Hyppää pääsisältöön

18.1.2021

Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat tilojen osalta supistetuin palveluin ainakin helmikuun loppuun. Aineisto kannattaa varata ennakkoon ja käydä noutamassa, kun saat ilmoituksen kirjastolta. Kirjastojen e-aineistoa on laajennettu ja asaiaksapalvelussa on käytössä useita sähköisä kanavia, joista saat lukuvinkkejä vaikka etänä!
Kuva
Keskisuomalainen kirjastokortti

Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat tilojen osalta supistetuin palveluin ainakin helmikuun loppuun. Kirjastot ovat avoinna, mutta kirjastojen tiloissa oleskelua on rajoitettu. Aineistoa saa lainaan kätevimmin tekemällä varauksen verkkokirjastossa, jonka jälkeen kirjastosta ilmoitetaan, kun varattu aineisto on noudettavissa. Näin nouto onnistuu lyhyellä pistäytymisellä kirjastolla. Lähes vastaava lainauskäytäntö oli käytössä jo myös keväällä. Varattavissa ja lainattavissa on koko Keski-kirjastojen aineisto mm. kirjoja, lehtiä, äänitteitä, nuotteja jopa liikuntavälineitä! 

Maksutonta luettavaa löytää myös laajasta e-kirjastosta, jonka sisältöä on laajennettu merkittävästi. Palveluista löytyy neljän tuhannen e-kirjan ja äänikirjan valikoima sekä kotimaisia ja ulkomaisia aikakausilehtiä sähköisessä muodossa.

Pieni valikoima uutuuskirjoja ja muuta aineistoa on esillä kirjastoissa. Kokoelma- ja oleskelutilat ovat kuitenkin suljettuja ja kokoelmia ei pääse selaamaan kirjaston tiloissa. Kirjoja voi palauttaa sekä kirjastoon että kirjaston palautusluukkuihin. Rajoitusten takia kirjastoissa ei ole tällä hetkellä omatoimisia aukioloaikoja ja kirjastoautot eivät liikennöi. Myös lehtienlukusalit ovat suljettuna.

Nyt on hyvä aika tutustua e-kirjaston monipuolisiin palveluihin

Kirjaston sähköinen aineisto kasvaa koko ajan. E-kirjastossa https://keski.finna.fi/Content/ekirjasto on tällä hetkellä neljäntuhannen suomenkielisen e-kirjan ja äänikirjan valikoima. Erityisesti äänikirjojen lainaus on kovassa kasvussa, viime vuonna e-äänikirjojen kuuntelu lisääntyi 40 %. 

Suosituin kirjastokortilla käytettävä e-aineisto on tällä hetkellä kotimaisten aikakauslehtien palvelu eMagz. Palvelussa on tarjolla 74 lehteä, jota voi lukea ilmaiseksi, milloin ja missä vain. Lehtivalikoima laajeni vuoden alussa 24 uudella lehdellä. Uusina lehtinä 74 lehden joukossa ovat nyt mm. Maaseudun tulevaisuus, Apu, Erä ja Hyvä Terveys. Lehtiä pääsee lukemaan verkossa, kun sinulla on Keski-kirjastojen kirjastokortti sekä pin-koodi. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia, sen saat sen normaalisti asioimalla kirjastossa. Nyt rajoitetun palvelun aikaan PIN-koodin saa myös puhelimitse, jolloin henkilöllisyys varmistetaan muutamalla lisäkysymyksellä. Ohjeet PIN-koodin hankkimiseen löytyvät osoitteesta: https://keski.finna.fi/Content/eohje

Apua ja neuvontaa pulmaan kuin pulmaan 

Kirjastojen henkilökunta on valjastettu etsimään aineistoa, opastamaan, neuvomaan ja palvelemaan asiakkaita poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kun fyysisiä kohtaamisia kirjaston asiakaspalvelussa ja tiskillä on rajoitettu, henkilökunta palvelee asiakkaita nauhojen ja sermien takana kaikissa kirjastoon liittyvissä asioissa ja kysymyksissä hyödyntäen käytössä olevia kanavia. Näin esimerkiksi varausten tekeminen, sähköisten palvelujen käyttöönotto sekä lukuvinkit ja aineistoon tutustuminen onnistuvat edelleen tilanne huomioiden.

Neuvontaa palvelujen käyttöön on saatavana muun muassa Keski-kirjastojen nettisivulla  https://keski.finna.fi/ avautuvassa chatissa, perinteisemmin puhelimitse tai sähköpostilla ja sekä avoimina olevissa kirjastoissa rajoitukset huomioiden.

Kun normaali hyllyjen välissä etsiskely ei nyt onnistu, lukuneuvonta-palvelusta saa vinkkejä ja suosituksia uutta luettavaa etsiessä: https://keski.finna.fi/Feedback/Form/ReadingRequest.

Verkkokirjastossa on paljon vinkkejä kirjallisuudesta ja muistakin aineistoista. Se löytyy Keski-kirjastojen etusivulta Vinkit-valikon alla. Verkkokirjastosta löytyy linkit myös lastenosaston blogiin ja fantasia-aiheiseen podcastiin. 

Valtakunnallisessa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa https://www.kirjastot.fi/kysy vastaamassa ovat myös Jyväskylän kirjastonhoitajat. 

Kirjasto viestii palveluistaan myös facebookissa @jyvaskylankaupunginkirjasto sekä instagramissa @jklkirjasto.

Tietokoneita on myös käytettävissä rajoitettu määrä. Pankki- ja virastoasioiden hoito, tulostus, skannaus ja kopiointi onnistuvat kirjastoissa, mutta joskus voi joutua hetken odottamaan, koska koneita on käytössä normaalioloja vähemmän.

Kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat netissä: keski.finna.fi 

Asiakaspalvelun puhelinnumero kirjaston aukioloaikoina: 014 266 4123 asiakaspalvelun sähköpostiosoite on kirjasto.asiakaspalvelu@jyvaskyla.fi 

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma, p. 014 266 4093
- Jyväskylän kaupunginkirjasto netissä: https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto