Lisätietoja

Toimitusjohtaja Tommi Lindh
Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 562 1625
tommi.lindh[at]alvaraalto.fi

Kulttuurireittiyhdistyksen puheenjohtaja
Kansliapäällikkö Heli Leinonkoski
Jyväskylän kaupunki
puh. 050 365 4287
heli.leinonkoski[at]jyvaskyla.fi

Tuottaja Noora Kiili
Alvar Aalto -matkailureitti, Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 976 7810
noora.kiili[at]alvaraalto.fi

Matkailujohtaja Susanne Rasmus
Visit Jyväskylä Region, Jyväskylän kaupunki
puh. 0400 885 786
susanne.rasmus[at]jyvaskyla.fi


Suosittu Alvar Aalto -matkailureitti koostuu arvostetuista kotimaisista ja kansainvälisistä Aalto-kohteista. Reitti on koottu laajassa verkostoyhteistyössä Alvar Aalto -kaupunkien ja alueiden matkailutoimijoiden kanssa. 

Alvar Aalto -kaupunkien matkailuyhteistyö uuteen vaiheeseen

Vuonna 2017 perustettu Alvar Aalto -kaupunkien verkosto edistää kaupunkien, kuntien ja alueiden elinvoimaisuutta matkailun keinoin. Hyvällä yhteistyöllä ja palvelutuotannolla on jo lisätty matkailualueiden positiivista näkyvyyttä ja kävijämääriä.

Matkailuyhteistyö on edennyt uuteen, tärkeään vaiheeseen, kun Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -kaupunkien yhteishanke Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry -yhdistys on nyt aloittanut toimintansa. Yhdistys perustettiin heinäkuussa 2020.

- Yhdistyksen tavoitteena on kehittää matkailureitin toimintaa ja edistää matkailua Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa. Jäseniksi ovat tervetulleita kaikki yleisölle tavalla tai toisella saavutettavat kohteet ja palveluntarjoajat, kertoo kulttuurireittiyhdistyksen puheenjohtaja Heli Leinonkoski.

Alvar Aallon arkkitehtuuri ehdolla Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon

Alvar Aallon arkkitehtuuria on esitetty Alvar Aalto -säätiön johdolla ensimmäisenä suomalaisena aloitteena Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon. Matkailureitti Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design kattaa yli 60 arkkitehtuurikohdetta 27 kaupungissa viidessä eri maassa - Suomessa, Saksassa, Virossa, Italiassa ja Ranskassa.

- Kaikki maailmanperintökohteiksi ehdotettavat Aalto-kohteet kuuluvat myös Alvar Aalto –matkailureittiin, muistuttaa Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Jyväskylän vahva panostus Aalto-matkailuun jatkuu

Jyväskylän kaupunki on perustajajäsen Aalto-kaupunkien verkostossa. Kaupunki ja Jyväskylän seudun matkailuorganisaatio Visit Jyväskylä Region ovat vieneet määrätietoisesti Aalto- teemaista matkailua maailmalle jo usean vuoden ajan. Yhteistyötä on tehty muun muassa Visit Finlandin ja Frame Contemporary Art Finlandin kanssa. Viimeisimmin työ on noteerattu kansainvälisessä Three T-hankkeessa.

Kahdeksan EU-maan ja yhdeksän partnerin yhteisessä projektissa valittiin alkuvuodesta 2021 Visit Jyväskylä Regionin koordinoima Jyväskylän seudun Aalto-teemainen matkailureitti hyvänä esimerkkinä eurooppalaisesta luonto- ja kulttuurireittikäytänteestä. Kyseisellä matkailureitillä on mukana merkittäviä Aalto-kohteita Jyväskylän seudulta. Osa näistä kuuluu myös maailmanperintökohteiksi ehdotettuihin Aalto-kohteisiin.

- Jyväskylän seudulta Unescon maailmanperintökohteiksi ehdotettavien Aalto-kohteiden joukossa on mukana Aallon suunnittelema osa Jyväskylän yliopiston pääkampusta, Muuratsalon Koetalo ja Säynätsalon kunnantalo, iloitsee Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtaja Susanne Rasmus.

Sekä kulttuurireittialoite että aloite maailmanperinnöksi lisäävät mielenkiintoa Jyväskylän seutua kohtaan matkailukohteena. Alvar Aallon arkkitehtuuri on myös yksi uuteen Keski-Suomen matkailustrategiaan kirjatuista alueellisista erottautumistekijöistä.

- Alvar Aallon kulttuuriperintö näyttäytyy alueellamme laajemmin kuin missään muualla maailmassa. Se on Keski-Suomelle todella tärkeä matkailun vetovoimatekijä. Odotamme myös innolla, että Alvar Aalto –museon ja Keski-Suomen museon väliosan rakentaminen alkaa ja samalla myös Aalto-museo remontoidaan. Kaikki toimenpiteet yhdessä lupaavat todella hyvää maakunnan Aalto-teemaiselle matkailulle, päättää Rasmus.