Hyppää pääsisältöön

30.3.2021

Kuva
Lapsi ja aikuinen pelaavat jalkapalloa liikuntasalissa. Kuva Juuso Heikkinen
Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri tarjoaa pienelle koululaiselle turvallisen ja toiminnallisen ympäristön. Jälkkärissä liikutaan, soitetaan, lauletaan, askarrellaan sekä osallistutaan monipuolisesti harrastekerhoihin. Iltapäivän aikana on mahdollista hoitaa myös läksyt kuntoon.

Jotta lapsen ei tarvitsisi olla yksin kotona koulun jälkeen, oli painavin syy, miksi Sorsamäen perheen lapsille varattiin paikat FC Vaajakosken Jälkkäristä Jyskän koululta.   

-Yksin kotona ollessa saattaa aika toisilla tuhlautua kännykän, tietokoneen tai videopelien parissa. Jälkkärin turvallisessa ilmapiirissä opitaan sosiaalisia taitoja ja syödään terveellinen välipala. Iltapäivän aikana tavataan myös kavereita, joita ei välttämättä iltaisin ehdi nähdä harrastusten tai perheiden erilaisten aikataulujen takia. Hienoa on myös se, että Jälkkärissä on mahdollista tehdä läksyt sekä saada niihin apua, toteaa Sorsamäen perheen Lotta-äiti. 

Jälkkäri on ohjattua toimintaa, jossa aikaa jää myös leikkiin 

Jälkkärissä ohjattua ulkoilua ja liikkumista on ohjelmassa vähintään tunti joka päivä. Aikaa jää myös lasten omatoimiseen liikkumiseen ja vapaaseen toimintaan.  

FC Vaajakosken Jälkkärissä lapsia kannustetaan pihapeleihin ja ohjaajat osallistuvat myös itse peleihin. 

-Olen havainnut, että lasten liikunnan ilo kasvaa, kun aikuiset uskaltavat heittäytyä mukaan lasten leikkeihin ja peleihin, naurahtaa FC Vaajakosken ohjaaja Juuso Heikkinen.  

-Ulkona leikitään lipunryöstöä tai apinaleikkiä sekä pelataan sählyä tai jalkapalloa. Salissa ollaan viivahippaa, hirven metsästystä tai norsupolttopalloa. Ihan parasta ovat yleisurheilukisat ja ulkona kavereiden kanssa leikkiminen, kertoo eppuluokkalainen Otso Sorsamäki.  

FC Vaajakosken Jälkkärin iltapäivässä myös retkeillään lähipuistoissa, käydään uimahallissa, lasketaan talvella mäkeä Jyskän uimarannalla, katsotaan elokuvia ja syödään herkkuja.  

-Olen Jälkkärissä tutustunut paremmin omiin luokkakavereihin ja rinnakkaisluokkalaisiin, kun aikaa on enemmän kuin välitunneilla, Otso täydentää.  

-Jälkkäriin kannattaa tulla, koska yksin kotona on tylsää. Jälkkärissä voi myös leikkiä kavereiden kanssa, joita ei muuten ehkä illalla näkisi harrastusten vuoksi. Ohjaajat ovat kivoja ja osallistuvat leikkeihin ja peleihin. Välipalat ovat hyviä ja apua saa tarvitessaan läksyjen tekoon, Otso jatkaa. 

-Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Jälkkäriin. Toiminta on ohjattua, ei vain oleilua, Lotta Sorsamäki toteaa.  

Jälkkäri on avoinna jokaisena arkipäivänä klo 17 saakka.  

-Jälkkärin aikataulu on joustava. lapsi voi olla Jälkkärissä tarvittaessa klo 17 saakka, mutta kotiin voi lähteä luvan perästä aikaisemminkin. Mikäli sovitut aikataulut muuttuvat ja lapsi viipyy Jälkkärissä sovittua pitempään, ilmoitetaan lapsen vanhemmalle asiasta, täydentää Lotta Sorsamäki.  

Toimintaa ohjaa vuosittain sovittu teema 

Jälkkärin toiminta rytmittyy koulujen lukuvuoden mukaan. Toimintaa ohjaa lukuvuosittain sovittu teema.    

Jälkkärin normipäivä sisältää ulkoilua, liikuntaa, välipalan, rauhoittumistuokion ja läksyjen tekemistä, jos näin perheen kanssa on näin sovittu sekä lasten omaa aikaa leikkiä ja tehdä niitä juttuja mistä tykkäävät.  

-Käymme myös retkillä ja uimassa joka syksy ja kevät, täydentää FC Vaajakosken Jälkkärin ohjaaja Juuso Heikkinen. 

FC Vaajakosken Jälkkärin toiminta suunnitellaan vuosittaisen teeman mukaisesti joka kuukaudelle. Suunnitelmat muokkautuvat lapsiryhmän mukaan.  

-Meillä on etukäteen suunnitellut leikit ja pelit tietyille viikonpäiville. Meillä on myös erikseen päiviä, jolloin leikitään vain lasten toiveleikkejä. Joulukuu on usein ns. Toivekuukausi, jolloin jokainen lapsi saa toivoa omaa mielileikkiä, jota porukalla sitten leikimme, Juuso Heikkinen kuvaa. 

Toiminnan suunnittelussa huomioidaan lasten ikä- ja kehitystaso. Myös vanhempien palautetta hyödynnetään toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä.   

-Leikkeihin ja peleihin on helppo tulla mukaan ja jokaiselle pyritään luomaan onnistumisen kokemuksia liikunnan parissa. Rohkaisemme jokaista lasta tutustumaan erilaisiin liikkumisen muotoihin ja löytämään kullekin mieluisa tapa liikkua, sanoo Juuso Heikkinen. 

Jälkkärin teemaksi lukuvuodelle 2021–2022 on valittu hyvinvoiva jälkkäriläinen.  

-Teema näkyy toiminnassa päivittäin ohjattuna ulkoiluna ja liikkumisena. Yhdessä keskustellaan ravinnon ja levon tärkeydestä sekä korostetaan kaverisuhteiden ja ryhmähengen tärkeyttä, Juuso Heikkinen kertoo.   

Lue myös Kasvun ja oppimisen blogin kirjoitus “Jälkkärin normipäivä” 

Jälkkäriin ilmoittaudutaan huhtikuussa, kun on tiedossa, missä koulussa lapsi elokuussa aloittaa koulun. Perheet saavat erilliset ohjeet ilmoittautumisesta Wilma-järjestelmän kautta. 

 

Teksti: Minna Hakkarainen 

Asiasanat: