Hyppää pääsisältöön

13.10.2021

Sunnuntaina 17.10. päättäjät keskustelevat asunnottomuudesta ja Vamoksen nuorisotalo Katutasossa on avoimet ovet.
Kuva
Avataan ovea avaimella.


Ketään ei jätetä yksin.

Nuorten asunnottomuus on kasvava ongelma, johon voidaan puuttua tarjoamalla nuorille tukea mahdollisimman aikaisin, toteavat Diakonissalaitoksen asiantuntijat. Asunnottomien yötä vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta. Jyväskylässä päättäjät kokoontuvat asunnottomuuspaneeliin. 

Millaisia ovat asunnottomuustyön haasteet Jyväskylässä? Onko Jyväskylässä riittävästi erilaisia asumisen vaihtoehtoja asunnottomuustyön näkökulmasta? Entä millainen on nuorten aikuisten asumistilanne? 

Näitä kysymyksiä pohditaan Jyväskylässä sunnuntaina 17. lokakuuta järjestettävässä Asunnottomien yön paneelissa. Paneelissa ovat mukana muun muassa Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen, Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Jussi Maasola sekä johtaja Tuula Tarvainen Jyväskylän vankilasta ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimistosta.

- Suomessa on jo olemassa laajassa yhteistyössä kehitetty Asunto ensin -malli, joka on todettu toimivaksi ja tehokkaaksi. Sen lähtöajatus on, että asunto on perusoikeus ja samalla perusta kuntoutumiselle. Paneelissa keskustelemme muun muassa siitä, toteutuvatko Jyväskylässä tällä hetkellä Asunto ensin -mallin periaatteet ja laatukriteerit, toteaa järjestelyistä vastaava Hanna-Riikka Alasippola.

Alasippola työskentelee yksikönjohtajana Diakonissalaitoksen Hoivan liikkuvan asumisen tuen palveluissa Jyväskylässä.

Lisää kohtuuhintaista asumista 

Yksineläviä asunnottomia oli koko maassa ARA:n tilastojen mukaan vuoden 2020 lopussa runsaat 4 300. Pitkäaikaisasunnottomien määrä on kääntynyt lievään nousuun ja heitä oli 1 054. Joukossa on yhä nuorempia.
 
- On nähtävissä kehitystä, että nuoret aikuiset eivät enää vain ajaudu kadulle, vaan he ovat kasvaneet osaksi sitä maailmaa hyvin nuoresta alkaen. Kun nuoren koko elämä, ihmissuhteet ja toimeentulo ovat kadulla, sieltä on hyvin vaikea päästä pois, toteaa projektipäällikkö Robert Koski, joka työskentelee Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa. 

Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen, Lahden ja Jyväskylän kaduilla. 
 
Pitkäaikaisasunnottomilla on useimmiten asumista olennaisesti vaikeuttava sosiaalinen tai terveydellinen ongelma, kuten päihde- tai mielenterveysongelma. 
Kosken mukaan iso ongelma on, että tarjolla ei ole riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Myöskään nykyiset sote-rakenteet eivät huomioi kaikkein heikoimmassa olevien asunnottomien tilannetta.

- Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, jotta esimerkiksi nuoret asunnottomat kiinnittyvät paremmin tarjolla oleviin palveluihin, Koski huomauttaa.

Eri toimijat yhdessä järjestävät tapahtuman Jyväskylässä 17.10.

Kuva
Asunnottomien yötä vietetään Jyväskylässä 17.10.2021 klo 16-22

Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. 

Sunnuntaina 17. lokakuuta Diakonissalaitoksen Vamoksen nuorisotalo Katutasossa (os. Vapaudenkatu 43, Jyväskylä) on avoimet ovat ja tarjolla kasvissosekeittoa, makkaraa ja kahvia sekä mm. lahjoituksina saatuja vaatteita ja hygieniatarvikkeita klo 16-22. Paneeli järjestetään klo 17 ja lisäksi toimijat jalkautuvat Jyväskylän keskustan alueelle kohtaamaan ihmisiä. 
 
Tapahtuman yhteistyötahoja ovat Diakonissalaitos, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän seurakunta, Ehyt ry, A-kilta, Rikosseuraamuslaitos / Jyväskylän vankila / Yhdyskuntaseuraamustoimisto, YAD, Sovatek-säätiö ja JST Solum Oy.

https://www.facebook.com/jyvaskylanasunnottomienyo
 
Lisätiedot:
Yksikönjohtaja Hanna-Riikka Alasippola, Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 413 6801, hanna-riikka.alasippola@hoiva.fi
 
Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@hoiva.fi