Hyppää pääsisältöön

11.11.2021

Jyväskylä liittyy maakunnalliseen sote-matkojen välityspalveluun väliaikaisella sopimuksella nykyisen voimassa olevan sopimuskauden päättyessä, 15.1.2022 alkaen. Asiakkaiden saamaan palveluun ei tule muutoksia.
Kuva
Pöydällä älypuhelin, jossa auki Jyväskylän kaupungin verkkosivut

 

Keski-Suomen maakunnallinen sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöliikenteen keskitetty välitys- ja kuljetuspalvelu on aloittanut toimintansa tämän vuoden aikana. Markkinaoikeus on tehnyt päätöksen, että Jyväskylän kaupungin hankintapäätös välityspalveluiden hankinnan osalta kumoutuu. Jyväskylä kuitenkin liittyy palveluun väliaikaisella sopimuksella nykyisen voimassa olevan sopimuskauden päättyessä, 15.1.2022 alkaen. 

Markkinaoikeuden tekemä päätös vaikuttaa niin, että vuoden 2022 aikana Jyväskylän sopimusta sekä sen vaikutuksia maakunnalliseen kokonaisuuteen tarkastellaan uudelleen. Myös koko maakunnallisen sote-henkilöliikenteen välitys- ja kuljetuspalvelun toteutusratkaisumallit arvioidaan uudelleen ensi vuoden aikana. 

Asiakkaiden saamaan palveluun ei tule muutoksia.

Asiakkaat tilaavat palvelun tutusta numerosta ja tutulta toimijalta

Jyväskyläläisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöliikenteen asiakkaisiin markkinaoikeuden päätös ja uusi väliaikainen sopimus ei vaikuta. He tilaavat kuljetuksen edelleen samasta numerosta ja samalla ohjeistuksella kuin aiemminkin. Kuljetukset välittää koko maakuntaan Keski-Suomen Matkojenyhdistelykeskus Oy, joka on Jyväskylän aluetaksi Oy:n tytäryhtiö. Kyseinen välityskeskus on tuottanut vastaavaa kuljetusten välityspalvelua muun muassa Jyväskylän kaupungille vuodesta 2015 lähtien.

Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden keskitetty matkojen välitys- ja kuljetuspalvelu koskee kuntien viranhaltijapäätöksillä myöntämiä, muun muassa vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisia henkilöliikennekuljetuksia. 

Maakunnallista mallia parannetaan palvelun saatavuutta edistävillä ratkaisuilla

Maakunnallista sote-matkojen välitys- ja kuljetuspalvelua on kehitetty ja kehitetään muun muassa palvelun saatavuuden parantamiseksi. Ongelmia palvelun saatavuudessa on ollut varsinkin hiljaisina aikoina eli öisin ja viikonloppuisin. Myös korona-ajalla on ollut vaikutusta palveluun; osa autoilijoista sekä kuljettajista on lopettanut toimintansa. Pulaa on kuljettajista sekä ruuhka-aikoina myös autoista.

Maakunnallisessa palvelussa autoilijat toimivat yksittäisinä sopimuskumppaneina tilaajakunnille ja ovat siksi ratkaiseva tekijä esimerkiksi palvelun toteuttamisessa ja palvelun saatavuudessa.

Lisätietoja:
palvelupäällikkö Elina Hienola, p. 050 331 2737, Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut
sovellusasiantuntija Sari Hyötyläinen, p. 050 312 5380, Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut