Hyppää pääsisältöön

2.9.2021

Kuva
Asiakas näyttää kirjastokorttiaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Hertta-robotin ansiosta asiakas voit hakea kirjastokortin verkossa ja noutaa sen jo seuraavana päivänä mistä tahansa Keski-kirjastosta.

Elokuussa työnsä aloittanut Hertta-robotti käsittelee öisin kirjastokorttihakemukset, joita Keski-kirjastojen asiakkaat ovat tehneet verkossa. Hertan ansiosta asiakas voi hakea kirjastokortin verkossa ja noutaa sen jo seuraavana päivänä mistä tahansa Keski-kirjastosta.

Idea maan ensimmäiseen kirjastokortteja käsittelevään robottiin syntyi, kun kirjastolla haluttiin nopeuttaa ja helpottaa kirjastokorttia hakevien asiakkaiden asiointia.

Keski-kirjastoilta haetaan tuhansia kirjastokortteja kuukaudessa

Tähän asti asiakastietoja on kirjattu kiireen keskellä kirjaston palvelutiskillä, joten Hertta vapauttaa ihmisten työaikaa asiakkaiden auttamiseen. Keski-kirjastoista haetaan kiireisimpinä kuukausina lähes 2 000 uutta kirjastokorttia.

"Robotti opetettiin tekemään tarvittavat tarkistukset. Se vie asiakkaan tiedot kirjastojärjestelmään nopeasti ja varmasti, juuri niin kuin asiakas on ne verkkolomakkeelle kirjoittanut", kertoo verkkopalvelusuunnittelija Juha Hälinen Jyväskylän kaupungin kirjastopalveluista.

Robotti osaa myös tehdä erilaisia tarkistuksia, kuten poistaa asiakkaan tiedot järjestelmästä, jos kirjastokortin omistaja ei nouda korttiaan kirjastolta kahden kuukauden kuluessa.

Robotin ideoinnissa ja toteutuksessa on kirjastopalveluiden kanssa ollut mukana Monetra Keski-Suomi Oy ja robotin on tuotteeksi paketoinut MOST Digital Oy. Suunnittelu on toteutettu osana MODA-hanketta, joka on Valtiovarainministeriön rahoitusta saanut Oulun ja Jyväskylän kaupunkien yhteishanke. MODA-hankkeessa kehitetään asiakaspalveluita digitaalisuutta hyödyntäen.

 

Kirjastokortin hakemiseen tarvitset tunnistautumista varten pankkitunnukset. Yli 15-vuotias voi hakea kirjastokorttia itse, nuoremman hakemuksen täyttää huoltaja.

Hae kirjastokorttia verkossa Keski-kirjastojen sivuilta