Jyväskylän kaupunki on elokuusta 2020 lähtien tarjonnut kaupunkilaisille mahdollisuutta vuokrata sähköautoa iltaisin ja viikonloppuisin. Virka-aikaan kaupungintalon pihassa sijaitsevat yhteiskäyttöautot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä.

Joulun ja vuodenvaihteen tienoilla työajotarpeet ovat vähäisempiä, ja siksi 23.12.–10.1. asukkaat voivat vuokrata Volkswagen e-up -täyssähköautoja myös päiväsaikaan. Jos siis tuolloin on tarve autolle, kannattaa hyödyntää mahdollisuus kokeilla, miten matka hoituisi yhteiskäyttöautolla.

Palveluntuottaja Omago Oy huolehtii autoista ja vastaa niiden vuokrauksesta. Autojen varaukset ja ovien avaukset hoituvat kännykällä. Palveluun rekisteröidytään ja autot varataan osoitteessa omago.fi/jyvaskylan-kimppakaarat, jossa myös lisätiedot vuokrauksesta.

Autoilla jo 80 käyttäjää

Syksyn aikana moni asukas on jo ennättänyt hyödyntää mahdollisuutta vuokrata sähköautoa, ja palvelu on saanut hyvän vastaanoton. ”Ei ole tarvetta omalle autolle, kun näitä saa helposti käyttöön”, sanoo autoja vuokrannut jyväskyläläinen Eelis Piirilä.

Autoilla on ollut ensimmäisten käyttökuukausien aikana 80 käyttäjää, joista puolet kaupungin työntekijöitä ja puolet asukkaita. Vaikka etätyöt ja -palaverit ovat vähentäneet monessa työtehtävässä työpäivän aikaista liikkumistarvetta, on autoilla ajettu tähän mennessä jo yli 12 000 kilometriä. Näistä kilometreistä kaksi kolmasosaa on kertynyt kaupungin työntekijöiden työajoista ja loput asukkaiden ajoista.

”Olen käyttänyt yhteiskäyttöautoa lähinnä työajoihin, myös vähän pidempiin lähikuntiin suuntautuviin matkoihin. Olen ollut tosi tyytyväinen, uskon että erilaisten asioiden yhteiskäyttö on tulevaisuutta. Autot ovat siitä yksi esimerkki”, kertoo matkailukoordinaattori Johanna Maasola Visit Jyväskylästä.

Kaupungin näkökulmasta palvelun tavoitteena on mahdollistaa työntekijöille ja asukkaille auton käyttö tilanteissa, joissa se on tarpeen. Näin vähennetään oman auton tarvetta kaupunkialueella ja tuetaan samalla vähäpäästöisten liikkumispalveluiden kehittymistä.

Katso videolta lisää käyttäjien kokemuksia autoista: https://www.youtube.com/watch?v=21EbCoFxRNM

Lisätietoja:
- fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, 014 266 8063, etunimi.sukunimi@jyvaskyla.fi
- toimitusjohtaja Joel Virpi, Omago Oy, 040 356 1805, etunimi.sukunimi@omago.fi