Hyppää pääsisältöön

8.6.2021

Jyväskyläläissyntyisen Kati Immosen vahvoissa vesivärimaalauksissa kasvit alkavat elää omaa elämäänsä, nuoren maalarin Emma Luukkalan aiheina ovat arjen esineet ja kotoinen sekamelska. Taidetila Ilmiössä juhlivat Leidit.
Kuva
Sinisävyisen akvarellin etualalla ruukussa horsmia ja harmaa rintakuvapatsas

Kesän päänäyttely, Kati Immosen yksityisnäyttely Korpi vastaan puutarha esittelee akvarellimaalauksen uudistajana tunnetun Immosen uutta tuotantoa viime vuosilta.

Taiteilijan pääaiheena on jo vuosien ajan ollut ihmisen ja luonnon moniulotteinen suhde. Viime vuosien maalaussarjoissaan taiteilija on kuvannut muuan muassa villiintyneitä kukkakoreja ja metsän valtaamia kasvimaita – jokaiselle puutarhurille tuttuja yrityksiä hallita luontoa. 

Teosten pienoismaailmoissa kasvit alkavat elää omaa elämäänsä, vehreys rönsyää ja ottaa tilaa haltuun. Taitelija pohtii miten järjestelmälliset istutukset ja vallaton kasvisto sulautuvat toisiinsa ja oppivatko ne elämään toistensa kanssa. Uusissa teoksissa luonto on vallannut ihmisen jälkeensä jättämät rakennelmat – ylelliset uima-altaat ja merkkimiesten monumentit. Vehreää elinvoimaa uhkuvat maalaukset eivät povaa maailmanloppua vaan paratiisia. Teokset nostavat esille luonnon ikiaikaisen uudistusvoiman ja elämän kiertokulun.

Näyttely on avoinna 4.6.–5.9.2021.

Galleriassa nuori maalari Emma Luukkala

Taidemuseon Gallerian kesän näyttely on toteutettu yhdessä Kulttuuriluotsien kanssa. Kulttuuriluotsit ovat valinneet taiteilijan ja tutustuneet samalla taidemuseon näyttelyprosessiin.

Luotsien valintana nähdään nuori maalari Emma Luukkala (s. 1992). Luukkalan elämäniloisissa teoksissa arjen sotkuisuus, kotien tavaravirta ja ihmisten suhde tavaraan pääsevät esille. Materiaalisuus on Luukkalan työskentelyn keskiössä. Taiteilija leikittelee maalauksen kolmiulotteisuudella käyttämällä paksuja maalikerroksia ja esinemäisiä maalauspohjia. Hän valmistaa itse omia maaleja ja maaliaineita erilaisten pintojen ja tekstuureiden aikaansaamiseksi. Tekniikat liukuvat perinteisestä tempera- ja öljymaalauksesta esinekollaaseihin.

Alun perin kesälle 2021 suunniteltu Meeri Koutaniemen näyttely on yhteisymmärryksessä taiteilijan kanssa päätetty aikataulullisista syistä siirtää vuodelle 2023.

Emma Luukkalan näyttely on avoinna 22.6.–5.9.2021.


Taidetila Ilmiössä juhlivat Leidit

Värikkäät vuodet -näyttely taidetila Ilmiössä juhlistaa 15-vuotiasta kuvataiteen vertaisryhmä Leidejä. Leidien yhteinen toiminta alkoi Jyväskylän taidemuseon vuoden 2006 Taidetta pitkään ikään -projektista. Leidit ovat vuosien varrella pitäneet useita näyttelyitä, tehneet omia taidekirjoja, kirjoittaneet runoja ja pitäneet maalauspajoja vanhainkodeissa ja laitoksissa. Juhlanäyttely nostaa esiin vertaistoiminnan tärkeyttä ja esittelee ryhmän taiteellista kehitystä sekä yhteistä tekemistä.

Näyttely on avoinna Taidetila Ilmiössä 4.6.–5.9.2021.


Kesän tapahtumissa tulossa taiteilijatapaamisia, keskusteluopastus biologin kanssa sekä näyttelyopastuksia

Taidemuseon näyttelyihin liittyviä taiteilijatapaamisia on tarjolla sekä verkkotapahtumina että livenä. Tiistaina 22.6. tavataan Emma Luukkala, joka on taidemuseon Facebookissa Kulttuuriluotsien haastateltavana. Kesän aikana on mahdollisuus tutustua näyttelyihin opastetuilla kierroksilla.

Uutta näkökulmaa Kati Immosen teoksiin on tarjolla Jyväskylän Kesän aikaan torstaina 8.7., jolloin Kati Immosen näyttelyssä kierretään kasvitieteilijä, FT Minna-Maarit Kytöviidan kanssa. Samalla viikolla 10.7. maalataan kirkkopuistossa taidemuseon ja Jyväskylän Taiteilijaseuran järjestämässä maalaustapahtumassa. Sunnuntaina 5.9. vietetään taiteen arjen juhlaa Kulttuuriluotsien kanssa.

Kaikki kesän tapahtumat löydät taidemuseon verkkosivuilta: https://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/nayttelyt-ja-tapahtumat/taidemuseon-tapahtumat
 

4.6.–5.9.2021
Kati Immonen – Korpi vastaan puutarha

Galleria 22.6.–5.9.2021
Emma Luukkala

Taidetila Ilmiö 4.6.–5.9.
Värikkäät vuodet – Leidit 15 vuotta