Hyppää pääsisältöön

14.10.2021

Keski-Suomen museon ja UPM Kaipolan paperitehtaan yhteistyössä toteuttama dokumentointi palkittiin vuoden 2021 nykydokumentointitekona.
Kuva
Konerullan vaihto Kaipolan paperitehtaalla Jämsässä.

Palkinto osoitettiin Kaipolan tehdasyhteisölle osoituksena poikkeuksellisen aktiivisesta ja myönteisestä osallistumisesta dokumentointihankkeeseen. Nykydokumentointiteko-palkinnon myöntävät museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmaverkosto (TAKO) ja Suomen museoliitto. TAKOn syysseminaarissa eilen 13.10.2021 julkistettu palkinto jaettiin nyt toista kertaa. 

Palkintoperusteluissaan raati totesi hankkeen olevan erinomainen esimerkki siitä, miten dokumentoinnin kohdeyhteisö voi omalla panoksellaan parantaa dokumentoinnin tuloksia ja toimia museon rinnalla osallistuvana kulttuuriperinnön tallentajana.

Keski-Suomen museo dokumentoi Jämsässä sijainneen Kaipolan paperitehtaan toimintaa loppuvuonna 2020 paperitehtaan toiminnan viime hetkillä. Hankkeen kimmokkeena oli elokuussa 2020 uutisoitu päätös tehtaan sulkemisesta. Raskaasta tilanteesta huolimatta dokumentoinnilla oli koko tehdasyhteisön tuki takanaan. Jo tutustumiskäynnin yhteydessä museontyöryhmä vakuuttui yhteistyön poikkeuksellisuudesta ja työntekijöiden motivaatiosta osallistua dokumentointiin.

UPM Kaipolan tehtaan lopettamispäätös merkitsi töiden loppumista noin 450:lta tehtaan työntekijältä. Kaipolan tehdas oli perustettu vuonna 1952, ja se oli tuonut leivän useille jämsäläisille paperimiessukupolville. Keski-Suomen museo dokumentoi tehtaan toimintaa, rakennuksia ja paperinvalmistuksen prosesseja valokuvaamalla, videoimalla ja haastatteluilla. Dokumentoinnin näkökulma keskitettiin paperitehtaan katoavaan toimintaan ja paperityöläisten työnkuviin prosessin eri vaiheissa. Hankkeen tuloksena museon kokoelmiin saatiin tallennettua erityisen laadukas kokonaisuus Kaipolan tehtaasta.

Kaipolan dokumentoinnin kuva-aineistosta julkaistuun otokseen pääsee tutustumaan Keski-Suomen museon Finna-näkymässä.
 

Lisätiedot

Virpi Mäkinen
intendentti, kokoelmat
Keski-Suomen museo
050 592 4514
virpi.makinen [at] jyvaskyla.fi