Koronarokotusten eteneminen riippuu suuresti rokotetoimituksista myös Jyväskylän seudulla. Jyväskylän kaupunki aloitti koronarokotukset 4.1. valtioneuvoston määrittelemän rokotusjärjestyksen mukaisesti kaupunginsairaalan infektio-osaston ja terveysasemien infektiovastaanottojen henkilöstöstä. Ikääntyneiden asumisyksiköissä ja hoivapalveluissa rokottaminen alkoi 18.1.

– Suurin ongelma väestön massarokotusten käynnistämisessä on edelleen epävarmuus rokotteiden saatavuudessa, kertoo koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.
– Tähän asti käytössä on ollut vain yhden valmistajan rokote.

Kaupungin valmius rokotusten suunnitelmalliseen toteuttamiseen on kuitenkin hyvä. Terveyspalvelujen henkilöstöä on siirretty rokotustehtäviin, ja lisähenkilöstöä rekrytoidaan. Jyväskylän kaupunki vastaa yhteistoiminta-alueensa eli Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestön rokottamisesta.

Koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Rokotusjärjestyksen mukaisesti rokotetta tarjotaan ensiksi niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka osallistuvat covid-19-taudin diagnostiikkaan ja siihen sairastuneiden hoitoon, sekä sosiaalihuollon ikäihmisten asumispalvelujen ja laitoshoidon asukkaille ja henkilöstölle.

Näiden ryhmien jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle rokotetta tarjotaan tämän jälkeen.

Hankasalmen ja Uuraisten hoivayksiköiden asukkaat ja henkilöstö rokotettu pian

– Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten hoivayksiköiden asukkaista ja henkilöstöstä on nyt rokotettu yli 80 prosenttia, Johanna Tuukkanen kertoo.

Koska rokotteita saadaan lähiviikkoina käyttöön vain 1000 rokoteannosta viikossa, rokotukset jatkuvat ikääntyneiden ja vammaispalvelujen hoivayksiköissä, minkä jälkeen rokotetaan aikuissosiaalityön asumispalvelujen asiakkaat ja henkilöstö. Sitten ovat vuorossa kotihoidon iäkkäät asiakkaat ja heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa.

– Samaan aikaan jatketaan toisen annoksen antamista aiemmin ensiannoksen saaneille rokotetuille. Näitä ensimmäisen vaiheen rokotettavia Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten alueella on noin 7 500, ja tähän mennessä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 3000 henkilöä.

Viime viikolla aloitettiin toisen annoksen antaminen niin sanotun ensilinjan henkilöstölle. Rokotereaktiot, erityisesti kuume, ovat osoittautuneet yleisemmiksi toisen annoksen jälkeen.

Väestörokotukset alkavat aikaisintaan helmikuun puolivälissä

Astra Zenecan rokote on nyt saanut odotetun myyntiluvan EU:n alueella, ja sitä saadaan Keski-Suomeen näillä näkymin viikolla 7. Nyt odotetaan THL:n ohjeistusta siitä, keille tätä rokotevalmistetta tullaan Suomessa antamaan.

– Näin ollen väestön rokotukset voivat alkaa Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla aikaisintaan 15.2. alkavalla viikolla. Ensimmäisenä vuorossa olisivat yli 70-vuotiaat, joiden osalta rokotukset käynnistetään yli 85-vuotiaista, ja heidän jälkeensä on nuorempien, perussairautensa vuoksi riskiryhmässä olevien vuoro. On myös mahdollista, että tätäkin aloitusta joudutaan siirtämään, Johanna Tuukkanen toteaa.

Väestörokotusten alkamisesta tiedotetaan rokotustoimitusten ja -aikataulun varmistuttua.

Keski-Suomessa on annettu huomattavasti enemmän rokotteita kuin mitä THL:n seuranta kertoo. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on jakanut tähän mennessä alueelleen yhteensä lähes 7 000 rokoteannosta. THL:n ylläpitämässä rekisterissä COVID-19-rokotteen saaneiden henkilöiden lukumääräksi on kuitenkin kirjattu Keski-Suomen sairaanhoitopiiri osalta vain 5 045. Syynä on se, että tiedot siirtyvät viiveellä ja tietojen siirtymisessä THL:n rekisteriin on myös ollut ongelmia.

Lisätietoja:
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus
- koronavirusrokotukset Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestölle
- Rokotteet ja koronavirus (THL) 

Koronarokotustaan harkitsevia tai rokottamisesta yleistä tietoa tarvitsevia varten on avattu koronarokotusneuvontaa antava puhelinpalvelu. Se toimii seuraavilla terveysasemilla: Hankasalmi, Huhtasuo, Kyllö, Nova, Palokka, Sampoharju ja Uurainen. Näille asemille voivat soittaa myös Korpilahden, Tikkakosken ja Säynätsalon asukkaat. Palvelu toimii terveysaseman omassa puhelinnumerossa, josta neuvontapalveluun pääsee valinnalla 4. Neuvontanumeroon on yhdistetty takaisinsoittopalvelu, jonka voi valita nauhoitteen ohjeet kuunneltuaan. Asiakkaalle, joka valitsee takaisinsoiton, soitetaan vuorokauden kuluessa.

  • Hankasalmen terveysasema: p. 014 267 1295 (ma-pe klo 8-16, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Huhtasuo: Pihlajalinna p. 014 266 0121 ma-pe 8-16
  • Kyllön terveysasema: p. 014 266 2011 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Novan terveysasema: (keskustan ja Kuokkalan asukkaille 10.2. alkaen ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti) p. 014 266 0120 (keskustan asukkaat) ja p. 014 266 0122 (Kuokkalan asukkaat)
  • Palokan terveysasema: p. 014 336 6000 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti) 
  • Sampoharjun terveysasema, Vaajakoski: p. 014 336 6190 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Uuraisten terveysasema: p. 014 336 6880 (ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-15, kiireettömissä klo 15 asti)
  • Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken asukkaat saavat neuvontaa johonkin yllä mainituista numeroista soittamalla


Kysymyksen koronarokotuksesta voi lähettää neuvontaan myös sähköpostitse osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi.

Asiasanat: