Jyväskylän koronatilanne on lähtenyt jälleen heikkenemään. Viikonloppuna (pe-su) uusia tartuntoja ilmeni 43 kappaletta ja koko viikon saldo oli 58. Ilmaantuvuusluku kahden viikon osalta nousi jälleen 50,2 tartuntaan 100 000 asukasta kohden. Karanteeniin asetettiin viikonloppuna lähes 500 asukasta. Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että Jyväskylä on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa.

Laajimmat karanteenit asetettiin lasten ja aikuisten harrastustoiminnan ja joukkueurheilun tiimoilta. Lisäksi kahdella koululla ilmeni tartuntoja, joiden myötä karanteeniin asetettiin yli 100 oppilasta. Jäljityksen perusteella näyttää siltä, että valtaosa tartunnoista liittyy samaan tartuntaketjuun.

Mitään vahvoja viitteitä ei ole siitä, että yksittäinen henkilö olisi tartuttanut laajoja joukkoja ympärillään vaan kyse on samaan tartuntaketjuun liittyvistä yksittäistapauksista, joista osa on havaittu jo asetettujen karanteenien sisältä.

- Jäljityksessä ei myöskään ole löytynyt selkeää linkkiä ulkomaan matkustamiseen, mutta toki laboratoriotutkimuksissa selvitetään myös muuntoviruksen mahdollisuus. Sen osalta olemme viisaampia loppuviikosta tulosten saavuttua, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä rauhoitteli.

Toistaiseksi ei muutoksia rajoituksiin – maskien käyttöön kouluissa halutaan kannustaa

Poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset. Erityisesti keskusteltiin kaupungin omien liikuntapalveluiden osuudesta.

Kaikki suositukset ja rajoitukset päätettiin pitää edelleen voimassa tartuntamäärien ollessa jälleen kasvussa. Samalla todettiin, että ilman toisen asteen ja korkeakoulujen etäopiskelusuositusta karanteeneja olisi todennäköisesti tullut myös oppilaitoksiin.

- Oppilaiden laajoilta karanteeneilta olisi voitu myös perusopetuksessa välttyä, jos jäljityksessä olisi saatu varmuus siitä, että maskeja on käytetty suositusten mukaisesti. Nyt jäljityksessä maskeja käyttäneiden osuus jäi osin epäselväksi ja siten karanteeneja jouduttiin asettamaan varotoimenpiteenä myös maskeja käyttäneille oppilaille. Kannustammekin, että maskeja pidetään koko koulupäivän ajan ja itselle merkitään muistiin ne tilanteet, joissa maskia ei ole koulussa pidetty. Näin karanteenit voidaan asettaa mahdollisimman tarkasti, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kannusti.

Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta seurannassa

Viikonloppuna alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa karanteeniin asetettiin lapsia ja nuoria useammasta eri joukkueesta. Kaupunki seuraa nyt tehostetusti sitä, jatkavatko tartuntamäärät ja karanteenit kasvuaan joissain tietyssä harrastus- tai lajitoiminnassa.

- Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta halutaan pitää käynnissä mahdollisimman pitkään ja normaalisti Jyväskylässä. Jos alueellisesti tai valtakunnallisesti näyttää siltä, että virus lähtee leviämään laajasti, niin sitä joudutaan kuitenkin arvioimaan. Lähdemme kuitenkin siitä, että normaali harrastustoiminta ja treenaaminen voidaan pitää turvallisesti toiminnassa, Ilkka Käsmä pohti kokouksessa.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset

Jyväskylässä on voimassa laajasti liikunta- ja harrastustoimintaan vaikuttavia suosituksia ja omien palveluiden sulkuja yli 18-vuotiaiden osalta helmikuun loppuun asti.  Maskisuositus on voimassa yli 12-vuotiaiden osalta toistaiseksi. 

Kaupunki suosittelee, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä tammi-helmikuun aikana.

Kirjastot toimivat rajoitetuin palveluin ja Jyväskylä Sinfonian ja Jyväskylän kaupunginteatterin yleisöesitykset ovat tauolla helmikuun loppuun asti.

Ikääntyneiden päiväkeskukset ovat toistaiseksi suljettuina ja vammaispalveluiden työ- ja päivätoiminta toimii rajoitetusti.

Voimassa on lisäksi useita muita suosituksia ja rajoituksia, jotka on koottu kaupungin verkkosivuille: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat     

Lisätietoja:
- Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987

Asiasanat: