Hyppää pääsisältöön

1.9.2021

Kulttuurikaupunki Jyväskylä tarjoaa väriä, menoa ja iloa syksyyn valloittavien näyttelyiden kautta, kun väri valtaa kaupungin museot.
Kuva
Värikäs taidemaalaus.

Kukin museo lähestyy teemaa omasta näkökulmastaan: Jyväskylän taidemuseo tuo ihailtavaksi Yrjö Saarisen värikylläisiä teoksia, Keski-Suomen museossa kurkataan 1960- ja 1970-lukujen visuaaliseen maailmaan ja Suomen käsityön museossa tutustutaan tekstiilien värjäämiseen.

Värit näyttelevät suurta, mutta välillä huomaamatonta roolia elämässämme ja Jyväskylän kaupungin museot haluavat päästää värit valloilleen syksyllä. Annetaanko väreille vapaus kuvataiteessa, vai voiko väriä käyttää väärin? Kuvataiteilija Yrjö Saarisen rohkea värinkäyttö herätti 1940–1950-luvulla niin ihastusta kuin vihastusta, mutta onko väri vapautunut kuvataiteen raameissa nykyään? 1960–70-lukujen visuaalinen maailma oli värejä pullollaan, eikä erikoisiakaan yhdistelmiä vältetty.

Mitä värien käyttö sisustuksessa ja vaatetuksessa kertoo hippikauden yhteiskunnasta? Nykyään tekstiilien väriloisto on meille arkea ja persoonallisuuden esiintuomista, mutta mitä piilee värien takana? Luonnonväriaineet kasvattavat suosiotaan ja värjäämisen perinteestä ammennetaan uutta kehittäessä myös tekstiiliteollisuudessa, mutta niiden ekologisuus pohdituttaa niin kehittäjiä kuin kuluttajiakin.

Jyväskylän museoiden syksyn näyttelyt ovat osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta. Monipuolisesta kulttuuritarjonnasta löytyy näyttelyiden lisäksi myös musiikkiesityksiä, lasten tapahtumia ja väriaiheisia luentoja ja työpajoja pitkin syksyä 2021.


Teksti: Sari Koskinen
Kuva: Hannu-Pekka Auraneva

Väriä museoissa

  • Yrjö Saarinen – Värinäkyjä Jyväskylän taidemuseossa 17.9.2021–9.1.2022 
  • Unisexiä ja väriteeveetä – Värien kertomaa 1960–1970-luvuilta Keski-Suomen museossa 2.10.2021–9.1.2022 
  • Vihreää väriä Suomen käsityön museossa 11.9.–5.12.2021
     
Asiasanat: