Hyppää pääsisältöön

17.6.2021

Helteet lisäävät sinilevän esiintymisen mahdollisuutta. Veden sinilevätilanne kannattaa arvioida ennen uimista tai muuta veden käyttöä.
Kuva
Ranta vihreänä sinilevästä

 

Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeastikin jopa saman päivän aikana. Jyväskylän seudun ympäristöterveys muistuttaa, ettei sinileväisessä vedessä tule uida, eikä sitä myöskään saa käyttää pesu-, löylyvetenä tai lemmikkien juomavetenä. Älä myöskään käytä sinileväistä vettä vihannesten kasteluun tai pesuun. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä, joten edes keittämisen jälkeen vettä ei voi käyttää.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta osa sinilevistä voi tuottaa maksa- ja hermomyrkkyjä tai ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.  

“Sinilevän ulkonäön perusteella ei ole mahdollista arvioida, onko kyseessä myrkkyä tuottava sinilevälaji. Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä”, ohjeistaa johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen Jyväskylän kaupungilta. 

Sinilevä voi aiheuttaa seuraavanlaisia oireita:  

  • iho-oireita ja silmien ärsytystä  
  • vatsaoireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja oksentelua  
  • flunssan kaltaisia oireita, kuten päänsärkyä, nuhaa ja kuumetta, jotka alkavat yleensä noin 3-5 tunnin kuluttua altistuksesta  

Näin teet sinilevähavainnon 

Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevä voi muodostaa veden pinnalle muodostuvan vihertävän kalvon. Vähäinen määrä sinilevää voi näkyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina. Voit varmistaa onko vedessä sinilevää esimerkiksi keppitestin tai lasitestin avulla.   

Keppitesti: Testaa kepillä levämassaa. Nosta kepillä levää vedestä. Jos keppiin jää levää roikkumaan, ei kyseessä ole sinilevä. Sinilevä hajoaa kosketuksesta hiukkasiksi.   

Lasitesti: Ota leväistä vettä lasiin. Anna veden seisoa lasissa tunnin ajan. Jos veden pinnalle nousee vihertäviä tai sinertäviä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.  

Jyväskylän seudun ympäristöterveys tarkkailee sinilevätilannetta  

Jyväskylän seudun ympäristöterveyden ympäristöterveystarkastajat valvovat yleisten uimarantojen uimavesien laatua ja sinilevätilannetta. Tuomiojärven uimarannalla tehdään valtakunnallista sinilevä seurantaa viikoittain.  Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla voit ilmoittaa kunnan ympäristöterveystarkastajalle, sähköpostitse osoitteeseen ymparistoterveys[@]jyvaskyla.fi