tapaan opiskelija-alennuksia”, kertoo Kyösti.

“Jyväskylän Kesässä on myös laaja puheohjelmisto. Viime kesän aiheena oli ympäristö. Osallistumalla keskusteluihin yliopisto-opiskelijat voivat ansaista jopa yhden opintopisteen!”, hehkuttaa Kyösti.

Tapahtumaa on uudistettu viime vuosien aikana suuresti, ja ohjelmaa löytyy moneen makuun ja lähtöön. Ensi Kesän 2022 tapahtuman suunnittelu on jo käynnistynyt.  

Villa Rana on kulttuurin kohtaamispaikka

Seminaarinmäellä sijaitseva kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde on Villa Rana, joka heräsi remontin jälkeen jälleen eloon kesällä 2021.

“Villa Ranassa toimii itsenäinen elokuvateatteri, jollaista ei ole ollut aikaisemmin Jyväskylässä. Rakennuksessa on myös tanssille kunnolliset tilat. Syyskuussa Villa Rana toimi Tanssin aika -festivaalin tapahtumapaikkana. Lisäksi tiloihin kuuluu teatteritila, jota käyttävät Teatterikone ja lastenmusiikkiorkesteri Loiskis”, luettelee Kyösti.

Vuonna 1905 valmistunut jugend-tyylinen rakennus mahdollistaa Kyöstin mukaan jatkossa myös vierailevien esiintyjien houkuttelun kaupunkiin.

“Monet esiintyjät ovat menneet ohi Jyväskylästä, kun ei ole ollut sopivaa esiintymispaikkaa. Villa Ranan on tarkoitus olla jatkossa tällainen pysähdyspaikka.”

Villa Ranassa palvelee lisäksi kahvila, jossa on yksi kaupungin aurinkoisimmista terasseista.  

Kuva
Villa Ranan terassi

Pysy kärryillä Jyväskylän kulttuurielämästä seuraamalla esimerkiksi seuraavia tilejä

    •    @JKLMassive – Tapahtumakalenteri Facebookissa, yhdistys julkaisee aina kuukauden tapahtumat Kirkkopuiston ilmoitustaululla

    •    @Jyväskylänkulttuurielämä – Facebook-ryhmä kulttuuritapahtumista ilmoittamiseen

    •    @tapahtumatjyväskylä – Facebook-ryhmä tapahtumista ilmoittamiseen

    •    Muista myös Jyväskylän tapahtumakalenteri – Etsi ja ilmoita tapahtumia