Hyppää pääsisältöön

27.5.2021

Uusi elämänvaihe edessä ja se keskeisin kysymys on ratkaisematta – mistä asunto Jyväskylästä? Etsiäkö yksiötä vai solua? Entä millaista on asua opiskelija-asunnossa?
Kuva
Opiskelijatyttö istuu ja kutoo sängyllä. Kuva Johanna Sell

Jyväskylässä on kaksi suurempaa opiskelija-asumista tarjoavaa toimijaa: KOAS ja Soihtu. Niillä on yhteensä tuhansia vuokra-asuntoja, joista valtaosa on yksiöitä, noin neljännes soluasuntoja, mutta joukkoon mahtuu myös kaksioita ja perheasuntoja

Opiskelija-asumisessa helppous viehättää

–Mitään ei tarvitse itse säätää, vaan kaikki on valmiina, toteaa KOAS Seminaarinmäessä asuva Pinja Heinonen opiskelija-asumisesta. KOAS:n ja ja Soihdun asunnoissa vuokraan kuuluu tavallisesti vesi, sähkö ja netti sekä monenlaisia yhteisiä tiloja, kuten pesutupa ja sauna.

Terveystieteitä opiskeleva Pinja asui aiemmin KOAS:lla soluasunnossa Kuokkalassa ja on vasta muuttanut lähemmäs keskustaa.

–Mulle tärkeintä on, että alue on kiva. Olin aiemmin kuullut Kuokkalasta, että siellä on vähän rauhatonta, mutta alue olikin oikein mukava, Pinja kertoo.

Yksiöitä tuli jonottaa vajaa vuosi. Soluasunnossa elämisestä Pinjalle jäi hyviä kokemuksia.

–Mulle oli selvää, että haluan asua ensin solussa. On aina joku, jolle puhua, Pinja kertoo.

Yhteisöllistä asumista ja monipuolisia palveluita

Psykologian opiskelijat Joanna, Ira ja Oona asuva Soihdun soluasunnossa Kortepohjan ylioppilaskylässä. Kolmikko oli katsellut asuntoja myös muualta, mutta alueen aktiivinen psykologian opiskelijoiden yhteisö veti puoleensa.

Kuva
Kolme opiskelijatyttöä seisoo Kortepohjan ylioppilaskylän edustalla. Kuva Johanna Sell
Kämppiselämä ja oman alan opiskelijayhteisö vetivät Joannan, Iran ja Oonan asumaan Kortepohjaan.

Kortepohja sijaitsee noin 2,5 km päässä Jyväskylän keskustasta. Opiskelijoiden mielestä keskusta ja kampus ovat helposti saavutettavissa.

–Kaikkien Kortepohjassa asuvien mielestä keskusta on lähellä, mutta keskustassa asuvien mielestä Kortepohja on kaukana, naiset kertovat nauraen.

Kortepohjan palvelut saavat kolmikolta kiitosta. Helppoutta arkeen tuovat muun muassa 24h auki oleva ruokakauppa, ilmainen kuntosali, opiskelijaravintola sekä monipuoliset opiskelutilat.

–Täällä on ihan mahtava asua, naiset tiivistävät sanomansa.

Soluasuminen mainettaan parempi vaihtoehto

Solukämpässä asumisesta kerrotaan monenlaista tarinaa. Millaiselle ihmiselle kämppiselämä oikein sopii?

–Ainakin pitää olla joustava. Siinä on monta ihmistä, joten jollain tavalla pitää tehdä kompromisseja, kämppikset sanovat.

Joannan, Iran ja Oonan mielestä soluasumisella on Suomessa turhaan huono maine. Heidän mielestään kämppiselämä on mainio tapa tutustua ihan eri tavalla ihmisiin, mikä voi olla hyvä asia erityisesti opintojen alkuvaiheessa.

–Soluasmisessa pitää osata vetää omat rajat. Solussa asuminen ei tarkoita, etteikö saisi olla yksin, kolmikko kertoo.

Tutustu Soihdun asuntoihin ja KOAS:n asuntoihin.

Psst! Kannattaa kuunnella myös Tutkintona Jyväskylä -podcastin jakso Asuminen

Uutisen pääkuva: Pinja haluaa asua lähellä keskustaa, mutta kuitenkin hieman irti keskustan hälystä. Sopiva asunto löytyi uudesta KOAS:n puukerrostalosta Ruusupuiston kupeesta.

Opiskelijat merkittävä osa Jyväskylän väestöä:

  • Jyväskylässä on noin 143 000 asukasta ja noin 40 000 opiskelijaa
  • Vuonna 2019 15 vuotta täyttäneistä vähintään toisen asteen tutkinnon oli suorittanut 79,9 %, korkea-asteen tutkinnon 36,7 %
  • Väkimäärä kasvaa pääasiassa muuttoliikkeen ansiosta
  • Merkittävä tulomuuttajaryhmä ovat nuoret aikuiset
  • Vuonna 2017 Jyväskylään muuttaneista 36% oli 15-24-vuotiaita toisen asteen koulutuksen suorittaneita
  • Opiskelija-asumisen kehittäminen on yksi keskeinen teema Jyväskylän maankäytön toteutusohjelmassa KymppiR2020