Hyppää pääsisältöön

26.5.2021

Koronarokotukset etenevät toukokuussa perusterveiden työikäisten parissa. Samalla paikkaillaan aiempia ryhmiä: kukaan ei menetä rokotusoikeuttaan, vaikka varaus tuoreeltaan olisi jäänyt tekemättä.
Kuva
Mies saa koronarokotuksen käsivarteen

Alussa rokotuksia jarrutti rokotepula. Määrät ovat nyt kasvaneet, mutta edelleen rokotteita kaivattaisiin lisää. Rokoteeristä joudutaan varaamaan ensin kakkosrokotteet. Sen jälkeen selvitetään seuraavan ensirokotetta odottavan ryhmän koko ja avataan ajat.

– Varausajan alkamista ei voi tiedottaa kovin paljon etukäteen, koska vahvistettu tieto seuraavan viikon rokote-erän suuruudesta tulee viime tipassa. Siksi lehtiilmoituksissa kerromme päivälleen vain seuraavana vuorossa olevan ryhmän ajanvarauksen alkamispäivän. Seuraavaksi vuorossa olevalle ikäryhmälle annetaan arvio, kuvailee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten rokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Työterveyshuolto mukaan urakkaan

Työikäinen voi usein saada rokotteensa omasta työterveyshuollostaan, jossa rokotetaan samoja ikäluokkia kuin kuntienkin pisteillä. Rokote kannattaa ottaa sieltä, mistä sen nopeimmin saa.

– Työterveyshuollon mukaan tulon vuoksi emme lähetä tekstiviestillä muistutuksia varausvuoroista työikäiselle. Luotamme siihen, että he löytävät tiedon kaupungin nettisivuilta, mediassa julkaistavista ilmoituksista tai somesta. Työikäisiä patistelevat piikille varmasti myös työnantaja ja työterveys, Tuukkanen pohtii.

Täyden rokotussuojan kehittyminen edellyttää kahta rokotuskertaa 12 viikon välein. Kuitenkin jo muutaman viikon päästä ensirokotuksesta suoja on kohtuullisen hyvä. Kansallisena tavoitteena on vähintään 70 prosentin rokotuskattavuus, jonka katsotaan olevan riittävä laumasuojan kehittymiseksi. Yhdessä suojauksen ja muiden torjuntatoimien kanssa rokotusten odotetaan auttavan merkittävästi niin paikallisten epidemioiden kuin maailmanlaajuisen pandemiankin torjumisessa. Jokainen päätös ottaa rokote on tärkeä.

Kakkosajan saa ensirokotuksen yhteydessä

Kakkosrokotuksen varaamisesta ei tarvitse huolehtia itse: sen saa ensirokotuksen yhteydessä. Rokottajat toivovat ihmisten merkitsevän rokotusajat ja tekevän niistä muistutukset kalenteriinsa. Mikäli este ilmaantuu, tulee soittaa neuvonnan numeroon 014 266 1472.

– Kun rokotepullo avataan ja aine vedetään ruiskuihin, ne on käytettävä samana päivänä. Koska rokotteita on rajallisesti, haluamme käyttää jokaisen annoksen, Tuukkanen sanoo.


Teksti: Elina Laiho-Logren

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Korona voitetaan yhdessä

"Koronavirus määrää nyt tahdin niin terveydenhuollossa kuin monella muullakin toimialalla. Pandemioita on ollut ennenkin, mutta tämä on maailman ensimmäinen on line -pandemia, jossa sosiaalisen median merkitys korostuu perinteisten tiedotuskanavien rinnalla. Seurauksena on jatkuvasti päivittyvä tietotulva, josta on vaikea poimia olennaista. Ymmärrän, jos joku ei halua kuulla enää yhtään koronauutista. Ymmärrän myös koronaväsymyksen ja kyllästymisen jatkuvasti muuttuviin ohjeisiin ja arkemme rajoituksiin.

Keskinäisten riippuvuuksien maailmassa pandemia koskettaa meistä jokaista, ja se voidaan voittaa vain yhdessä. Kun tartuntoja on paljon, on tärkeää, että tartuntaketjut katkaistaan nopeasti ja altistuneet noudattavat karanteeniohjeita. Testaa, jäljitä, eristä, hoida -strategian onnistuminen edellyttää, että kaikki ketjun osat toimivat.

Ensimmäiset koronarokotteet valmistuivat odotettua nopeammin, ja väestön rokottaminen on hyvässä vauhdissa. Ilman toimivia rokotteita Covid19 -viruksen pysäyttäminen olisi vaikeaa – sen verran ovela kaveri meillä on kiusanamme! Rokotteiden kehitys ei lähtenyt tyhjästä, vaan alla oli paljon hyödynnettävää pohjatietoa. Sen vuoksi käytössä on nyt useita tehokkaita ja turvallisia valmisteita.

Koronarokotukset aloitettiin koronapotilaita hoitavista työntekijöistä. Sen jälkeen rokotettiin suurimmassa vakavan koronavirustaudin riskissä olevat ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja heidän hoitajan- sa. Sitten vuorossa olleista 70 vuotta täyttäneistä asukkaista on vähintään ensiannoksen saanut yli 90 prosenttia. Nyt suurin osa taustasairauden vuoksi riskiryhmässä olevista on saanut ensirokotteen ja rokotamme perusterveitä työikäisiä. Samalla alkuvuoden kärsimättömyys ja rokotusjärjestyksessä keuliminen ovat väistyneet.

Väestön riittävä rokotekattavuus on ainoa kestävä tie ulos pandemiasta ja sen aiheuttamista poikkeusoloista. Jotta vähintään 70 prosentin tavoitteeseen päästään, on tärkeää, että jokainen käy rokotuksessa. Vain otettu rokote tehoaa."

Johanna Tuukkanen, ylilääkäri

Asiasanat: