Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi kaupungin koronatilannetta läpi. Viime viikolla tilanne eskaloitui nopeasti ja tartuntojen määrä lähti voimakkaaseen nousuun. Yhteensä tartuntoja todettiin jyväskyläläisillä lopulta 228. Tartuntamäärä laski hieman eilen ilmoitetusta, sillä eilisen luvuissa oli mukana myös joitain Jyväskylässä positiivisen näytteen antaneilta muilta paikkakunnalta kotoisin olevia henkilöitä.

Ilmaantuvuusluku viimeiseltä 14 vuorokaudelta oli lopulta 186,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä oli koko viikon osalta 6,9%. Laboratoriotuloksia mahdollisesta muuntoviruksesta ei ole vielä Jyväskylässä saatu.
 
Kaupunki totesi eilen 31.1.2021 olevansa koronan leviämisvaiheessa. Leviämisvaiheesta johtuen kaupunki päätti ottaa käyttöön uusia rajoituksia ja siirsi yläkoulut etäopetukseen ajalle 1.2.-7.2., keskeytti alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastuksen kaupungin omissa tiloissa 1.2.-14.2. sekä sulki kaupungin museot ja kirjastot ajalla 1.2.-14.2.
 
Tänään kaupungin johtoryhmässä linjattiin, että myös nuorisopalveluiden tiloja (nuorisotilat, Ohjaamo, Nuorten taidetyöpaja) suljetaan yläkoulujen tavoin viikoksi ajalla 1.2.–7.2.2021.
 
Kaupungille on tullut paljon kyselyitä siitä, miksi myös alakoululaisten harrastustoiminta keskeytettiin, vaikka lapsilla oli ollut vain yksittäisiä tartuntoja. Syynä on epidemiatilanteen nopea heikkeneminen kaupungin alueella. Valtakunnallisen koronastrategian mukaisesti kaupungin tehtävänä on tällöin arvioida kokonaistilannetta ja rajoittaa kontakteja eri ikäryhmissä, jotta voidaan estää tartuntojen leviäminen yhä laajempaan joukkoon.
 
Kaupunki ymmärtää, että tilanne tuntuu epäreilulta, mutta perustelee päätöstä sillä, että tartuntatilanne on nyt saatava hallintaan kaikin käytössä olevin keinoin. Kouluista asetettiin viikonloppuna yli 400 lasta ja nuorta karanteeniin. Taustalla oli myös liikuntaharrastuksissa saatuja tartuntoja.
 
- Kun eri puolilla kaupunkia tulee tartuntoja eri ikäryhmissä isoina määrinä, on riski siitä, että ne siirtyvät liikuntaharrastusten kautta nopeasti yhä laajempiin lapsiryhmiin. Pahimmillaan harrastuksissa saadut tartunnat useaan kouluun tai päiväkotiryhmään ja siitä meillä on Jyväskylässä näyttöä. Siksi rajoitamme etupainotteisesti kontakteja kaikissa ikäryhmissä riippumatta siitä, onko siellä vielä ollut laajasti tautia vai ei. Tilanne on yksinkertaisesti saatava hallintaan ja se onnistuu vain kontakteja rajoittamalla, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä tarkensi.
 
Kaupungin liikuntapalvelut tiedottavat tarkemmin siitä lasten ja nuorten harjoittelutoiminnasta, jota kaupungin tiloissa voidaan jatkaa.

Poikkeusolojen johtoryhmä koolla jälleen perjantaina – arvioinnissa yläkouluikäisten etäopetuksen jatko

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 5.2. kello 10-11 käymään läpi koronatilannetta ja arvioi samalla tarpeen jatkaa yläkoulujen etäopetusta. Mikäli tautitilanne rauhoittuu viikon aikana, yläkoulut siirtyvät jälleen lähiopetukseen ensi viikon alussa.
 
Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat     
 
Lisätietoja:
- Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 4422302
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987

Asiasanat: