Hyppää pääsisältöön

14.7.2021

Jyväskylässä on 14.7. asetettu karanteeniin 18 ihmistä koronatartunnalle altistumisen vuoksi.
Kuva
Kaksi suojavarusteisiin pukeutunutta hoitajaa koronanäytteenotossa

Altistuminen liittyy viikonvaihteessa ulkokentällä järjestettyyn pelitapahtumaan. Karanteeni on määrätty ajalle 14.25.7. Terveydenhuolto oli alkuiltaan mennessä tavoittanut lähes kaikki peliin osallistuneet. Kaikki altistuneet ohjataan kahteen koronatestiin.

Karanteeni koskee vain niitä henkilöitä, jotka ovat voineet terveydenhuoltoviranomaisen arvion mukaan altistua koronavirukselle. Koska toinen joukkue saapui tapahtumaan pääkaupunkiseudulta, tulee koronaviruksen delta-variantin mahdollisuus ottaa huomioon. Siksi mahdollisesti altistuneiden koronatestaus joudutaan tekemään kahdesti.

Terveydenhuolto on antanut ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, on karanteenin pituus 14 vuorokautta viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta.   

Karanteeni on varotoimenpide, jolla estetään mahdollisten tartuntojen leviäminen   

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan ja mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.     

Jyväskylän kaupungin koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni. Ohje on myös käännetty usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi.    

Lisätietoja: 

Jyväskylän kaupungin koronasivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona  
Coronavirus information in other languages: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/muutkielet  

- Infektiotaudeista vastaavan lääkärin sijainen, apulaisylilääkäri Pertti Peltonen, Jyväskylän kaupunki, Sampoharjun terveysasema, pertti.peltonen(at)jyvaskyla.fi
- Toimialajohtajan sijainen, palvelujohtaja Maarit Raappana, Jyväskylän kaupunki, Sosiaali- ja terveyspalvelut, maarit.raappana(at)jyvaskyla.fi
 

Asiasanat: