Hyppää pääsisältöön

4.10.2021

Oma tiimi kotoutumisvaiheessa tai turvapaikkaprosessissa olevien lastensuojelutyölle kartuttaa työntekijöiden erityisosaamista ja tarjoaa tukea erityisen haavoittuvassa asemassa oleville lapsille.
Kuva
Kädet muodostavat sydämen

 

Jyväskylän kaupungin kotoutumisvaiheen lastensuojelutiimi esittelee toimintaansa huomenna käynnistyvillä valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Jyväskylässä.

Jyväskylässä perustettiin lastensuojeluun oma tiiminsä työskentelemään kotoutumisvaiheessa ja turvapaikkaprosessissa olevien lasten lastensuojeluasioiden parissa. Tiimin toiminta käynnistyi vuonna 2016. 

– Oma tiimi kartuttaa erityisosaamista pakolais- ja turvapaikanhakijataustaisten kanssa tehtävästä lastensuojelutyöstä. Mitä vahvempi osaaminen työntekijöillä on, sen paremmin he pystyvät työskentelemään erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja perheiden kanssa, kertoo Jyväskylän kaupungin lastensuojelun palvelupäällikkö Anne Seppälä.

Tiimin työntekijä tuntee lastensuojelua ja sosiaalihuoltoa koskevien lakien lisäksi kotouttamista ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoa koskevaa lainsäädäntöä sekä kansainvälisiä sopimuksia.  

– Lisäksi tarvitaan ymmärrystä pakolaistaustaisten ja turvapaikanhakijaperheiden elämäntilanteista sekä valmiuksista toimia yhteiskunnassa. Kokemustensa vuoksi perheillä saattaa olla epäluottamusta viranomaistyöskentelyä kohtaan, johtava sosiaalityöntekijä Maria Lehtinen Jyväskylän kaupungin lastensuojelusta selvittää.

Työn keskiössä lasten tukeminen ja lapsen oikeudet

Valtaosalla asiakaslapsista ja heidän perheistään on traumoja, jotka johtuvat esimerkiksi sodasta, perhesuhteiden katkeamisesta ja kotimaan olosuhteista. Työskentelyssä nousee usein esiin myös asiakkaiden huoli konfliktialueilla olevien perheenjäsenten tilanteista. Työn keskiössä ovat erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten tukeminen ja lapsen oikeudet.

– Tiimissä kohdataan myös vahvaa puuttumista vaativia ilmiöitä, kuten ihmiskauppa, kunniaväkivalta ja lapsiavioliitot, Lehtinen kuvaa.

Asiakkaiden kanssa työskennellään lähes aina tulkin avustuksella. Myös asiakirjat käännetään asiakkaan omalle äidinkielelle. Tiimi tekee tiivistä yhteistyötä vastaanottokeskuksen ja Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluiden kanssa.
 
– Lisäksi yhteistyötä tehdään tavanomaisesta lastensuojelutyöstä poikkeavien tahojen kanssa, kuten ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän, Maahanmuuttoviraston, kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, johtava sosiaalityöntekijä Lehtinen valottaa.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät Jyväskylässä

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät järjestetään 5.–6.10.2021 Jyväskylässä Paviljongissa sekä webinaarina. Jyväskylän kaupungin kotoutumisvaiheen lastensuojelutiimi esittelee päivillä toimintaansa. Lastensuojelupäivien osanottajille vierailukohteina toimintaansa esittelevät myös muun muassa Jyväskylän Nuorten talo ja Hovilan nuorisokoti. Lastensuojelupäivien järjestämisestä vastaa Lastensuojelun Keskusliitto yhteistyössä Lapsiasiavaltuutetun ja Jyväskylän kaupungin kanssa.

https://www.lastensuojelupaivat.fi/

Lisätietoja:
- lastensuojelun palvelupäällikkö Anne Seppälä, p. 050 561 1537
- kotoutumisvaiheen lastensuojelutiimin johtava sosiaalityöntekijä Maria Lehtinen, p. 050 413 5912