Hyppää pääsisältöön

7.10.2021

Tienoo.fi-mobiili sivusto auttaa maahanmuuttaneita uudessa kotikaupungissa liikkumisessa, asioimisessa, palveluiden löytämisessä tai vaikka suomen kielen opiskelussa. 
Kuva
Tienoo.fi-mobiilisivusto auttaa maahanmuuttaneita kotoutumaan. Kuvituskuva.


Tienoo.fi-mobiili sivusto auttaa maahanmuuttaneita uudessa kotikaupungissa liikkumisessa, asioimisessa, palveluiden löytämisessä tai vaikka suomen kielen opiskelussa. 

Tienoo.fi-sivuston materiaaleihin on tullut kesäkuussa 2021 uusina kielinä dari ja somali aiempien selkosuomen, englannin, arabian, kiswahilin, ranskan ja espanjan lisäksi. Lisäksi nuorille on avattu syksyllä 2021 osio, josta löytyy neuvontaa itsenäistymisestä, seksuaalisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta sekä nuorille suunnatuista palveluista ja paikoista. 

Sivustolla navigoiminen onnistuu tekstin lisäksi kuvien ja äänien avulla, joten sivusto on helppokäyttöinen myös luku- ja kirjoitustaidottomille.

Tienoon materiaaleista löytyy esimerkiksi linkitykset jyväskyläläisten vuokra-asuntojen välittäjien sivuille, tietoihin vapaista asunnoista, ohjeita asumiseen siivoamisesta huoltotöihin ja vuokran maksamiseen. Marketteihin, kirpputoreille, virastoihin, uimahalleihin Tienoo opastaa Google Maps -näkymän avulla. Opasvideoiden avulla selviää esimerkiksi, miten avataan sähköpostitili tai kuinka karttasovellusta käytetään liikkumiseen. Tienoosta löytyy tietoa myös esimerkiksi harrastuksiin, opiskeluun, työhön sekä terveyteen, muun muassa koronavirukselta suojautumiseen ja koronarokotuksiin liittyen.

–Tienoo.fi on vapaasti hyödynnettävissä. Suomi-osio auttaa äidinkielestä riippumatta myös ikäihmisiä ja sellaisia henkilöitä, joilla on hahmottamisen ja lukemisen vaikeuksia, kertoo sosiaalityöntekijä Arja Liinamaa Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluista.

Elokuussa 2020 avatussa Tienoo.fi-sivustossa on valtakunnallista sisältöä sekä paikallista aineistoa, tällä hetkellä Jyväskylästä, Seinäjoelta ja Vantaalta. Tienoo.fi-mobiilisivustoa on kehitetty monikulttuuristen lasten hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimivan Yhteiset Lapsemme ry:n STEAn rahoittamassa Kohdataan kotona -hankkeessa. Sivuston sisältö pohjautuu hankkeessa kehitettyyn perhekotoutumismalliin.

http://tienoo.fi/

Lisätietoja: 
sosiaalityöntekijä Arja Liinamaa, p. 050 3277875 ja sosiaaliohjaaja Tanja Vesterinen-Pohjosaho p. 050 3149991, Jyväskylän kaupungin kotoutumispalvelut