Koronakuvat oli poikkeuksellinen yhteisötaideprojekti, joka toteutettiin ajalleen tyypillisesti etänä. Projektin järjestäjinä olivat Silta-Valmennusyhdistys ry sekä Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut. 

Lisätiedot:
Panu Räsänen
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
panu.rasanen@jyvaskyla.fi
p. 050 567 5367

Uutisen kuva: Juuso Mikkonen

Projektiin osallistui yli kolmekymmentä nuorta, jotka valokuvasivat elämäänsä kertakäyttöisille filmikameroille. Kuvia kerättiin yhteensä yli kuusisataa kappaletta ja niistä on nyt koottu digitaalinen valokuvanäyttely, joka avaa ainutlaatuisen ja henkilökohtaisen näkymän nuorten maailmaan.

Koronakuvat oli idean isän Panu Räsäsen (Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut) ja Petteri Ruotsalaisen (Silta-Valmennusyhdistys ry) yhteistyössä toteuttama projekti, jonka avulla dokumentoitiin nuorten elämää koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana. Keväällä vuonna 2020 joukolle pirkanmaalaisia ja keskisuomalaisia 16–29-vuotiaita nuoria jaettiin kertakäyttöisiä filmikameroita, joilla he dokumentoivat elämäänsä kevään ja kesän aikana. Projektin rahoitti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. 

Dokumentointia filmikameroilla

Projektin tavoitteena oli mahdollistaa nuorille luovaa toimintaa poikkeusolojen aikana sekä dokumentoida, miltä tämä ajanjakso heidän mielestään näytti ja tuntui. 

-    Dokumentointikeinoksi valikoitui filmikamera siitä syystä, ettei kuvia voida poistaa tai uudelleenottaa, toisin kuin digitaalisella kameralla tai puhelimella kuvattaessa. Tämä pakottaa aidosti pysähtymään hetkeen ja keskittymään kuvaamiseen. Pitkäjänteisyyden tukemisen lisäksi oman arjen tarkasteleminen ja tallentaminen filmille auttaa reflektoimaan omaa elämää ja parhaassa tapauksessa johtaa elämän parantumiseen, kertoo Petteri Ruotsalainen Silta-Valmennusyhdistys ry:stä.  

Koronakuvat ovat näytteillä digitaalisessa muodossa projektin verkkosivuilla sekä Instagram-tilillä (@koronakuvat), jonne päivittyy uusia kuvia vuoden 2021 jokaisena päivänä. 

-    Desinfioi kätesi, pue kasvomaski yllesi, istahda mukavasti ja uppoudu tarkastelemaan, miltä nuorten elämä näytti kun koronavirus runteli maailmaa vuonna 2020, Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen digitaalisen nuorisotyön nuorisonohjaaja Panu Räsänen kehottaa.