Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

28.6.2021

Jyväskylän alueen frisbeegolfratojen määrä kasvoi uuden, erityisesti aloittelijoille soveltuvan radan myötä.
Kuva
Mies heittää aloituskiekon frisbeegolfradalla

Ladun Maja on yksi Jyväskylän suosituimmista ulkoilukohteista, niin talvella kuin kesälläkin. Ladun Majan liikuntamahdollisuudet monipuolistuivat entisestään, kun alueelle rakennettiin tämän kevään aikana uusi 9-väylän frisbeegolfrata.

Rata on saanut alkunsa Jyväskylän Ladun ja Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden hyvästä yhteistyöstä. Rata rakennettiin talkoovoimin ja rakentamisessa oli mukana runsaasti talkooväkeä kummastakin yhdistyksestä sekä lähialueen asukkaita.

Toukokuun lopussa käyttöönotettu rata on kaiken kaikkiaan toinen Ladun Majalle rakennettu frisbeegolfrata. Alkuperäinen rata syntyi sekin Jyväskylän Ladun ja Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden yhteistyön kautta vuonna 2015. Silloin radan välineet saatiin Suomen Ladun kautta ja Jyväskylän kaupunki myönsi maa-alueen frisbeegolfradan käyttöön.

Kuusimetsässä sijainnut rata jouduttiin kuitenkin purkamaan vuonna 2019 alueen puustovaurioiden takia. 

Runsas talkooväen määrä vauhditti radan rakentumista

Ladun majan frisbeegolftoiminnalle toivottiin kuitenkin jatkoa niin harrastajien, yhdistysten kuin Jyväskylän kaupungin puolesta. Uutta paikkaa radalle aloitettiin kartoittamaan pian alkuperäisen radan purkamisen jälkeen ja parhaaksi alueeksi valikoitui Mustalammen maankaatopaikan alue.

Ensimmäiset suunnitelmat uudesta radasta tehtiin kesällä 2020 ja yhteistyö kaupungin kanssa aloitettiin hyvässä hengessä. Jyväskylän kaupunki oli myötämielinen radan rakentamiseen ja vuokrasi alueen Jyväskylän Ladulle. Kaupungin eri osastot antoivat nopeasti kommenttinsa suunnitelmiin ja yhteistyötä tehtiin sujuvasti eri toimijoiden välillä.

Radan ylläpidosta vastaavat Jyväskylän Liitokiekkoilijat ja Jyväskylän Latu. Jyväskylän kaupunki on rakentanut parkkipaikan lähelle radan ensimmäistä väylää. 

-Radan rakennustalkoot aloitettiin tämän vuoden huhtikuussa, heti vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Talkoisiin osallistui mahtava määrä väkeä Jyväskylän Ladun ja Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden riveistä. Lisäksi mukana oli runsaasti lähialueen asukkaita. Erityisesti suuri määrä ahkeria, nuoria talkoilijoita lämmitti meidän mieltämme. Kiitos kaikille talkoolaisille aktiivisuudesta! Harrastajat ovat löytäneet radan hyvin, sillä se on ollut erittäin suosittu ensimmäisestä päivästä alkaen, kommentoi Raimo Koivistoinen.

Uusi yhdeksänväyläinen rata soveltuu erityisesti aloittelijoille

Ladun Majan uusi frisbeegolfrata on aloittelijaystävällinen rata puistomaisessa ympäristössä.

 -Rata soveltuu kaiken tasoisille heittäjille, mutta avoimien ja helposti edettävien väyliensä takia, se sopii erityisesti aloittelijoille. Rata on yksi harvoista puistomaisista radoista Jyväskylän alueella ja se tarjoaa hyvät puitteet myös frisbeegolfin harjoitteluun, kertoo Mikko Poikonen.

Alueella ahkeroinut talkooväki siirsi heittopaikat pois vanhan radan paikalta ja teki alueella raivaustöitä frisbeegolfia varten, sillä alue oli kasvanut umpeen. Heittopaikkojen tee-matot ovat tekonurmipohjaisia ja frisbeegolfkorit Innovan Discatcherin, jotka erottuvat maastosta sinisen värinsä ansiosta. Radalta löytyy myös väyläopasteet ja ratakartat. Radan välineistö on perujaan alueella olleesta jo puretusta radasta.

Molempien yhdistyksien pitkän ajan tavoitteena on kehittää radasta viihtyisä, kaikille harrastajille sopiva ja helposti lähestyttävä harrastuspaikka. Alueella on havaittu vieraslajeja, etenkin lupiineja, jotka pyritään hävittämään. Alueella joudutaan tekemään niittotöitä vielä jatkossakin, jotta alueesta saadaan viihtyisä ja harrastamiseen sopiva. Viihtyisyyttä tulee lisäämään kovaa vauhtia kasvava puusto, joka saa kasvaa rauhassa.

Lisätietoja radasta Disc Golf Metrix -verkkosivuilta.

Teksti: Noora Kakko
Kuva: Raimo Koivistoinen