Nyt alkaa näkymään, että Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on kohdennettu oikein ja asukkaat noudattavat niitä.

Koronatilanne on jälleen rauhoittumaan päin. Viime viikolla (viikko 12) uusia tartuntoja ilmeni Jyväskylässä 46, kun sitä edeltävällä viikolla (viikko 11) tartuntoja oli 77. Viikolla 10 uusia tartuntoja oli yhteensä 46.

- Myönteinen signaali Jyväskylässä oli pitkästä aikaa se, että viime viikolla nähtiin myös yksi ihan oikea nollapäivä, kun lauantain tilastoihin ei tullut osumia. Tartuntojen alkuperästä selvitettiin kuluneella viikolla lähes 90%, eli tartuntatilanne on poikkeuksellisen hyvin hallinnassa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi.

Käsmä arvioi tartuntamääriä tarkastellessaan, että Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on kohdennettu oikein ja asukkaat niitä noudattavat.

- Meillä Jyväskylässä on todella yhteisvastuullinen ote tilanteen hoitamiseen. Rajoituksia ja suosituksia noudatetaan. On todella hienoa nähdä, miten laajasti maskeja käytetään ja turvavälit huomioidaan esimerkiksi julkisissa tiloissa. Jos jaksamme toimia porukalla samaan malliin, niin uskon, että kevään aikana päästään myös nykyisiä rajoituksia hieman hölläämään ja esimerkiksi liikuntaharrastuksiin voidaan myöntää helpotuksia, Käsmä visioi.

Tartunnat leviävät Jyväskylässä edelleen ennen kaikkea perheiden keskuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että perheenjäsenet ovat jo olleet karanteenissa, eikä uusista tartunnoista johtuen ole aiheutunut perheen ulkopuolisille tahoille. Karanteeniin asetettiinkin viime viikolla vain noin 130 henkilöä, kun pahimmillaan karanteeniin on viikkotasolla asetettu yli 2000 henkilöä. Rauhallinen tilanne näkyy myös kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, joihin ei uusia karanteeneja viime viikolla asetettu.

Poikkeusolojen johtoryhmä suhtautuu kriittisesti rokotusjärjestyksen muutoksiin

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että tilanne on Jyväskylässä kokonaisuudessaan kohtuullisen hyvä. Rokotukset etenevät suunnitellusti ja ennuste on, että Jyväskylään saatavien rokotteiden määrä kasvaa viikkotasolla koko kevään ajan. Näin rokotustahti kasvaa ja riskiryhmiä saadaan viikko viikolta suojattua kasvavassa määrin. Tavoite on edelleen, että yli 80% yli 16-vuotiaista on rokotettu heinäkuun loppuun mennessä.

Tähän vaikuttaa kuitenkin kansallinen rokotusjärjestys. Jyväskylä seuraakin nyt tiiviisti THL:n ja ministeriöiden kannanottoja rokotusjärjestysten mahdollisiin muutoksiin. Poikkeusolojen johtoryhmä kuitenkin totesi, että suhtautuminen mahdollisiin muutoksiin on Jyväskylässä kriittinen ainakin ilman tarkempia perusteluja muutosten vaikuttavuudesta.

- Muutokset on perusteltava asukkaille selkeästi, ettei synny mielikuvaa siitä, että alueilla, jossa tilanne on hoidettu hyvin, joudutaankin yhtä-äkkiä odottamaan pitempään omaa rokotevuoroa. Silloin syntyy helposti mielikuva epäreilusta tilanteesta. Eli on kerrottava selkeästi se, miten muutoksilla voidaan vaikuttaa epidemian hoitamiseen koko maassa yksittäisten alueiden sijaan, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivisti.

Lisäksi valmistelussa on huomioitava, miten muuttuviin tilanteisiin voidaan tarttua nopeasti myös muilla alueilla, jos tilanne heikkenee.

- Sairaanhoitopiirilähtöisen ajattelun sijaan on pohdittava erityisesti sitä, voidaanko yksittäisiä kuntia priorisoida, vaikka muun maakunnan tilanne olisikin rauhallinen. Keskuskaupunkien kannalta tämä on oleellinen asia, Koivisto totesi.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

Lisätietoja:

- Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

- Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205