Hyppää pääsisältöön

14.5.2021

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi rauhoittunutta koronatilannetta läpi kokouksessaan 10.5. ja totesi, että aikuisten ulkoliikuntaa koskevat rajoitukset voidaan poistaa 17.5. lähtien. Alla on listattu liikuntapaikkojen ja -palvelujen avautuminen paikka- ja palvelukohtaisesti.
Kuva
Nainen lähiliikuntapaikan kuntoilulaitteella.

Kaupungin lähtökohtana on, että rajoitukset ja suositukset puretaan niiden toimeenpanoon nähden käänteisessä järjestyksessä. Näin ollen ensimmäisenä annetut suositukset mm. riskiryhmien suojaamiseksi sekä maskien käyttämiseksi tulevat olemaan voimassa pisimpään.  

Sisäliikunta 17.5. alkaen 

Alle 18-vuotiaiden harrastaminen, ottelut ja pelitapahtumat ovat sallittu sisätiloissa THL:n koronasuosituksia noudattaen. Yleisön osalta noudatetaan AVI:n määräämiä kokoontumisrajoituksia. Alkulämmittelyt ja verryttelyt tehdään joko ulkona tai omalla varatulla vuorolla. 

Aikuisten sisäliikunnan rajoituksia jatketaan toukokuun loppuun asti, mukaan lukien myös sulkapallo- ja squashvuorot, sillä epidemian kannalta oleellinen tartuntariski tunnistetaan edelleen mm. aikuisten harrasteliikunnassa. Päätös perustuu tehtyihin riskiarviointeihin. Kaupungin maksuttomia etäliikuntaryhmiä jatketaan joka arkipäivä Zoom-yhteydellä. Etäliikuntaryhmiin voi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Ryhmiin ei tarvitse ennakkoilmoittautua. 

Ulkoliikunta 17.5. alkaen 

Maanantaista 17.5. lähtien ulkona tapahtuvan harrastustoiminnan osallistujamääriä koskevat rajoitukset poistuvat kokonaan. Aikuisten ja lasten ulkona tapahtuva harrastustoiminta on sallittu ilman osallistujamäärärajoituksia, mikäli harrastustoiminnan järjestämisessä pystytään noudattamaan turvallisuusohjeita.  

Puku- ja pesuhuonetilat eivät ole käytössä harjoitusvuorojen ja ottelutapahtumien aikana. Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi). Harjoitusvuorojen aikana WC-tilat ovat harrastajien käytettävissä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan liikuntapaikoilla kaikille 12 vuotta täyttäneille. Maskisuositus ei koske liikuntasuoritusta.

Alle 18-vuotiaiden harrastaminen, ottelut ja pelitapahtumat ovat sallittu ulkotiloissa THL:n koronasuosituksia noudattaen. Yleisön osalta noudatetaan AVI:n määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti 12.5. alkaen voidaan järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että kaikkien toimintaan osallistuvien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen OKM:n ja THL:n ohjeistusta. Tämän johdosta urheilutapahtumiin ja sarjapeleihin voi osallistua yli 50 henkilöä, mikäli OKM:n ja THL:n ohjeistuksia turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä pystytään noudattamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahden metrin etäisyyden tulee täyttyä, minkä lisäksi pitää huolehtia, ettei jonoa tai ruuhkautumista pääse tapahtumaan, esimerkiksi tapahtuman loppuessa. Mikäli yleisötilaisuuksia ei voida järjestää turvajärjestelyin, ei niitä voida järjestää ollenkaan.  

Kaupungin omat työikäisten ja senioreiden ohjatun ulkoliikunnan ryhmät käynnistyvät 1.6. alkaen. Aikataulu tarkentuu myöhemmin ja asiasta tiedotetaan erikseen. 

Kuntosalit 17.5. alkaen 

Kaupungin uimahallien kuntosalit ovat yli 65-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten käytössä. AaltoAlvarissa käytössä on yläkerran seniorikuntosali ja alakerran kuntosali sekä Wellamossa alakerran kuntosali. AaltoAlvarin alakerran kuntosalilla voi harjoitella 20 henkilöä ja Wellamon alakerran kuntosalilla voi harjoitella 15 henkilöä. Paikka varataan Vello-ilmoittautumisjärjestelmän kautta. 

Kuokkalan Graniitin seniorikuntosali avataan maanantaina 17.5. Kuokkalan Graniitin seniorikuntosalin vuoroille otetaan 10 henkilöä kerrallaan. Kuokkalan Graniitin seniorikuntosalin harjoitusvuoron kesto on 2 tuntia ja vuoro varataan Vello-ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 14.5. kello 8. 

Muut kaupungin kuntosalit Monitoimitalolla, Kuokkalan Graniitissa, Korpilahdella sekä Lehtisaaren kuntotalolla ovat auki kaikille kuntalaisille henkilömäärärajoituksin. Monitoimitalon kuntosalilla kerrallaan voi harjoitella 30 henkilöä, Kuokkalan Graniitissa, Korpilahdella ja Lehtisaaren kuntotalolla 10 henkilöä. Näillä kuntosaleilla harjoitusvuoron kesto on 2 tuntia ja vuoro varataan Vello-ilmoittautumisjärjestelmän kautta. 

Kuntosaliharjoittelu tulee tapahtua omatoimisena yksilöharjoitteluna eikä joukkueille myönnetä ryhmäharjoitteluvuoroja. Kuntosaliharjoitteluvuorojen varaaminen tapahtuu Vello-ilmoittautumisjärjestelmän kautta. 

Uimahallit 17.5. alkaen 

Uimahallien aukioloajat on jaettu uintivuoroihin, joihin on määritelty koronarajoitusten mukaiset turvalliset ja rajoitetut asiakasmäärät. Uinti- ja kuntosalivuorojen asiakasmääriä nostetaan 17.5. alkaen. Oma uintivuoro tulee varata Vello-ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Perheellisten tulee varata paikka jokaiselle perheenjäsenelle erikseen, jokaisen omalla nimellä. Vuorolle tullaan vasta sen alettua ja uimahallista on poistuttava ennen vuoron päättymistä. 

Uimahallit Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla: https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat/uimahallit  

AaltoAlvarin yleisövuorot ja riskiryhmien vuorot 17.5. alkaen 

Kaikille kuntalaisille tarkoitetut uintivuorot ja yli 65-vuotiaiden kuntosalivuorot ovat varattavissa seuraavista aikaikkunoista: klo 6–8 aamu-uinti (erikseen ilmoitettuina aamuina), klo 9–12, klo 12–15, klo 15–18 ja klo 18–21 (ei perjantaisin). AaltoAlvarissa käy samaan aikaan mm. koululaisryhmiä sekä vesiliikuntaseuroja. Oma uinti- tai kuntosalivuoro tulee varata Vello-ilmoittautumisjärjestelmästä.  

Riskiryhmille on tarjolla AaltoAlvarissa oma uinti- ja kuntosalivuoro maanantaisin ja perjantaisin kello 6-7.45. Tähän aikaan uimahallissa ei ole muita käyttäjiä. Vuorolta tulee poistua sen päättymisaikaan mennessä. Riskiryhmien uinti- ja kuntosalivuorolle ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Yli 70-vuoden ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.  

AaltoAlvarin aukioloajat  
ma klo 9–21 (uintiaika päättyy klo 20.30) 
ti, to klo 6–21 (uintiaika päättyy klo 20.30) 
ke klo 9–21 (Uintiaika päättyy klo 20.30) 
pe klo 9–18.30 (uintiaika päättyy klo 18) 

Wellamon yleisövuorot ja riskiryhmien vuorot 17.5. alkaen 

Kaikille kuntalaisille tarkoitetut uintivuorot ja yli 65-vuotiaiden ja riskiryhmien kuntosalivuorot ovat varattavissa seuraavista aikaikkunoista: klo 6–8 ja klo 8–10 aamu-uinti (erikseen ilmoitettuina aamuina), klo 10–12, klo 12–14, klo 14–16, klo 16–18 ja klo 18–21 (ei perjantaisin). Wellamon yhden uinti- ja kuntosalivuoron kesto on 2 tuntia. Vuoron keston lyhentäminen mahdollistaa useamman uinti- ja kuntosalivuoron tarjoamisen asiakkaille. Wellamossa on samaan aikaan myös muita käyttäjiä, kuten koululaisryhmiä ja vesiliikuntaseuroja. Vuorojen varaaminen tapahtuu Vello-ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Huom! Wellamon kuntosalivuoro ei sisällä uinti- tai saunomismahdollisuutta. 

Riskiryhmille on tarjolla Wellamossa oma uinti- ja kuntosalivuoro tiistaisin ja torstaisin kello 6–8. Tähän aikaan uimahallissa ei ole muita käyttäjiä. Vuorolta tulee poistua sen päättymisaikaan mennessä. Riskiryhmien uinti- ja kuntosalivuorolle ei tarvitse ilmoittautua erikseen.Yli 70-vuoden ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus. 

Wellamon aukioloajat  
ma klo 10–21 (uintiaika päättyy klo 20.30) 
Ti ja to klo 9–21 (uintiaika päättyy klo 20.30) 
Ke klo 6–21 (uintiaika päättyy klo 20.30) 
Pe klo 6–19 (uintiaika päättyy klo 18.30) 

Ohjeet vuoron varaamiseen ja perumiseen Vello-ilmoittautumisjärjestelmässä  
•    Mene osoitteeseen www.vello.fi/jyvaskylanliikuntapalvelut 
•    Klikkaa haluamaasi palvelua (esim. AaltoAlvarin uintivuoro, Monitoimitalon kuntosalivuoro) > ruutuun aukeaa vuorojen kalenteri 
•    Klikkaa haluamaasi tuntia > ilmoittautumislomake aukeaa 
•    Nimi, sähköposti ja puhelinnumero ovat pakollisia. 
•    Voit varata yhden vuoron per päivä. Jokaiselle perheenjäsenelle varataan oma paikka. 
•    Varausvahvistus tulee sähköpostiin sekä tekstiviestinä. 
•    Varausvahvistuksen saapuminen voi tulla viiveellä, joten malta odottaa hetki. 
•    Sähköpostivahvistuksesta voi palata omaan varaukseen ”Palaa varaukseeni” -kohdasta. 
•    ”Palaa varaukseeni” -kohdasta voi perua varauksen. 
•    Varauksen peruminen tulee tehdä tuntia ennen vuoron alkua. Perumisesta tulee vahvistus sähköpostiin. 
•    Ryhmän kohdalla näkyy varattujen paikkojen määrä / ryhmän maksimikoko.  

Jos netin kautta vuoron varaaminen ei onnistu, voi vuoroa tiedustella liikuntapalvelujen ilmoittautumisnumerosta p. 014 266 0179 keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9–11. 

Huolehditaan edelleen turvaväleistä ja hygieniasta liikuntatiloissa 

Jyväskylän kaupunki muistuttaa asiakkaita noudattamaan maskisuositusta yleisissä tiloissa, kuten aulassa ja pukuhuoneissa. Turhaa oleskelua liikuntapaikoilla tulee välttää ja sairaana liikuntatiloihin ei saa tulla. Toivomme, että asiakkaat kiinnittävät huomiota turvaväleihin liikuntapaikoilla ollessaan. 

Katso kaikki voimassa olevat liikunnan harrastustoimintaa koskevat rajoitukset ja suositukset Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen nettisivuilta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/liikunta/korona 

Lisätietoja 

- palveluesimies Minni Ukonsaari (uimahallit), p. 050 311 8282, minni.ukonsaari[a]jyvaskyla.fi  
- liikuntapalvelujen varausyksikkö, p. 014 266 4255, liikunta.varaukset[a]jyvaskyla.fi 
- liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal, p. 050 324 9314, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi 

Asiasanat: