Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten alle 70-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien asukkaiden koronarokotusten ajanvaraus alkaa ensi viikon loppupuolella. Niille, joilla on oikeus varata aikoja riskiryhmäläisten ensimmäisessä aallossa, ilmoitetaan tekstiviestillä palvelun aukeamisesta. Ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan laajasti myös muuten.

Lisätietoja:

Koronarokotustaan harkitsevia tai rokottamisesta yleistä tietoa tarvitsevia varten on avattu koronarokotusneuvontaa antava puhelinpalvelu. Se toimii seuraavilla terveysasemilla: Hankasalmi, Huhtasuo, Kyllö, Nova, Palokka, Sampoharju ja Uurainen. Näille asemille voivat soittaa myös Korpilahden, Tikkakosken ja Säynätsalon asukkaat. Palvelu toimii terveysaseman omassa puhelinnumerossa, josta neuvontapalveluun pääsee valinnalla 4. Neuvontanumeroon on yhdistetty takaisinsoittopalvelu, jonka voi valita nauhoitteen ohjeet kuunneltuaan. Asiakkaalle, joka valitsee takaisinsoiton, soitetaan vuorokauden kuluessa.

  • Hankasalmen terveysasema: p. 014 267 1295 (ma-pe klo 8-16, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Huhtasuo: Pihlajalinna p. 014 266 0121 ma-pe 8-16
  • Kyllön terveysasema: p. 014 266 2011 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Novan terveysasema: (keskustan ja Kuokkalan asukkaille 10.2. alkaen ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti) p. 014 266 0120 (keskustan asukkaat) ja p. 014 266 0122 (Kuokkalan asukkaat)
  • Palokan terveysasema: p. 014 336 6000 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti) 
  • Sampoharjun terveysasema, Vaajakoski: p. 014 336 6190 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Uuraisten terveysasema: p. 014 336 6880 (ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-15, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken asukkaat saavat neuvontaa johonkin yllä mainituista numeroista soittamalla

Kysymyksen koronarokotuksesta voi lähettää neuvontaan myös sähköpostitse osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi.

– Ajanvarauksen tarkkaa aloituspäivää ei vielä pystytä sanomaan, mutta rokotukseen oikeutetuille lähetetään tekstiviesti, jossa kerrotaan, että he voivat kirjautua ajanvarausjärjestelmään ja varata ajan, ylilääkäri Johanna Tuukkanen lupaa. 

Ajanvarausjärjestelmä aukeaa kaupungin verkkosivuille osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/koronarokotus. Ajanvaraus on mahdollista tehdä myös puhelimitse. Ajanvarauksen puhelinnumero ilmoitetaan samassa tekstiviestissä, jossa kerrotaan ajanvarauksen avaamisesta

Vain riskiryhmäläiset pääsevät ajanvarausjärjestelmään

– Ajanvaraus perustuu THL:n määrittelemien ensimmäisen vaiheen sairauksien diagnooseihin. Vain ne, joilla kyseinen diagnoosi potilastiedoissa on, voivat varata ajan. Näin varmistetaan se, että rokotukset etenevät suunnitelmallisesti eikä rokotusajoissa voi kiilata muiden ohi, ylilääkäri Johanna Tuukkanen kuvaa.

Perussairauden vuoksi riskiryhmässä olevien rokotukset alkavat näillä näkymin ensi viikolla, mikäli rokotteita saadaan ennalta luvattu määrä. Rokotukseen oikeutettuja ovat ensi vaiheessa 16–69-vuotiaat henkilöt, joilla on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai Downin oireyhtymä (aikuiset).

Henkilön kirjautuessa ajanvarausjärjestelmään järjestelmä hakee potilastiedoista tiedon siitä, onko henkilöllä kyseinen diagnoosi. Jos on, hänelle aukeaa oikeus varata aika. 

Rokotettavia ensimmäisen vaiheen riskiryhmäläisiä on Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla vähintään 6 000. Koska rokotteen saatavuus on rajoitettua, tähän ensimmäiseen ryhmään kuuluvien henkilöiden rokottamiseen kuluu useita viikkoja. 

Rokotemäärä vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon aikoja on kerrallaan varattavissa. Näin ollen kaikki ensimmäiseen ryhmään kuuluvat eivät tule saamaan samanaikaisesti mahdollisuutta varata aikaa, vaan aikoja avataan varattavaksi asteittain sitä mukaa kun rokotetta saadaan käyttöön. Rokotukset toteutetaan AstraZenecan rokotteella. 

Vanhimpien ikäluokkien rokotukset ovat jo meneillään

Yli 70-vuotiaiden, itsenäisesti kotona asuvien henkilöiden rokotukset aloitettiin 85 vuotta täyttäneistä torstaina 11.2. Parhaillaan rokotuksiin kutsutaan 80–84-vuotiaita soittamalla heille ja tarjoamalla aikaa. Heidän jälkeensä aikoja tarjotaan samalla tavalla 75–79-vuotiaille. Yli 70-vuotiaita rokotetaan Biontech & Pfizerin sekä Modernan rokotteilla. 

Iäkkäiden henkilöiden rokotuspaikka sovitaan ajanvarauspuhelun yhteydessä. Rokotuspaikat ovat Killerin raviradan katsomorakennus, Kuokkalan terveysasema, Hankasalmen terveysasema, Korpilahden terveysasema ja Uuraisten terveysasema. Puhelun yhteydessä selvitetään, onko henkilöllä mahdollisuutta hakeutua rokotukseen näihin paikkoihin. Mikäli se ei ole mahdollista, häneen ollaan myöhemmin uudelleen yhteydessä rokotuksen järjestämiseksi.

Kotihoidon asiakkaat rokotetaan kotikäyntien yhteydessä eikä heidän tarvitse varata rokotusaikaa. Heille ei myöskään soiteta asiasta erikseen.

Kaupungin verkkosivuille on koottu laajasti tietoa rokotuksiin liittyvistä asioista sekä rokotusjärjestyksestä. Myös ajanvaraus avataan kaupungin verkkosivuille osoitteeseen www.jyvaskyla.fi/koronarokotus.