Hyppää pääsisältöön

16.6.2021

Sukella ihmisen ja luonnon suhteisiin Jyväskylän museoiden näyttelyissä! Jyväskylän taidemuseon, Keski-Suomen museon ja Suomen käsityön museon kesänäyttelyissä luonto on inspiroinut niin ryijyjen solmijoita, matonkutojia kuin siveltimenvetojakin.
Kuva
Sinisävyisen akvarellin etualalla ruukussa horsmia ja harmaa rintakuvapatsas

Suomalaisen luonnon kukkiessa kauneimmillaan on erinomainen tilaisuus astua museon viileään saliin ja poimia sopivat helmet museoiden runsaasta tarjonnasta, jossa pääroolia näyttelee luonnosta ammentava luovuus, ihmisen suhde ympäristöönsä ja historiaan kudotut tarinat. 

Kurkistele pitkälle historiaan keskisuomalaisten lottapukujen tarinoiden kautta tai vielä kauemmas 1700–1800-lukujen kansaomaisten ryijyjen maailmaan. Kulje mattojen matkassa läpi suomalaisen sisustuksen vuosikymmenten tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäen tuotannon kautta, tai ota askel nostalgiselle aikamatkalle 1980–1990-lukujen Jyväskylään valokuvaaja Pekka Helinin kuvien kautta. Pohdi yhdessä taiteilija Kati Immosen kanssa ihmisen ja luonnon moniulotteista suhdetta tai maalari Emma Luukkalan kanssa kotien tavaravirtaa. Nappaa mukaasi tuulahdus tulevasta suomalaista puun käyttöä visioivasta Propuun näyttelystä. 

Keski-Suomen museon Sydämiä, ruutuja ja tulppaaneja -näyttely nostaa esille 1700–1800-lukujen kansanomaiset ryijyt. Ryijyt ovat olleet Suomessa merkittäviä käyttötekstiilejä, joiden käyttötavat ovat mukautuneet eri aikojen tarpeisiin: vene- ja makuupeitosta päiväpeitoksi, hääryijyksi, rekipeitteeksi ja lopulta seinien koristeeksi. Kiinnostus ryijyjä kohtaan on kasvanut kohisten viime vuosina, joten näyttely tarjoaa upean kurkistuksen ajassa taaksepäin kansanomaisten ryijyjen kauniiseen muotokieleen. Esillä olevat ryijyt ovat pääosin keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmasta, mutta mukana on myös KeMun kokoelmiin kuuluvia keskisuomalaisia ryijyjä.  

Museon pitkäaikaisen valokuvaajan Pekka Helinin näyttely Jyväskylä ja sen kasvot esittelee 1980−1990-lukujen Jyväskylää ja jyväskyläläisten elämää. Dokumentaariset valokuvat johdattavat kaupungin vilinään, estetiikkaan ja tapahtumiin. Luvassa on myös yllättäviä kohtaamisia niin tavallisten kaupunkilaisten kuin julkisuuden henkilöiden kanssa. 

Jyväskylän taidemuseon kesän päänäyttelyssä luonto viheriöi villisti. Korpi vastaan puutarha esittelee akvarellimaalauksen uudistajana tunnetun jyväskyläläissyntyisen Kati Immosen viime vuosien tuotantoa. Taiteilijan pääaiheena on jo vuosien ajan ollut ihmisen ja luonnon moniulotteinen suhde. Teosten pienoismaailmoissa kasvit alkavat elää omaa elämäänsä, vehreys rönsyää ja ottaa tilaa haltuun. Viime vuosien maalaussarjoissaan taiteilija on kuvannut villiintyneitä kukkakoreja ja metsän valtaamia kasvimaita – jokaiselle puutarhurille tuttuja yrityksiä hallita luontoa. Taiteilija pohtii miten järjestelmälliset istutukset ja vallaton kasvisto sulautuvat toisiinsa ja oppivatko ne elämään toistensa kanssa. Vehreää elinvoimaa uhkuvat maalaukset eivät povaa maailmanloppua vaan paratiisia. Teokset nostavat esille luonnon ikiaikaisen uudistusvoiman ja elämän kiertokulun. 

Nuoren maalarin Emma Luukkalan elämäniloisissa teoksissa arjen sotkuisuus, kotien tavaravirta ja ihmisten suhde tavaraan pääsevät esille. Yhdessä kulttuuriluotsien kanssa toteutetussa Melska-näyttelyssä taiteilija leikittelee maalauksen kolmiulotteisuudella käyttämällä paksuja maalikerroksia ja esinemäisiä maalauspohjia. Hän valmistaa itse omia maaleja ja maaliaineita erilaisten pintojen ja tekstuureiden aikaansaamiseksi. Tekniikat liukuvat perinteisestä tempera- ja öljymaalauksesta esinekollaaseihin.

Jyväskyläläisen kesän maamerkki on myös saapunut ilahduttamaan pihakadulla kulkijoita! Kolme tonnia terästä on kesämielellä ja taidemuseon edustalla ilahduttaa tuttu kesävieras, kun taiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas tuovat kolmannen kerran esille pihakatuteoksensa. Tee hilloleipiä, tanssi, kävele takaperin tai nauti liikenneruuhkasta Local Jamin kanssa. Se ei syrji, eikä tuomitse. Vaikka se on vain metallia, usealla meistä voisi olla häneltä paljon opittavaa. Älä ole neliö, ole pallo.

Suomen käsityön museon kesänäyttelyissä ollaan suomalaisen käsityöosaamisen keskiössä. Tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäen näyttävää 50-vuotista uraa peilaava näyttely Käsinkudottu elämä käsittelee niin kutomisen eri vaiheita, luovuuden henkeä kuin mattoja eri aikakausilta. Hänen tunnistettava tyylinsä on luonut uusia raameja suomalaiselle räsymattoperinteelle ja matolle kodin taidetekstiilinä. Pitkin kesää mattojen vuosikymmeniin voi sukeltaa myös itse tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäen pitämillä opastuksilla, joille voi osallistua museon pääsymaksun maksamalla. 

Uudenlaisiin, moderneihin sekä ammattitaidolla suunniteltuihin ja valmistettuihin sisustusratkaisun pääsee tutustumaan Puu sisustuksessa -näyttelyssä. 11 tekijän käsissä syntyneet tuotteet hyödyntävät eri tekniikoita ja puumateriaaleja. Teoksissa on kiinnitetty huomiota mm. visuaalisuuteen, akustisiin ominaisuuksiin, valoon sekä kestävään tuotantoon. 

Lottapukujen keskisuomalaisia tarinoita -näyttelyssä kurotellaan lähes sadan vuoden taakse ja tarkastellaan lottien työtä isänmaan hyväksi avaamalla lottapukujen taustalla olevia keskisuomalaisia tarinoita lääkintä-, muonitus- ja ilmavalvontalottina. 
 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18. 
Pääsymaksut: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 € ja alle 18-vuotiaat maksutta. 
www.craftmuseum.fi 

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18. 
Pääsymaksut: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 € ja alle 24-vuotiaat maksutta. 
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Keski-Suomen museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18. 
Pääsymaksut: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €, opiskelijat 4 € ja alle 18-vuotiaat maksutta.
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo