Hyppää pääsisältöön

26.5.2021

Kuva
Nainen ja nuori mies lyövät kyynärpäät yhteen Asemakatu 4:sen edessä. Kuva Petteri Kivimäki
Miltä tuntuisi istua kotona päivästä toiseen ilman arjen rutiineja? Jere Ålander, 26, tietää miltä se tuntuu. Ålander on ollut työttömänä työnhakijana muutamaan otteeseen ja opiskellut prosessialaa sekä kokiksi, mutta opinnot eivät ole edenneet tutkintoon asti.

– Lapsuuden toiveammattini oli astronautti. Sen jälkeen unelmien ammattia ei tullut erityisemmin mietittyä. Prosessialalla huomasin, että en nauti tietokoneella istumisesta ja ruuanlaitostakin pidän enemmän kotona, Jere Ålander kertoo.

Pelkästä halusta opintojen loppuun saattaminen ei ollut kiinni. Ålander sairastui opintojen aikana masennukseen. Eikä Ålander ole ainoa. Alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita on Jyväskylän seudun kuntakokeilualueella 3 300. Heistä 19 prosentilla ei ole ammatillista tutkintoa ja monilla on myös useampi kuin yksi kesken jäänyt tutkinto.

Jyväskylän työllisyyspalveluiden omavalmentaja Tiina Santala kertoo, että omavalmentajan työssä nuoren toiveiden kuunteleminen on erityisen tärkeää.

– Omavalmentajan tehtävä on antaa aikaa ja kannustusta nuorelle. Nuorilta voi puuttua myös elämässä kertyvää kokemusta ja tietoa etuuksista tai kelan kanssa toimimisesta. Erityisen tärkeää omavalmentajan tuki on silloin, kun omat voimat eivät riitä asioita hoitamaan, Santala kertoo.

Omavalmentaja pitää yhteyttä yllä

Jyväskylässä on käynnissä valtakunnallinen työllisyyden kuntakokeilu, jossa alle 30-vuotiaiden nuorien työllistämisen asioita hoitaa kaupungin omavalmentaja TE-toimiston sijaan. Kaupunki tuntee hyvin alueensa työnantajat ja työllistymistä tukevat palvelut. Asiakkaan ohjaaminen esimerkiksi lääkärin tai psykologin vastaanotolle toimii saumattomammin kuin aiemmin.

– Jokaisen tarina on erilainen ja sen kuuntelemiseen tarvitaan aikaa, jotta työllistymisen tulokset voivat olla pysyviä, omavalmentaja Santala kertoo.

Kuntakokeilussa omavalmentajalla on satoja asiakkaita vähemmän kuin aiemmin. Ålander on huomannut eron, sillä hän on ollut työttömänä työnhakijana myös aiemmin.

– Kun kuntakokeilu alkoi, Santala on soittanut minulle useasti ja kysynyt miten minulla menee ja millainen mieliala minulla on. Siitä on tullut hyvä mieli. Santalan kanssa sain pohdittua esimerkiksi raha-asioita opiskelun mahdollistamiseksi, Ålander kertoo.

Suuntana opinnot

Tällä hetkellä Ålander on hakenut opiskelupaikkaa. Jos hyvin käy, Ålander valmistuu kahden vuoden kuluttua levyseppähitsaajaksi. Ålander on lähettänyt myös useita työhakemuksia. Vastauksia lähetettyihin työhakemuksiin on tullut vain yksi.

– Nuorena työnhakijana tuntuu todella kurjalta, että vaivalla tehtyyn hakemukseen ei saa mitään vastausta koskaan. Se voi vaikuttaa lannistavasti monen itsetuntoon, Ålander toteaa.

Avaruus säilyy mahdollisuutena

Aiemmin ensimmäiset opintonsa loppusuoralla kesken jättäneellä Ålanderilla on yksi neuvo muille samassa tilanteessa oleville.

– Suorittakaa tutkinto loppuun, vaikka ala ei olisi mieleinen. Myöhemmin voi opiskella uutta alaa. Mutta ilman tutkintoa eteneminen ensimmäiseen työpaikkaan tai alan vaihtaminen on haastavaa. Lisäksi työelämä muuttuu koko ajan, Ålander sanoo.

Astronautin ura on nyt toistaiseksi unohdettu. Ålander ei sulje kuitenkaan pois mahdollisuutta työskennellä avaruudessa, jos levyseppähitsaajia siellä tulevaisuudessa tarvitaan.


Teksti: Leena Petman

Kuva: Petteri Kivimäki

Asiasanat: