Hyppää pääsisältöön

29.1.2021

Laki on tullut voimaan 11.11.2020 ja sisältää mm. uudisrakennus- ja korjaushankkeisiin liittyviä velvoitteita sähköajoneuvojen latauspisteiden tai latauspistevalmiuksien sekä rakennuksen automaatio- ja ohjausjärjestelmien toteuttamiseen.
Kuva
Sähköautot kaupungintalon pihalla ovat kaupungin työntekijöiden ja asukkaiden yhteiskäytössä

Laki velvoittaa kaikkia niitä taloyhtiöitä, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa sekä muita kuin asuinrakennuksia, joissa on yli 10 pysäköintipaikkaa. 

Velvoitteita sovelletaan hankkeisiin, joita koskevat rakennuslupahakemukset tulevat vireille 11.3.2021 alkaen. Keväästä alkaen suuren korjaushankkeen yhteydessä on pakko asentaa latausvalmius, jos talossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa ja remontti ulottuu pysäköintialueelle. Velvoitteet koskevat myös uudisrakennushankkeita.

Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. Velvoitetta varsinaisen latauspisteen asentamiseen ei ole, vaan siitä päättää taloyhtiö.

Lainsäädännöllä edistetään ladattavien autojen käyttöä ja erityisesti parannetaan niiden latausmahdollisuuksia.

Kuntaliiton julkaiseman yleiskirjeen voit käydä lukemassa Kuntaliiton sivuilta

Laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmillä on ladattavissa Finlexistä (pdf).