Hyppää pääsisältöön

1.9.2021

​​​​​​​Talouden ongelmat on usein vaikea ottaa puheeksi.  Huolien kanssa ei tarvitse kuitenkaan jäädä yksin.
Kuva
Euron seteleitä ja kolikoita pöydällä.

 

Talousneuvolassa talous- ja velka-asioiden asiantuntijat auttavat jyväskyläläisiä ratkomaan pieniä ja isoja taloushuolia. Talousneuvola on avoinna 2.9. lähtien joka toinen torstai Kansalaistoiminnankeskus Matarassa ja Nuorten talossa, joka kolmas torstai 9.9. lähtien. 
– Meille voi soittaa tai tulla käymään. Palvelumme on luottamuksellista, aikaa ei tarvitse varata etukäteen ja asioida voi halutessaan nimettömästikin, kertoo kehittäjäsosiaalityöntekijä Krista Kuusela Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityöstä.

Kuva
Talousneuvolan syksyn 2021 aukioloajat.

 

Laskuja rästissä tai perinnässä, velkaa, ulosottoa, mutkikkaita elämäntilanteita?

Talousneuvolan toiminta käynnistyi Jyväskylässä keväällä vilkkaasti. Talousneuvola oli avoinna viitenä torstaina kolmen tunnin ajan ja palvelua sai puhelimitse. Puheluita riitti jokaiselle kerralle, ja osa puheluista oli pitkiä. Matalan kynnyksen palvelulle on selkeä tarve. 
– Oma tai perheen taloustilanne on voinut olla pitkään vaikea ja haasteellinen. Asian kanssa yritetään selviytyä ja sinnitellä yksin. Kevään kokemuksen perusteella Talousneuvola oli monelle se ensimmäinen taho, jonka kanssa taloushuolet rohkaistuttiin ottamaan puheeksi. Asiointi nimettömänä ja puhelimitse madaltavat selkeästi kynnystä yhteydenottoon, selvittää talousneuvonnan suunnittelija Anu Niilo-Rämä Ulosottolaitoksesta.

Valtaosa yhteydenottajien kysymyksistä liittyy velkoihin, maksamattomiin laskuihin tai ulosottoon, mutta neuvontaa ja ohjausta saa myös esimerkiksi henkilökohtaiseen taloudenhallintaan.

Eri ammattilaisten osaaminen käytössä yhdellä kertaa

Jyväskyläläisten taloushuolia ratkovat talousasioiden ammattilaiset talous- ja velkaneuvonnasta, ulosotosta, aikuissosiaalityöstä, diakoniatyöstä ja sosiaalisesta luototuksesta. Tarvittaessa Talousneuvolasta voidaan ottaa yhteys myös Kelaan.

–  Yhteyttä kannattaa ottaa rohkeasti, jos oma talous- tai velkatilanne mietityttää ¬– pienessä tai isossa asiassa, myös ennakoivasti. Talousneuvolan etu on, että samalla kertaa voi jutella monen eri ammattilaisen kanssa, toteaa projektipäällikkö Miia Meling Ulosottolaitoksesta. 

Jos asiat eivät selviä yhden puhelun aikana tai yhdellä käynnillä, ja tilanne vaatii tarkempaa selvittelyä, sovitaan kysyjän kanssa jatkoaskeleet.
– Yhteyttä ottaneelle voidaan esimerkiksi lähettää materiaalia ja ohjeita puhelun jatkoksi, varata aika talous- ja velkaneuvontaan, tai häneen voidaan olla yhteydessä puhelun jälkeen, sanoo talous- ja velkaneuvoja Kirsti Korkeakangas Keski-Suomen oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.

Talousneuvolatoiminta on kokeilu, jota Jyväskylässä ovat toteuttamassa oikeusministeriön Ennakoivan talousneuvonnan hanke, Jyväskylän yliopiston Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen hallinnoima, ESR-rahoitteinen TASOS – taloudellinen toimintakyky ja sosiaalinen osallisuus -hanke, jossa Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö on osatoimijana ja Jyväskylän seurakunta. Ennakoivan talousneuvonnan hanke on talous- ja velkaneuvonnan ja Ulosottolaitoksen yhteishanke.

Talousneuvolatoiminnan tavoitteena on ehkäistä ja vähentää velkaantumista.
Keski-Suomessa talousneuvoloita on myös Laukaassa, Äänekoskella, Saarikan ja ViitaUnionin alueilla.

Talousneuvolat Suomessa. 
 
Teksti: Tuija Ijäs
Kuvat: Tuija Ijäs, Ennakoivan talousneuvonnan hanke
 

Jyväskylän Talousneuvolan on aukioloajat syksyllä 2021

Talousneuvola on avoinna joka toinen torstai 2.9., 16.9., 30.9., 14.10., 28.10., 11.11., 25.11. ja 9.12. kello 10–13,

  • Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Matarankatu 6
  • puhelimitse numerossa 050 476 4697

Talousneuvola Nuorten talossa, Asemakatu 4, joka kolmas torstai 19.8., 9.9., 30.9., 21.10., 11.11. ja 2.12. kello 14–16.

Talousneuvolan nettisivu.