Hyppää pääsisältöön

27.9.2021

Koronatartuntojen määrä ja näytepositiivisuus ovat Jyväskylässä selkeästi nousussa, mutta nousukulma on taittumassa. Tartuntoja on saatu etenkin ravintoloista, ja virus on tarttunut erityisesti puutteellisen rokotussuojan omaaviin.
Kuva
Kasvomaskia on syytä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa, myös kirjastossa.

Tänään kokoontunut Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä totesi, että kaupunki kuitenkin jatkaa edelleen epidemian perustasolla. 

– Jyväskylä on opiskelijakaupunki ja täällä on paljon sosiaalisia kontakteja. Nuorten aikuisten rokotuskattavuus on vielä heikko ihan rokotusjärjestyksestä johtuen, ja siinä on syy isoon tartuntamäärään heidän keskuudessaan, toteaa Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Myös perheiden sisäisiä tartuntoja on paljon, mutta tilanne kokonaisuutena on hallinnassa. Sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita.

Viime viikolla eli viikolla 38 todettiin 104 uutta koronatartuntaa, kun viikolla 37 niitä oli 84 ja sitä edeltävällä viikolla 34. Näytteenoton kriteerien keventäminen viime viikolla on vähentänyt hiukan näytteenottamista. Viime viikolla otetuista näytteistä positiivisia oli noin 5,5 prosenttia. Tartuntojen jäljityksessä uusista tartunnoista pystyttiin viime viikolla jäljittämään noin 55 prosenttia. Ilmaantuvuusluku on kaupungissa viimeisen 14 vuorokauden ajalta 122,4 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. 

Poikkeusolojen johtoryhmän linjauksen mukaan kaupungin laaja maskisuositus kaikille yli 12-vuotiaille jatkuu edelleen. Kaupungin henkilökuntaa koskeviin rajoituksiin tehdään lievennyksiä vuoden loppua kohti rokotuskattavuuden nousun myötä, mutta kahden metrin turvavälivaatimuksesta luovutaan kuitenkin jo nyt. Kaupungin työntekijöitä koskeva etätyösuositus pysyy voimassa valtion linjauksen mukaisesti ainakin 15.10. asti, ja sen jälkeen etätyösuositusta punnitaan työyhteisötasolla etätyöohjeet huomioiden. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön taukoja ja ruokailuja koskevat rajoitukset päättyvät marraskuun loppupuolella.

Rokotuksia saa ilman ajanvarausta Kuokkalassa ja Killerillä

Rokotukset etenevät Jyväskylässä Hankasalmella ja Uuraisilla hyvää vauhtia. Yli 12-vuotiaista Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaista 85 prosenttia on saanut ensirokotteen ja 64,6 prosenttia on saanut jo kaksi rokotetta eli täyden rokotesuojan.

Peruskoululaisten toiset rokotukset kouluilla on pääosin aikaistettu toteutettavaksi viikoilla 40 ja 41. Pop up -rokotustoimintaa jatketaan tällä viikolla torstaina 30.9 Gradian Harjun kampuksella sekä perjantaina 1.10 JAMKin Dynamossa Lutakossa. Näissä paikoissa on mahdollisuus ottaa ensimmäinen rokotus tai aikaistettu toinen rokotus (rokotusten minimiväli on kuusi viikkoa).

Walk in -rokotustoimintaa on tällä viikolla Kuokkalan rokotusasemalla joka päivä sekä Killerin rokotusasemalla torstaina ja perjantaina. Kummassakin paikassa saa ensimmäisen tai toisen rokotuksen ilman ajanvarausta.

THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosten tarjoamista niille 12 vuotta täyttäneille, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Samoin THL suosittelee kolmatta rokoteannosta niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet kaksi rokotettaan lyhyellä eli alle kuuden viikon annosvälillä, ja joiden toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Perussairauksien johdosta kolmanteen koronarokotukseen oikeutettuihin otetaan yhteyttä puhelinpalvelun kautta ja heille varataan rokotusaika. Kolmansien rokotusten aloitus on 4.10.

Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat     

Altistumistiedot kaupungin omien yksiköiden sekä ravintoloiden osalta löytyvät sivuilta https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/altistumiset   

Lisätietoja: 

- Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486