Hyppää pääsisältöön

31.5.2021

Jyväskylän koronatartuntojen määrä on pysynyt tasaisena. Viime viikolla uusia tartuntoja ilmeni Jyväskylässä 12 kappaletta, kun aiemmalla viikolla niitä oli 12. Viikolla 19 tartuntoja oli 8. Ilmaantuvuusluku Jyväskylässä on 15,6 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.
Kuva
Kasvomaskit kuivumassa pyykkinarulla

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi maan hallituksen tekemät päivitykset koronan hillitsemiseen tähtäävään hybridistrategiaan. Tarkastelun pohjalta todettiin, että kaupunki avaa jälleen 1.6. alkaen sisäliikuntapaikkansa yleisölle sekä sallii omatoimikirjaston käyttämisen. Myös yksityistilaisuuksia koskeva 50 hengen osallistujamäärää koskeva suositus poistuu.

Kaupunki ei enää myöskään suosita välttämään matkustamista leviämisvaiheen alueille. Liikuntapalvelut ja kirjastot tiedottavat palveluiden avaamisen käytännöistä ja aikatauluista erikseen tämän viikon aikana.

Kaupunki on jo aiemmin linjannut, että vammaispalveluiden työ- ja päivätoiminta jatkuu poikkeusjärjestelyin heinäkuun 2021 loppuun asti. Linjaus pidetään voimassa, sillä järjestelyt on kesän osalta jo ehditty sopia. Myös ikääntyneiden päivätoiminta pidetään suljettuna heinäkuun 2021 loppuun asti. Normaali toiminta tullaan avaamaan 1.8. alkaen huomioiden ne turvallisuusohjeet, jotka elokuussa ovat voimassa mm. hygieniamääräysten osalta.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto päätti 28.5.2021, ettei se enää tee Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella päätöstä julkisten tilaisuuksien kokoontumisrajoituksista. Yleisötilaisuuksien järjestäjän tulee kuitenkin edelleen tehdä selvitys siitä, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa hygieniakäytännöt eli mm. mahdollisuuden käsien puhdistamisen sekä varmistaa riittävien etäisyyksien ylläpidon ja tilojen puhdistamisen. Samoja käytäntöjä tullaan noudattamaan kaupungin yleisölle avoimissa tiloissa ja tapahtumissa.

Maskisuositus jatkuu – samoin oman henkilöstön etätyösuositus

Kaupunki pitää edelleen voimassa laajan maskisuosituksen yli 12-vuotiaille. Lisäksi kokoontumissa tulee muistaa turvavälit sekä hyvä käsihygienia.

- Perusohjeet ovat keino varmistaa, ettei uusia tartuntaryppäitä tule. Siksi maskien käyttöä kannattaa jatkaa julkisissa tiloissa ja turvavälejä pitää, kunnes rokotuskattavuus saadaan eri ikäryhmissä riittäväksi, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistutti.

Työnantajana kaupunki pitää edelleen voimassa omalle henkilöstölleen olevan suosituksen sopia etätöistä ­kaikissa niissä työtehtävissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista. Suositus on voimassa elokuun loppuun asti. Myös toimielinten kokoukset pidetään valtuustokauden loppuun asti etäkokouksina. Kaupunki pitää voimassa myös henkilöstönsä maski- ja taukokäytännöt.

Jyväskylässä rokotuskattavuus on hyvä. Yli 45,8 % yli 16-vuotiaista asukkaista on saanut ensirokotteen. Tällä viikolla rokotusvuoroon pääsevät kaikki 40 vuotta täyttäneet Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat. Viikolla 24 siirrytään alle 40-vuotiaiden asukkaiden ajanvarausvuoroon.

Poikkeusolojen johtoryhmä siirtyy seurantavaiheeseen – erillinen tiedotus kokouksista päättyy

Koronasuositusten ja -rajoitusten purkamisen myötä poikkeusolojen johtoryhmä jatkaa toimintaansa pitämällä seurantakokouksia, joista ei kuitenkaan enää tiedoteta erikseen, ellei tautitilanteessa tapahdu erityisiä muutoksia.

Tartuntatilanteen seuranta jatkuu verkossa osoitteessa www.jyvaskyla.fi/terveys/korona. Sivuille päivitetään aina maanantaisin kaupungin edellisen viikon tartuntatiedot. Rokotuskattavuutta seurataan rokotusten verkkosivuilla www.jyvaskyla.fi/koronarokotus. Rokotusten etenemisestä ja rokotusvuoroon tulevista ryhmistä tiedotetaan säännöllisesti koko kesän ajan.

- Jyväskylän kaupunki välittää kiitoksensa kaikille asukkaille suositusten ja rajoitusten noudattamisessa. Vuosi on ollut pitkä ja siihen on sisältynyt nopeita tartuntapiikkejä, jotka on saatu tukahdutettua esimerkillisen jäljityksen sekä asukkaiden toiminnan avulla. Muistetaan kesänkin aikana perusohjeet, eli pestään käsiä ja pysytään terveinä, kaupunginjohtaja ja poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja Timo Koivisto totesi kokouksen päätteeksi.

Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

Asiasanat: