Lähde lukumaratonille, kysy vinkkejä tai osallistu sarjakuvahaasteeseen! Valtakunnallista lukuviikkoa vietetään 5.-11.4. Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

Jyväskylän kaupunginkirjastolla vietetään valtakunnallista Lukuviikkoa 5.-11.4.2021 vinkkien, haasteiden ja uuden näyttelyn merkeissä. Luettavaa löytyy kirjastoilta ja e-kirjastosta verkosta. Valtakunnallisen viikon teemana on tänä vuonna ”lukutaito on kansalaistaito”. 

Lukuvinkkejä, yhteinen lukumaraton ja keskisuomalaista sarjakuvaa

Lukuviikolla kannustetaan niin vähän kuin paljon lukevia tekstien äärelle. Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjastoilla ja sosiaalisen median tileillä jaetaan lukuvinkkejä. Viikon päätteeksi 9.-11.4. pääkirjaston Instagram-tilillä @jklkirjasto järjestetään lukumaraton, johon kuka tahansa voi osallistua jakamalla lukemansa teoksen tunnisteella #lukumaratonjkl.

Pääkirjaston aikuistenosaston näyttelytilassa (2. krs) aukeaa Lukuviikolla Keski-Suomen Sarjakuvaseuran juhlanäyttely Musta aukko – Keski-Suomen Sarjakuvaseura ry 2010-2020. Kymmenvuotisesta taipaleesta kertova näyttely tarjoaa myös sarjakuvannälkäisille lukijoille lukuvinkkejä ja sarjakuvahaasteen.

Lukuneuvonta ja selkokirjat auttavat lukutaidon lujittamisessa 

Lukukeskuksen viimevuotisen tutkimuksen mukaan aikuisista 11%:lla ja nuorista 13,5%:lla on heikko lukutaito. Kohtaamme päivittäin lukuisia erilaisia tekstejä ja meiltä edellytetään entistä monipuolisempaa lukutaitoa esimerkiksi arkisessa asioinnissa tai työelämässä.

Kirjastot tukevat lukutaidon kehittämistä materiaalien ja palveluiden avulla:

”Kirjastossa on tarjolla selkokirjoja lukutaidon kehittämiseen sekä lapsille, nuorille että aikuisille. Selkokirja käyttävät myös maahanmuuttajat kielitaidon ja lukutaidon kehittämiseen. Lukutaitoa tuetaan myös Lukuneuvonta -palvelulla. Sen avulla asiakas saa juuri itselleen sopivaa luettavaa”, kertoo kirjastonhoitaja Leena Kruuti. 

Lukutaito karttuu lukemalla. Kuluneen vuoden aikana moni innostui lukemisesta: joka neljäs suomalainen luki aiempaa enemmän. Erityisesti suosiota kasvattivat äänikirjat ja e-kirjat, joita hankittiin lisää myös Keski-kirjastojen e-kirjastoon. 

Lukuviikko kaupunginkirjastolla

Vinkkaamme lukemista kaikenikäisille ja -tasoisille lukijoille kirjastoilla ja sosiaalisessa mediassa. Etsitkö luettavaa? Kysy rohkeasti kirjastolla, verkossa tai somessa!

Lukumaraton 9.-11.4.2021

Sprintti vai maraton, yksin tai yhdessä – jokainen on tervetullut mukaan! Lukumaratonin ideana on lukea 9.-11.4. niin paljon kuin haluat, jaksat ja ehdit.

Jaa lukusuunnitelmasi ja -kokemuksesi tai katso muiden lukemista #lukumaratonjkl, osallistu keskusteluun ja nappaa pääkirjaston Instagram-tilin kohokohdista @jklkirjasto valmiit lukumaratonpohjat. Jos merkkaat julkaisuusi @jklkirjasto, voimme jakaa julkaisusi kirjaton Instagram-tilin tarinoissa.

Ota rennosti ja lue tai kuuntele äänikirjoja, kuten ja kun sinulle sopii. Vinkkejä molempiin saat kirjastoilta ja sosiaalisesta mediasta. Nautitaan lukemisesta!

Musta aukko -sarjakuvanäyttely 6.-28.4.2021

Keski-Suomen Sarjakuvaseura juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan näyttelyllä Musta aukko – Keski-Suomen Sarjakuvaseura ry 2010-2020. Näyttely on esillä pääkirjaston 2. kerroksessa aikuistenosaston näyttelytilassa 6.-28.4.

Keski-Suomen Sarjakuvaseura KESS RY syntyi vuonna 2010 täyttämään mustan aukon Jyväskylän ja Keski-Suomen seudun sarjakuvakulttuurissa. Seura on tuottanut sittemmin lukuisia yhteisjulkaisuja ja lähettänyt muutamia jäsenistään onnistuneesti maailmalle.

Musta aukko – KESS RY 2010-2020 on näyttely, joka avaa sarjakuvaseuran enemmän tai vähemmän värikästä historiaa. Kurkista kulissien taakse ja näe, miten keskisuomalaista sarjakuvakulttuuria edistetään käytännössä.

Keski-Suomen Sarjakuvaseura tuottaa vuosittain sarjakuvalukuhaasteen, johon on tarjolla lukuvinkkejä kirjanäyttelyssä aikuistenosastolla huhtikuun ajan. Poimi haastelista mukaasi ja uppoudu sarjakuvien maailmaan!

Asiasanat: