Hyppää pääsisältöön

27.9.2021

Liikuntapääkaupunki Jyväskylä suunnittelee Laajavuoren Vuorilammen ympäristöön ympärivuotista hiihtoreittiä. Juuri valmistuneessa ja nähtävillä olevassa yleissuunnitelmassa on tarkasteltu myös alueen muuta reitistöä ja kulkuyhteyksiä. Esitettyjen muutosten tavoitteena on monipuolinen ja turvallinen liikkuminen alueella kaikkina vuodenaikoina.
Kuva
Puiden välissä olevalle aukealle on suunniteltu hiihtoreitin lähtöpiste

Suunnitteilla olevalla Laajavuoren Vuorilammen hiihtoradalla voisi rullailla myös kesäaikaan. Kuva: Sarita Nordstrand

Laajavuoren Vuorilammen alueen reitistön suunnittelu on valmistunut. Suunnitelmassa esitetään ympärivuotista hiihtoreittiä, joka olisi ensivaiheessa vajaan kilometrin pituinen. Asfaltoitu reitti sijaitsisi likimain nykyisen ensilumenladun paikalla Laajiksen ja Vuorilammen välissä. Kesäaikaan reitti soveltuisi rullahiihdon lisäksi myös muille rullien päällä kulkeville liikuntalajeille. Talvikaudella asfaltoitu reitti puolestaan toimisi edelleen ensilumenladun pohjana.

- Reitti tarjoaa erinomaiset puitteet sekä monen eri lajin että tason harrastajille. Viime vuosien maastohiihtobuumi näkyy jo selvästi rullahiihdon suosion kasvamisella lajin kesäharjoittelumuotona ja asfaltoidun reitin ensimmäinen vaihe sopii profiililtaan hyvin myös aloittelijoille ja junioreille, kommentoi liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal suunnitelmia.

Uusi hiihtoreitti aiheuttaa muutoksia Vuorilammen läheisyydessä oleville ulkoilureiteille niin kesä- kuin talvikaudella. Tavoitteena on, että eri ulkoilu- ja urheilulajien harrastajat voivat käyttää reittejä turvallisesti ja sujuvasti. Alueen nykyiset päävirkistysreitit säilyvät mutta niihin on suunnitelmassa osoitettu pieniä muutoksia. Esimerkiksi etelä-pohjoissuunnassa kulkevia virkistysreittejä on linjattu uudelleen, jotta ne risteäisivät mahdollisimman vähän ympärivuotisen hiihtoreitin kanssa. Myös luontopolun lähtöpaikka muuttuu Hikipolun päähän. 

Suunnittelusta toteutukseen vaiheittain

Sivakoimaan uudella hiihtoreitillä voisi päästä lähitulevaisuudessa, sillä kaupunki tavoittelee ensimmäisen osan toteutusta jo vuonna 2022. Toteutettavana on myös alikulkusilta Hikipolun ja ulkoilureitin risteykseen. Aikataulu vahvistuu tämän vuoden lopulla, kun kaupunginvaltuusto hyväksyy ensi vuoden talousarvion.

Yleissuunnitelmassa katsotaan myös pidemmälle tulevaisuuteen. Toisessa vaiheessa ympärivuotinen hiihtoreitti voi laajentua Vuorilammen ympäri, jolloin asfaltoitu reitti olisi yhteensä 1,7 kilometriä. Reitin lähtöpaikkana olisi Hikipolun pysäköintialue, jota voi myöhemmin kehittää palvelemaan käyttäjiä entistä paremmin. Myös Laajavuoren huipulle vievälle Hyppyritielle on suunnitelmassa visioitu uutta sijaintia Vuorilammen pohjoispuolelle.

- Laajiksen ja Vuorilammen välinen alue saadaan entistä paremmin ulkoilijoiden käyttöön, jos Hyppyritie siirtyisi. Toisen vaiheen toteutuksesta ei ole tehty vielä päätöksiä, eli ne eivät ole toteutumassa ihan lähivuosina. Lisäksi alueen asemakaavaa tulee ensin muuttaa, kertoo alueen kaavoittaja Arto Sipinen. 

Anna palautetta suunnitelmista

Suunnitelmiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla ja niitä voi kommentoida 25.10.2021 asti Jyväskylän kaupungin kirjaamoon joko sähköpostilla kirjaamo[at]jyvaskyla.fi tai postitse osoitteeseen Jyväskylän kaupunki / kirjaamo, PL 193, 40101 Jyväskylä.
 

Lisätiedot

- kaavoitus: suunnitteluinsinööri Arto Sipinen, p. 050 442 1475, arto.sipinen [at]jyvaskyla.fi
- liikuntapalvelut: liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen, p. 050 447 5111, mikko.pajunen[a]jyvaskyla.fi
- Ympärivuotisen hiihtoreitin suunnitelmakartta: http://www2.jkl.fi/laajavuoren_kehittaminen/reitisto_yleissuunnitelma_a…