Hyppää pääsisältöön

9.11.2021

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö, eli tuttavallisemmin YTHS, on korkeakouluopiskelijoiden vakio-osoite terveydenhuollon tarpeissa. Miten YTHS:n palveluita käytetään ja milloin opiskelijan tulee hakea terveysongelmiin apua muilta toimijoilta?
Kuva
Mies istuu nojatuolissa, toinen henkilö kuuntelee

Terveydenhuollon palvelut voivat olla tuntematon kenttä varsinkin sellaiselle, joka on onnistunut pitämään lääkärin loitolla. Tässä jutussa puemme valkotakin ylle ja selvitämme, miten opiskelijaterveydenhuolto toimii.

YTHS on opiskelijaterveydenhuollon kulmakivi

Useimmiten opiskelijan terveysongelmiin vastaus löytyy YTHS:n kautta. YTHS vastaa nykyään sekä yliopisto- että ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta, ja on auki läpi kesän.  

YTHS:n palveluvalikoima on laaja, sillä se sisältää mm. terveystarkastuksen ensimmäisenä opiskeluvuotena, suunterveyden ennalta ehkäisevät toimenpiteet, fysioterapian ja psykologiset perustutkimukset. Lue lisää YTHS:n tarjoamista palveluista.  

Miten YTHS:n palveluita siis käytetään? Olipa ongelmana sitten korvasärky, hammassärky tai mielenterveyden vaikeudet, seuraa YTHS:n sivuilta löytyviä ohjeita.

Kuva
lääkäri kuuntelee opiskelijoita vastaanotolla

Opiskelija saa apua terveysongelmiin useimmiten YTHS:n kautta. Käynti voi olla paikan päällä tai etänä.

Julkinen terveydenhuolto YTHS:n tukena

Aivan kaikissa tilanteissa apu ei löydykään vakio-osoitteesta, vaan joissain tapauksissa opiskelijan tulee suunnata kunnan tarjoamiin terveyspalveluihin. Nämä tilanteet ovat kuitenkin valtaosalle opiskelijoista harvinaisia.

Esimerkiksi monet pitkäaikaissairauksien seurantakäynnit, äitiysneuvontapalvelut ja diagnostiikkaan liittyvät erityistutkimukset eivät kuulu YTHS:n palveluiden piiriin, vaan tällöin oikea suunta on julkinen terveydenhuolto.

Kiireellisissä tilanteissa päivystykseen

Päivystykseen tulee hakeutua, kun tilanne on vakava. Muun muassa laajat palovammat, hengitysvaikeudet tai vuotavat haavat ovat syitä hakeutua välittömästi hoitoon.  

Jos mahdollista, päivystykseen kannattaa aina soittaa etukäteen. Päivystyksen puhelinnumero on 116 117. Puhelimeen vastaava sairaanhoitaja tekee tilannearvion ja antaa tarvittaessa hoito- ja toimintaohjeet. Jyväskylän päivystys sijaitsee uudessa Sairaala Novassa (käyntiosoite Hoitajantie 3).

Kiireellisissä tilanteissa palvelee Sairaala Novan päivystyksen puhelinneuvonta p. 116 117.

  • Palvelu on tarkoitettu kiireellisiin, ei-hätätilanteisiin erityisesti päivystysaikana. Maksuton numero palvelee ympäri vuorokauden, ja siihen voi myös jättää takaisinsoittopyynnön.

Jos potilas on hengenvaarassa, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Asiasanat: