Hyppää pääsisältöön

2.7.2021

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksissa kaikkien yli 40-vuotiaiden ensirokotekattavuus ylittää 70 prosenttia. Joissakin ikäluokissa on kivuttu jopa 95 prosenttiin. Myös nuorten rokotettujen määrä nousee vauhdikkaasti.
Kuva
Mies sai koronarokotuksen ja laastarin

Rokotusten alkaessa asetettiin tavoitteeksi 70 prosentin rokotekattavuus kohdeväestössä. 

Nykyohjeiden mukaan rokotettaviin kuuluvat kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä taustasairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 12 vuotta täyttäneet. Nettiajanvaraus toimii pankkitunnuksin, ja soittamalla ajan saa ilman niitäkin. 12–15-vuotiaiden varauksen yhteydessä tarkistetaan riskiryhmään kuuluminen. Siksi puhelinsoitto on heidän varauskanavansa.

Yli 100 000 rokoteannosta pistetty

Yli 83 000 ensiannoksen lisäksi kakkosrokotteita on annettu Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla noin 25 000 asukkaalle. Koronapandemian alusta lukien on yksin Jyväskylässä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunut kuitenkin 1973 ihmistä. 

Koronarokotuksista Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen on tyytyväinen kansalaisten rokotusaktiivisuuden lisäksi rokotusasemien toimintaan. Viimeisimmän viikon aikana on annettu yli 10 000 rokoteannosta. Tahdin toivotaan jatkuvan, vaikka rokotemäärät ovat ennakkotietojen mukaan vähenemässä heinäkuun jälkipuoliskolla. Heinäkuussa suuri osa saatavista annoksista varataan kakkosrokotteiksi kevättalvella ykkösrokotteen saaneille, mutta ensirokotuksiinkin on vielä aikoja saatavilla.

Nuoret ilahduttaneet aktiivisuudellaan

Tuukkanen on yllättynyt erityisesti nuorten varausaktiivisuudesta. Rokotusaikojen nettivarausennätys on reippaat 3100 varausta vuorokaudessa. Aikoja on myös tarvittaessa peruttu tunnollisesti esteen tullen. Netissä varattu aika on mahdollista vaihtaa vain soittamalla rokotusneuvonnan numeroon 014 266 1472.

- Suurin huolihan tässä ovat virusvariantit. Delta-muunnoksen kanssa käydään kilpajuoksua. Valtaosa viime viikon 18 tartunnasta on tuontitavaraa. Selkeitä jalkapallotartuntoja Venäjältä on kahdeksan. Matkailu ja valtakunnan rajojen yli kulkeva reissutyö näkyvät selkeästi myös karanteeniin ja testiin ohjattavien määrissä, Tuukkanen harmittelee.

Tuukkanen toivoo, että ulkomaille lähdettäisiin vain pakottavasta syystä ja matkalla noudatettaisiin tehostettua varovaisuutta. Palatessa tulee pysyä omaehtoisessa karanteenissa ja käydä ohjatuissa koronatesteissä THL:n matkustusohjeen mukaisesti. Testeihin kannattaa muutenkin tulla matalalla kynnyksellä. 

Lievennys rokoteväliin pakollisen, opintoihin liittyvän matkan kohdalla

Kesäkuussa koronarokotteiden saatavuus oli niin hyvällä tasolla, että aiempiin ohjeisiin on Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla ollut mahdollista tehdä lievennys. Tähän saakka kakkosrokotuksen aikaa on voinut aikaistaa vain pakollisen ja pitkäaikaisen ulkomailla työskentelyn vuoksi. Nyt myös ammattikorkeakoulun ja yliopiston opiskelijoiden opintoihin kuuluvaan harjoitteluun lähtevä voi soittamalla sovitella kakkosrokotustaan aikaisemmaksi, jos kohdemaassa ei ole varmuutta rokotussarjan täydentymisestä.

- Minimiväli rokotuksille näissä rajatuissa tapauksissa on kuusi viikkoa. Se on jo aika hyvä aika rokotussuojan kehittymisen ja rokotuksen mahdollisten sivuoireiden kannalta. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan laajenneta esimerkiksi lukiosta vapaaehtoiseen vaihtoon lähteviin eikä muihin vapaa-ajan matkailijoihin, Tuukkanen linjaa. 
 

Asiasanat: