Korona on pistänyt uimahallit kiinni jo pariin kertaan. Tyhjillään ne eivät kuitenkaan seiso, vaan ovat kovassa käytössä joka päivä aamusta iltaan.

Lisätietoja

Palveluesimies Minni Ukonsaari
p. 050 3118282, minni.ukonsaari[a]jyvaskyla.fi

AaltoAlvari ja Wellamo ovat olleet toiminnassa kesäkuusta 2020 asti koronarajoitukset huomioituna. Uimahallit ovat täyttyneet uimareista joka päivä.

- Vesiliikuntaseurat pääsivät jatkamaan harjoitteluaan viime vuonna kesä-heinäkuussa. Kun uimahallit suljettiin uudestaan joulukuun puolivälissä, huolehdittiin siitä, että koulut voivat jatkaa lakisääteistä uimaopetusta, kertoo uimahallien palveluesimies Minni Ukonsaari.

Koululaisuintien lisäksi uimahalleihin on myönnetty vuoroja päiväkodeille, pelastuslaitokselle, allasterapioihin, yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan opetukseen, alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaan sekä erikseen listatuille ammatti- ja huippu-uimareille. Tunneissa vuoroja on myönnetty huikeita määriä aikavälillä 14.12.2020–25.3.2021: Wellamoon 694 ja AaltoAlvariin 3579 tuntia.

Uimahallit vaativat jatkuvaa huoltoa ja kunnossapitoa

Uimahallit ovat tekniikalta ja rakenteiltaan monimutkaisia liikuntalaitoksia. Huoltaminen vaatii riittävän pitkän käyttökatkon, jotta korjauksia voidaan tehdä tehokkaasti ja turvallisesti. Uimahallien normaalit vuosihuollot ja kunnossapitotyöt toteutetaan yleensä kesäisin, jolloin käyttöaste on pienimmillään ja uimahalli voidaan pitää pois käytöstä.

Koronakeväällä 2020 kesähuoltoja voitiin aikaistaa uimahallien sulun takia. Kaudella 2020–2021 uimahallit ovat olleet rajoitetusti käytössä, jolloin hallien käyttö on varmistettu normaalein huolto- ja hoitotoimenpitein.

Kaksi erikoisammattimiestä AaltoAlvarissa 50 metrin altaan reunalla

- Isommat vuosihuollot ja kunnossapitotyöt joudutaan kuitenkin toteuttamaan normaalisti kesällä, sillä hallit ovat olleet käytössä koko ajan eikä täysisulkua ole ollut. Huoltotoimet toteutetaan uimahalleissa vuorotellen ja tällä mahdollistetaan uimahallien käyttö läpi kesän, kertoo kunnossapitovastaava Arto Terho.

Tulevana kesänä vuosihuoltojen lisäksi AaltoAlvarin käytettävyyteen vaikuttaa kylpyläosastolla alkava remontti. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2021 ja ne jatkuvat vuoteen 2026.

Suunnitelmat valmiina rajoitettuun avaamiseen

Maaliskuussa 2021 liikuntapalvelut saivat luvan valmistella uimahallien avaamista käyttäjille rajoitetuin aukioloajoin. Suunnitelmat tehtiin ja omat vuorot järjesteltiin niin senioreille, muille riskiryhmäläisille kuin aikuisillekin. Juuri kun tieto avaamisesta julkaistiin, tuli tieto valtioneuvoston päätöksestä mennä poikkeusoloihin koko valtakunnan tasolla.

- Sain useita yhteydenottoja koskien uimahallien avautumista, joten moni sitä varmasti odotti ja harmittihan se, ettemme saaneetkaan uimahalleja avattua. Menemme kuitenkin turvallisuus edellä kaikissa tilanteissa ja nyt meillä on suunnitelmat uimahallien rajoitettua avaamista varten tehtynä, jotka voidaan toteuttaa, kunhan sen aika on, kertoo Ukonsaari.

Ihan hetkessä muutoksia liikuntapaikkojen aukioloaikoihin ja palvelutasoon ei pystytä tekemään, sillä iso osa liikuntapalvelujen henkilökunnasta on siirtynyt määräaikaisesti muihin työtehtäviin kaupungin sisällä. Osa on mm. koulunkäyntiavustajina, kerho-ohjaajina tai liikuntapaikkahoitajan tehtävissä ulkoliikuntapaikoilla. 

Toivottavasti koronatilanne pysyy rauhallisena ja myös aikuisikäiset kuntalaiset pääsisi pian nauttimaan uimahallien ja muiden liikuntapaikkojen palveluista!

Tutustu vesiliikuntakeskus AaltoAlvariin ja Vaajakosken uimahalli Wellamoon