Hyppää pääsisältöön

1.11.2021

Jyväskylän taidemuseon ovi on käynyt yhtenään lokakuussa, sillä arkiaamuisin taidemuseossa järjestetään kaikille Jyväskylän peruskoulun kuudennen luokan oppilaille toiminnallinen, opastettu kierros Värinäkyjä -näyttelyyn. Opastukset jatkuvat aina marraskuun loppuun saakka. Peruskoulun opetussuunnitelmaan kuuluvia Kompassikäyntejä järjestetään joka vuosi ja näin kaikki ikäluokat pääsevät tutustumaan taidemuseoon tasaveroisesti.
Kuva
Peruskoululaiset käyvät taidemuseossa

 

Jyväskylän peruskouluissa opiskelee nykyisissä ikäluokissa noin tuhat kuudesluokkalaista, joten koululaisryhmiä riittää joka päivälle useampi. Lokakuun oppilaat vierailivat Kirkkopuiston kupeessa olevassa taidemuseossa pyöräillen ja marraskuussa oppilaat tulevat pääasiassa bussilla. Peruskoululaiset vierailevat myös muissa Jyväskylän museoissa opetussuunnitelman mukaisesti.

Kuudesluokkalaiset tutustuvat taidemuseossa Värinäkyjä-näyttelyssä Yrjö Saarisen teoksiin kiperien tehtävien avulla. Ensin he pääsevät keskikerroksen salissa leikkimään taidekriitikoita ja arvostelemaan teoksia samalla oppien, että taidetta voi katsella monenlaisista näkökulmista. Ylimmässä kerroksessa koululaiset etsivät salapoliiseina Saarisen teosten joukossa olevia nykytaiteilijoiden teoksia ja vertailevat niitä keskenään. Värioppia -näyttelyssä lapset tutustuvat värien käyttöön ja väriteorioihin hauskojen tehtävien avulla.

Oppilaat ovat olleet innoissaan museovierailuista, ja he ovat pitäneet roolistaan taidekriitikoina ja salapoliiseina.
- Kaikkein kiinnostavimmaksi kohteeksi on kuitenkin kuvattu hämärää huonetta, jossa voi mukavissa säkkituoleissa katsella Pink Twins-ryhmän Miracle-teosta, kertoo museolehtori Sirpa Turpeinen. Hämyisän huoneen yhdellä seinällä on Palokan koulun oppilaiden ultravioletti-valossa hohtavia teoksia. 

Jos haluaa marraskuun aikana vierailla rauhallisissa tunnelmissa taidemuseon näyttelyissä, ovat parasta aikaa siihen iltapäivät ja viikonloput. Aamun ja puolenpäivän tuntien aikana saa vierailutuokionsa tehdä  koululaisten puheenporinan säestyksellä.    

Teksti: Veera Jokela ja Laura Korhonen

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti-su 11-18 

Värinäkyjä- ja Ilmiön Värioppia-näyttelyt ovat esillä 9.1.2022 saakka.