Hyppää pääsisältöön

14.10.2021

Eilen keskiviikkona havaittu jyväskyläläisille kohdistettu Wilma-huijaussivu on saatu pois verkosta, ja akuutti tilanne on ohi. Ulkopuolinen taho pyrki valesivun avulla keräämään Jyväskylän kaupungin perusopetuksen Wilma-järjestelmän käyttäjien käyttäjätunnuksia ja salasanoja.
Kuva
Oppilaat piirissä.

– Tietoon ei ole tullut, että tunnuksia olisi päätynyt vääriin käsiin, kertoo Jyväskylän kaupungin tietosuojavastaava Liina Kuusela.

– Jos sivusto olisi päässyt lähettämään sähköposteja käyttäjille esimerkiksi yhden kaapatun tunnuksen avulla, moni olisi voinut mennä ansaan. Järjestelmätoimittaja toimi tässä hyvin ja nopeasti.

– Huijaussivustot ja tunnusten kalastelu ovat lisääntyvä ilmiö, johon meidän tulee varautua. Samoin kansalaisilta edellytetään tänä päivänä valppautta. Wilmassa on mahdollisuus ottaa käyttöön monivaiheinen tunnistautuminen, mikä ehkäisee tehokkaasti tunnusten väärinkäyttöä. Kaupunki suositteleekin monivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoa kaikille Wilman käyttäjille. Huoltajille lähetetään asiasta ohje heti syysloman jälkeen, Kuusela toteaa.

Wilma on sekä perusopetuksen henkilökunnan että oppilaiden huoltajien käytössä. Sitä käytetään esimerkiksi koulujen ja kotien välisessä viestinnässä. Tietojen kalastelusta ja Wilma-tunnusten väärinkäytöksistä tehdään aina rikosilmoitus.

Ohjeet Wilman käyttäjille

Varmistaaksesi, että olet oikealla Wilma-sivulla
- Älä googleta osoitetta, vaan käytä koulun antamaa oikeaa osoitetta
- Tarkista, että verkko-osoite on jyvaskyla.inschool.fi (huomioi erityisesti maatunnus, sen on oltava .fi)
- Tallenna oikea osoite (jyvaskyla.inschool.fi) selaimeen ja jatka sen käyttämistä

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupungin tietosuojavastaava Liina Kuusela, p. 050 431 4315, liina.kuusela(at)jyvaskyla.fi

Asiasanat: