Hyppää pääsisältöön

25.10.2021

Kaunialaisen kuvataiteilija Liisa Pesosen näyttelyn teemana on muisti. Hänen kiinnekohtansa Jyväskylään liittyvät vahvasti hänelle edelleen tärkeisiin lapsuuden ajan rakennuksiin ja arkkitehtuuriin.
Kuva
Liisa Pesonen: Tila 2021. Kuva: Jussi Tiainen.

Taiteilijaa kiinnostaa pohtia, kuinka rakennettu ympäristö vaikuttaa mielen rakenteisiin. Millaisia muistijälkiä siitä jää? Ei ainoastaan visuaalisina jälkinä, vaan myös kehollisesti elettyinä kokemuksina.

Teoksissaan Pesonen ei lähesty yhtäkään rakennusta ensisijaisesti rakennuksen visuaalisen ilmeen kautta vaan rakennuksen häneen jättämän muistijäljen tai tuntuman kautta. Näyttelyn nimi Rakenteet viittaa paitsi maalauksen rakenteisiin: pisteeseen, viivaan, pintaan ja kappaleeseen myös rakennettuun ympäristöön, ja siihen kuinka jatkuvasti suhteutamme itseämme ympäröivään todellisuuteen.

Liisa Pesonen asui elämänsä ensimmäiset neljätoista vuotta Konepaja Mikron kerrostalossa Eeronkadulla, Jyväskylässä. Tuon kodin esineet ovat toimineet kuva-aiheina eli ns. objekteina osassa teoksista. Objekti johdattelee myös mielikuviin ja sisäistyksiin paikoista ja henkilöistä, joita esitetyt kuva-aiheet voivat edustaa. Objektin käsite viittaa samalla maalauksen olemukseen esineenä eräänlaisessa todellisuuden ja mielikuvien luomassa välitilassa.

Pesonen vietti lapsena paljon aikaa Jyväskylän työväentalossa sijainneessa kaupunginteatterissa. Elämä rakennuksen sisällä tuntui kiihkeämmältä ja tiiviimmältä kuin ulkona. Kuin kaksi todellisuutta olisi kulkenut eri ajassa. Yliopiston kampus on aina ollut Pesoselle jonkinlainen tilallinen arvoitus. Hän jäsentää rakennusten sijaintia kehollaan tuntien niiden etäisyyden ja välimatkan, väliin jäävän tilan, massoittelun ja rytmin. 

”Kuljetan kättäni seinää pitkin. Seinän pinta raapii hieman ihoani. Talo on suuri vihertävän harmaa massa, joka rajautuu taivaan siniseen väriin. Kuitenkin se on samanaikaisesti sekä siro että raskas. Kellarin ja vintin harmaat pinnat saavat lukuisia erilaisia sävyjä. Molemmissa liikun pikemminkin näkemättä, mutta tunnistan käytävien geometriset suunnat ja rakennuksen massan.  Olen samanaikaisesti rakennuksen sisällä ja ulkona ja tuntuu kuin olisin kasvanut siihen kiinni ja se minuun.”
 

Rakenteet

Liisa Pesosen öljyvärimaalauksia
Keski-Suomen museossa
30.10.2021–23.1.2022

Lisätiedot

Liisa Pesonen
p. 040 5186887
liisa [at] liisapesonen.fi

Tuula Vuolio-Vallenius
intendentti, näyttelyt 
Keski-Suomen museo
p. 040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius [at]jyvaskyla.fi