Kotihoidon asiakkailla on mahdollisuus kokeilla erilaisia teknologian ratkaisuja arjen tueksi. Lääkeannostelija- ja ateria-automaatit tukevat ikääntyneen asiakkaan omassa kodissa selviytymistä.

Lisätietoa:

Etähoivan palveluesimies Sanna Liljeroos,
puh. 014 266 2223

Jyväskylän kaupungin kotihoidossa kokeillaan erilaisia digitaalisia ratkaisuja hoitotyön tueksi. Kotihoidon kokeilut ovat osa Jyväskylän kaupungin digikokeilutoimintaa. Kokeilujen tarkoituksena on testata uudenlaisia toimintatapoja sekä arvioida niiden hyötyä ja sopivuutta kaupungin toimintaan.

Automaatit tukemaan lääkehoitoa

Digikokeilu ”Axitare- älykäs lääkedosetti” aloitetaan Keltinmäki-Keljonkangas kotihoidon alueella. Laitteita on käytössä kaikkiaan 20. Kymmenen laitetta asennetaan kotihoidon nykyisille asiakkaille ja toiset kymmenen myönnetään asiakkaille OIVA-keskuksen palveluohjauksesta puolivuotisen kokeilun aikana.

-Robotit tukevat asiakkaan lääkkeiden oton oikea-aikaisuutta ja lääkehoidon turvallisuutta. Kotihoidon etähoivaan tulee hälytykset ottamatta jääneistä lääkkeistä, jolloin etähoivasta soitetaan asiakkaalle ja ohjataan lääkkeenotossa. Lääkerobotit ja etähoivan videopuhelut tukevat asiakkaiden itsenäistä toimintakykyä, kuvaa etähoivayksikön palveluesimies Sanna Liljeroos.

Jyväskylän kotihoidossa on tällä hetkellä kokeilussa myös Smila-lääkeannostelija.  Maaliskuussa Korpilahden kotihoidon alueella aloitetaan Evondos-lääkeautomaattikokeilu. 

Lääkeautomaatit ja etähoiva vapauttavat kotihoidon hoitajien aikaa niihin hoidollisiin tehtäviin, joissa hoitaja tarvitaan paikan päälle asiakkaan kotiin. Kotihoidon etähoivaratkaisuja kehitetään jatkuvasti ja lääkerobotit ovat seuraava askel kotihoidon digiloikkaa.

Teknologiaa ateriapalveluun

Kotihoidon asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta kokeilla ateriapalveluautomaattia. Menumat-automaatti lämmittää pakastetut lounaat puolessa tunnissa asiakkaan pöytään. Laite on hyvin helppokäyttöinen ja kotihoito opastaa sen käytössä asiakkaita tarvittaessa.

-Menumat tarjoaa hyvää ruokaa ikääntyneen asiakkaan arkeen. Kotiin tulee ruuan lämmitessä herkullinen ruuantuoksu, joka herättää ruokahalua. Myös etähoivayksikön asiakkaat voivat halutessaan kokeilla Menumat-automaattia etähoivan tuella, kertoo Sanna Liljeroos.

Asiakas maksaa Menumat-automaatista ainoastaan aterioiden hinnan. Itse laite ei kotihoidon asiakkaalle maksa mitään.  Yhden lounaan hinta on 8,25 €.  

Asiasta kiinnostuneet voivat tiedustella ateria-automaattia oman kotihoitoalueen esimieheltä.