Hyppää pääsisältöön

8.6.2021

Jyväskylän korkeakoulut pärjäsivät loistavasti kevään 2021 yhteishaussa. Jyväskylän yliopisto kasvatti hakijamääräänsä 12 prosenttia. JAMK oli puolestaan jälleen kolmanneksi suosituin ammattikorkeakoulu.
Kuva
Kaksi opiskelijaa kulkee rinnakkain kesäisellä yliopiston kampuksella

Jyväskylän yliopistoon yhteishaussa haki yhteensä yli 19 500 hakijaa. Se on noin 12 prosenttia edellisvuotta enemmän ja oikeuttaa kuudennelle sijalle yliopistojen välisessä vertailussa. Jyväskylän yliopisto on Suomen kuudenneksi suosituin niin kokonaishakijamäärällä kuin ensisijaisten hakijoiden määrällä mitattuna.

Yliopistossa suosituimmat hakukohteet psykologia ja kauppatieteet

Jyväskylän yliopistossa on syksyllä alkaviin opintoihin tarjolla noin 2700 aloituspaikkaa. Hakukohteita on yhteensä 122 ja ne sijoittuvat kuuteen tiedekuntaan ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen.

Suosituin hakukohde yliopistossa oli tänäkin vuonna psykologia, johon pyrkii 3325 hakijaa. Muita hakijamäärältään suosittuja koulutuksia olivat kauppatieteet (2809 hakijaa), luokanopettajan koulutus (1795 hakijaa) ja liikuntapedagogiikka (1029 hakijaa). Kovin kilpailu opiskelupaikasta käydään liikunnan yhteiskuntatieteiden hakukohteessa, johon tuli 37 hakemusta aloituspaikkaa kohden, sekä psykologiassa (36), terveyskasvatuksen maisterivaiheen haussa (24), sosiaalityössä (23) ja kauppatieteissä (23).

–Erityisen ilahduttavaa on, että hakijamäärä kasvoi poikkeuksellisista oloista huolimatta. Tutkimukseen perustuva koulutus on osoittanut arvonsa muuttuvassa maailmassa. Todella toivottu tulos on myös se, että Jyväskylään pitkän odotuksen jälkeen saatu diplomi-insinöörikoulutus on kerännyt ison määrän kiinnostuneita hakijoita, kuvailee vararehtori Marja-Leena Laakso.

Diplomi-insinöörikoulutukseen oli 337 hakijaa, eli paikkaa kohden lähes 7 hakijaa.

JAMKilla vakiintunut asema ammattikorkeakoulujen joukossa

Ammattikorkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 17.-31.3.2021 haettavana olivat suomenkieliset koulutukset. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on tarjolla yhteensä 1260 aloituspaikkaa seitsemällä eri alalla. AMK- ja ylempiä AMK-tutkinto-ohjelmia (YAMK) on yhteensä 43.

Kaikkiaan JAMKiin hakijoita oli 16 530, joista ensisijaisia 4631. Vetovoimaltaan JAMK oli jälleen kolmannella sijalla ammattikorkeakoulujen keskinäisessä vertailussa. Edellä olivat Laurea-ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Koronavuosi näkyy kasvattaneen verkko-opintojen suosiota. Jyväskylän ammattikorkeakouluun AMK-tutkintoon hakeneista melkein puolet hakivat monimuotototeutuksiin, jotka suoritetaan pääasiallisesti verkossa.

Liiketalouden monimuoto-opintoihin haki lähes 12-kertaa enemmän ensisijaisia hakijoita aloituspaikkoihin nähden. Toimintaterapeutin monimuoto-opinnot puolestaan kiinnostivat ensisijaisia hakijoita yli kymmenkertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Vetovoimaltaan kolmanneksi suosituin oli Tieto- ja viestintätekniikan insinööriopintojen monimuotototeutus, joka houkutti ensisijaisia hakijoita 8,5-kertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Päivätoteutusten osalta selkeästi eniten kiinnosti fysioterapeutin tutkinto-ohjelma, johon ensisijaisia hakijoita oli hieman yli 8-kertaisesti aloituspaikkoihin nähden.

YAMK-tutkintoihin hakijoita oli tänä vuonna yhteensä 1700, mikä on 425 hakijaa enemmän kuin vuonna 2020. Erityisesti projektiosaaminen kiinnosti hakijoita: uuteen projektijohtamiseen keskittyvään insinöörin ylempään AMK-tutkinto-ohjelmaan ensisijaisia hakijoita oli yli kuusi kertaa aloituspaikkoja enemmän.

Hakuprosessi jatkuu valtakunnallisella AMK-valintakokeella, josta löytyy lisätietoa osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi. Jyväskylän ammattikorkeakoulun pääkampuksella valintakokeet järjestetään 2.-8.6.2021. JAMK tiedottaa omista valintakoejärjestelyistään osoitteessa jamk.fi/valintakoe.

Kuva
Kuva opiskelijatapahtuman sisäänkäynniltä