Lisätietoja

Liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen
p. 014 266 7035, jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi

Jyväskylän seudun latuinfo on edelleen poissa käytöstä teknisen vian vuoksi. Latuinfoa korjataan ja se pyritään saamaan toimintaan mahdollisimman pian.

Latutilanne Jyväskylässä perjantaina 8.1.2021

Vaikka pakkaslunta on satanut hieman lisää, lumi pakkautuu hiihdettäessä ja latuja ajettaessa ja hiihtourat kuluvat. Siksi lunta on paikoitellen edelleen vähän ja paikoitellen latu-urilla maa saattaa näkyä vielä läpi, varsinkin perinteisen laduilla. Hiihtäminen edelleen oman harkinnan mukaan, sillä kaupunki ei pysty takaamaan latujen turvallisuutta joka paikassa. Jos lunta ei tule reilummin lisää, täytyy latujen ajamista säännöstellä, koska jokainen ajokerta syö hieman lumikerrosta ja voi sitten nostaa myös hiekkaa pintaan. Vähällä lumella olevilla alueilla latuja ei siis kannata ajaa joka päivä. Alla on listattu Jyväskylän latujen kunnostustilanne perjantaina 8.1.

Keljonkangas, Keljonkangas-Ladun maja, Ladun majan alue, Sippulanniemi

Ladut ajettu latukoneella. Perinteinen ja luisteluhiihto. Paikoitellen lunta melko vähän. Näissä paikoissa varsinkin perinteisen latu on huonompi.

Tikkakoski

Sekä itärannan että länsirannan (myös Kaposenmäki) ladut on tehty latukoneella. Perinteinen ja luisteluhiihto. Perinteisen latu on paikoitellen vielä vähäluminen / hiekkainen.

Huhtasuo / Halssila

Ajettu latukoneella. Myös perinteisen latu Huhtasuo- Hiihtomaa välillä ja Vesitornin lenkillä, sekä Vaajakosken suuntaan Haapasuolle asti. Muualla pelkkä luisteluhiihtoura. Lunta täälläkin paikoitellen vielä melko vähän.

Vaajakoski

Osa reiteistä ajettu latukoneellakin. Lunta vielä paikoitellen melko vähän. Pääasiassa ajettu luisteluhiihto uraa.

Palokka

Touruvuoren ladut ajettu latukoneella, sekä perinteinen että luisteluhiihto. Lunta paikoin vielä niukasti. Vesitornin lenkki huonoin. Väliä Touruvuori-Ampujien maja-Kangaslampi ei ole vielä päästy kunnostamaan. Touruvuoresta Ampujien majalle päin ladut ajettu latukoneella osan matkaa.

Säynätsalo

Lehtissaaren kuntoradalla ja Säynätsalon vanhalla junaradan pohjalla ei vielä lumi riitä hiihtämiseen. Kunnostuksia on kuitenkin aloitettu.

Korpilahti

Kokkomäki, osa reitistä ajettu latukoneella, lunta kuitenkin vielä turhan vähän, joten perinteisen latu paikoitellen huono. Osa reitistä vielä kunnostamatta.

Muistutus hiihtoreittien käytöstä

Jyväskylän kaupunki haluaa muistuttaa kuntalaisia, että hiihtokausi merkityillä latureiteillä alkaa, kun lunta aloitetaan pakkaamaan latupohjille. Tämän jälkeen hiihtämiseen tarkoitetut reitit ovat turvallisuussyistä ainoastaan suksilla liikkuvien hiihtäjien käytössä. Tämä tarkoittaa, että kunnostetuilla latupohjilla ja hiihtourilla ei saa liikkua kävellen, koiraa ulkoiluttaen, pyöräillen tai ratsastaen. Kaupunki tekee hyvien ja turvallisten hiihto-olosuhteiden eteen kunnostuskauden aikana paljon töitä ja latujen tekoon kohdennetaan resursseja. Rikkoutuneiden latupohjien korjaaminen paitsi kuluttaa resursseja myös aiheuttaa talviliikkujille riskitilanteita. Kaupunki tulee lisäämään tiedotusta asiasta vilkkaimpien reittien yhteyteen. Latukausi kestää noin 3–4 kuukautta ja lopun ajan reitit ovat kaikkien liikkujien käytössä.

Jyväskylässä kävelijöiden käytössä on eri puolilla kaupunkia lukuisia ulkoilureittejä sekä luonto- ja metsäpolkuja. Hiihdon lisäksi kävelyyn sopivia ulkoilureittejä ovat Kangaslammen kiertävä reitti ja ns. Vesitornin lenkki Touruvuoressa ja kävelyyn sopivia ovat Harjun kuntorata sekä osa Kortemäen kuntoradasta. Lisäksi Jyväskylässä on noin 470 kilometriä kunnostettuja kevyen liikenteen väyliä, jotka sopivat ulkoiluun niin jalan kuin pyörällä. Jyväskylän kaupungilta on toivottu hoidettuja kävelyreittejä myös maastoon, mutta kaupungilla ei ole tälle kaudelle varattu resursseja niiden luomiseen ja kunnossapitoon. Hoidetut kävelyreitit edellyttävät reitin aurauksia, liukkauden torjuntaa eli hiekotuksia sekä näihin tarvittavan kalusto- ja henkilöstöresurssin. 

Ulkoilualueilla ja -reiteillä liikkujia kehotetaan noudattamaan korona-ajan turvavälejä ja välttämään lähikontakteja kanssaliikkujiin.

Katso lisätietoja Jyväskylän laduista ja ulkoilureiteistä