Luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat kohtaavat ensimmäistä kertaa Jyväskylästä alkavassa Kenen luonto? -näyttelysarjassa.

Maamme kautta aikain laajin luontoa käsittelevä valokuvahanke Kenen luonto? käynnistyy maaliskuussa 2021 Jyväskylän taidemuseosta, Keski-Suomen museosta ja Galleria Ratamosta. Valtakunnallisen Kenen luonto? -hankkeen tavoitteena on yhdistää valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia, tieteentekijöitä sekä kaikkia luonnosta kiinnostuneita pohtimaan yhdessä uutta luontokuvaa sekä sen roolia yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Ajatuksena on synnyttää ja kiihdyttää positiivisia reaktioita sekä muutosta kohti kestävämpää kehitystä. Hanke puhuu luonnon puolesta, nostaa esiin huippuosaamista ja rakentaa uudenlaisia toiminta-alustoja ammattilaisille ja harrastajille. Keskeisinä teemoina ovat muutos, mukautuminen ja toivo. Taiteen edistämiskeskuksen koordinoima hanke kiertää valokuvakeskuksissa eri puolilla Suomea vuonna 2021. 

- Vihdoinkin luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat esittäytyvät yhteisessä näyttelyssä nostaen esiin luonnon moniääniset merkitykset ja kestävän tavan katsoa ja kokea luonto. Näyttelysarjan aloitukseen valitut luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat tuottavat teoksissaan uudenlaisen toimijuuden näkökulman, jossa luonto ei yhtäältä ole kenenkään, toisaalta meidän kaikkien, kertoo näyttelyn kuraattori, taide-, luonto- ja ympäristökuvauksen dosentti TaT Juha Suonpää

Jyväskylän taidemuseoon esille tulevassa avausnäyttelyssä nähdään monimuotoisia luontotulkintoja alan huippunimiltä sekä nousussa olevilta lupauksilta. Taidemuseon päänäyttelyssä esittäytyvät seuraavat tekijät: Lauri Eriksson, Mika Honkalinna, Nina Huisman, Juho Jäppinen, Sanna Kannisto, Jaakko Kahilaniemi, Sami Karjalainen, Veera Konsti, Laura Konttinen, Ritva Kovalainen, Harri Larjosto, Lasse Lecklin, Ulla-Mari Lindström, Esko Männikkö, Anna Niskanen, Tuula Närhinen, Riitta Päiväläinen, Antti-Jussi Rantala, Perttu Saksa, Juha Taskinen, Noora-Maija Tokee ja Markus Varesvuo. Näyttelyn on kuratoinut Juha Suonpää.  

Keski-Suomen museossa nähdään puolestaan paikallisia luontotulkintoja. Kenen luonto? Keski-Suomi –näyttely on keskisuomalaisten luontokuvaajien ja valokuvataiteilijoiden teoksista muodostuva kokonaisuus, joka nostaa esiin luonnon moniääniset merkitykset ja kestävän tavan katsoa ja kokea luonto. Näyttelyyn valitut valokuvaajat ovat Mikko Auerniitty, Ville Bräysy, Iiro Immonen, Maria Kärkkäinen, Heli Mannisenmäki, Mika Nykänen ja Anssi Ruuska. Näyttelyn ovat kuratoineet valokuvataiteilijat Antti Hintsa ja Tiina Palola.  

Galleria Ratamossa nähdään yksityisnäyttelynä Heikki Willamon MIELEN KUVIA -valokuvia eläimistä. Näyttely koostuu kahdesta osasta: ensimmäinen osa pohjautuu Metsä minussa –nimiseen viime vuonna julkaistuun kirjaan. Toinen osa pohjautuu näyttelyyn Myyttinen matka ja keskittyy eläimiin, erityisesti nisäkkäisiin. Willamon näyttely käsittelee taiteilijan kotiseutujen vanhoja metsiä, eläimiä sekä kaikuja kivikautisesta kalliotaiteesta ja myyteistä.

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Taikamaailmasuunnistus Kenen luonto? -näyttelyssä
Lapsiperheille, sopii 4-8-vuotiaille. Maksuton. Pyydä ohjeet taidemuseon infosta. 

Luontokuvaaja Mika Honkalinnan taiteilijatapaaminen
to 15.4 klo 16.30 Teamsissa

Keski-Suomen päivä: Striimattu yleisöopastus Kenen luonto? Keski-Suomi -näyttelyyn
Su 18.4. klo 14  Keski-Suomen museon Facebook-kanavalla 
Facebook-tapahtuman linkki

Valokuvataiteilijat Mikko Auerniitty ja Maria Kärkkäinen esittelevät Kenen luonto? Keski-Suomi -näyttelyä katsojille ja keskustelevat näyttelyn esiin nostamista teemoista. Tapahtumaa voi seurata livenä KeMun Facebook-kanavalla.

Heikki Willamon taiteilijatapaaminen verkossa
Ti 20.4. klo 17.00 Teamsissa
Heikki Willamo kertoo Galleria Ratamon näyttelystään Mielen kuvia – valokuvia eläimistä ja avaa sen takana olevia pohdintoja.
Facebook-tapahtuman linkki

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ritva Kovalaisen taiteilijatapaaminen
to 22.4 klo 16.30 Teamsissa

Yläkaupungin Yö: Striimattu taiteilijatapaaminen Kenen luonto? Keski-Suomi -näyttelyssä
Su 15.5. klo 14 Keski-Suomen museon Facebook-kanavalla

Valokuvataiteilijat Iiro Immonen ja Maria Kärkkäinen kertovat taiteestaan ja keskustelevat Kenen luonto? Keski-Suomi -näyttelyssä esiin nousevista teemoista. Keskustelua johdattelevat näyttelyn kuraattorit valokuvataiteilijat Antti Hintsa ja Tiina Palola. Tapahtumaa voi seurata livenä KeMun Facebook-kanavalla.

Ratamon näyttely Heikki Willamon kuva karhusta