Hyppää pääsisältöön

10.8.2021

Jos enimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa, voi Killerin tai Kuokkalan rokotusasemilla keskiviikosta 11.8. alkaen toistaiseksi arkisin saada kakkosannoksen ilman ajanvarausta kello 8–15.
Kuva
Koronarokotuksen ilmoittautumispiste.

Ajanvaraukseton mahdollisuus aikaistaa kakkosannosta minimissään kahdeksaan viikkoon on voimassa ainakin viikoilla 32 ja 33. Tämän jälkeen ennen jonoon lähtöä kannattaa tarkistaa aikaistusmahdollisuuden tilanne sivulta www.jyvaskyla.fi/koronarokotus

– THL:n ohjeena on edelleen 12 viikon annosväli, jota myös me suosittelemme. Näytön perusteella pidempi annosväli antaa erittäin hyvän suojan. Viime viikko oli ensimmäinen, jolloin meillä jäi isompi määrä rokoteannoksia käyttämättä, minkä vuoksi päädyimme nyt tarjoamaan halukkaille kakkosannoksen aikaistamista. Ehtona tässä on se, että ykkösannoksesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa, sanoo Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten rokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Hankasalmella ja Uuraisilla ei ajanvarauksetonta pop up -toimintaa ole, mutta hankasalmelaiset ja uuraislaiset voivat halutessaan hyödyntää Jyväskylän rokotusasemien ajanvarauksettomuutta tai soittaa koronarokotusten puhelinneuvontaan.

– Koska rokotteiden määrä vaihtelee kullakin viikolla, aikaistamista ei yleensä voi tarjota kuin kuluvalle viikolle. Ja koska haluamme rajoittaa puhelinneuvonnan kuormitusta, toivomme aikaistusta haluavien hakeutuvan rokotusasemien ajanvarauksettomille pisteille suoraan. 100 prosentin varmuutta ei voi taata, että aikaistaminen heti onnistuu, koska annoksia on käytössä rajoitetusti, Tuukkanen toteaa. 

Ajanvarauksettoman rokottamisen suosio yllätti positiivisesti. Maanantaina kaikille 12 vuotta täyttäneille auennut aikaa varaamattoman rokotuksen mahdollisuus sai liikkeelle peräti 500 rokottautujaa. Suosio näytti jatkuvan samalla tasolla myös tiistaina, mutta asemille saavuttiin tasaisemmin eikä maanantain kaltaisia jonoja syntynyt. 

Koronatodistukset tulee ladata Omakannasta 

Koronatodistuksen kyselijöitä on ollut terveyspalveluissa viime päivinä runsaasti liikkeellä. Kyllön ja Novan puhelinliikenne on ruuhkautunut todistuksen pyyntöjen takia, mikä vaikuttaa valitettavasti myös kiireellisten puheluiden läpimenoon. 

Koska palvelut ovat ruuhkautuneet, olisi tärkeää, että todistusta matkustamiseen tarvitsevat kansalaiset pyrkisivät tulostamaan todistuksen Omakannasta itse. Koronatodistus käsittää todistukset koronanäytteenotosta, mahdollisesti sairastetusta koronataudista ja saaduista koronarokotuksista. Kaikki ovat nähtävissä Omakannasta Koronatodistus-kohdassa. 

Koronatodistus on kaikkien kansalaisten käytettävissä, kunhan palveluun kirjautuu pankkitunnuksin. Jos asiakas tarvitsee todistusta, mutta ei pysty tulostamaan sitä, kunnat ovat velvollisia antamaan todistuksen. 

– Myös sähköiseen muotoon esimerkiksi puhelimelle ladattu koronatodistuksen pdf:kin kelpaa. Tulisi kuitenkin huomata, että kyse ei ole viime aikoina vasta kaavailuissa esiintyvästä ja arkiasioinnissa mahdollisesti käytettävästä ”koronapassista” – koronatodistusta tarvitaan ainoastaan valtionrajoja ylitettäessä, muistuttaa palvelukoordinaattori Raija Loikkanen Jyväskylän terveyspalveluista.
 

Asiasanat: