Laajennetun todellisuuden kampus tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden kokoontua yhteen ja toteuttaa erilaisia toiminnallisuuksia opinnoissa.

Jyväskylän yliopisto avaa laajennetun todellisuuden (XR) kampuksen, joka vihitään käyttöön avajaisjuhlassa maanantaina 14.12. Yliopiston uusi virtuaalitodellisuuskampus on Suomessa ensimmäinen laatuaan, ja tila otetaan opetuskäyttöön heti avajaisten jälkeen.

– Haluamme yliopistona tarttua rohkeasti uusien teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin ja olla edelläkävijänä hyödyntämässä XR-teknologioita muun muassa oppimisen ja vuorovaikutuksen ympäristöissä. Erityisesti näinä poikkeuksellisina aikoina haluamme olla innovatiivisina ja ketterinä toimijoina kehittämässä täysin uudenlaisia kohtaamisen ja oppimisen tiloja ja muotoja, sekä olla mukana alueen vahvassa XR-toimijoiden verkostossa, rehtori Keijo Hämäläinen toteaa kampuksen avaamisesta.

Jyväskylän yliopiston virtuaalikampusta on tarkoitus laajentaa ja kehittää käyttötarpeiden mukaan. Se on tarkoitettu kaikkien yliopistotoimijoiden, tiedekuntien, erillisyksiköiden ja ainejärjestöjen käyttöön.

– XR-teknologioiden ja -ympäristöjen potentiaali oppimisessa on valtava. Virtuaalitodellisuuteen voidaan rakentaa kokemuksellisia ja vuorovaikutteisia tiloja monenlaisiin oppimisen tarpeisiin. Yliopiston XR-kampuksella on tällä hetkellä käytössä aloitusmaailman lisäksi kahdeksan identtistä sisätiloihin rakennettua oppimistilaa sekä yksi hieman erilainen oppimisympäristö, kesämökkisaari, kertoo XR-kehitystyöstä vastaava yliopistonopettaja Merja Juntunen opettajankoulutuslaitokselta.

– Olemme iloisia, että pääsemme ensimmäisenä kokeilemaan ympäristöä aineenopettajakoulutuksen opiskelijoiden kanssa. Aineenopettajaopiskelijoiden opinnot ovat varsin tiiviit, joten erilaisiin kokeiluihin on aikaa rajatummin kuin vaikkapa luokanopettajakoulutuksessa, yliopistonopettajat Riitta Tallavaara ja Mikko Hiljanen iloitsevat.

Osallistuminen on mahdollista avatarina maksuttoman AltspaceVR-ohjelman kautta joko tietokoneella tai VR-laseilla. Tilaisuutta voi seurata myös livestreamina Jyväskylän yliopiston YouTube-kanavalta, jossa tilaisuus on myöhemmin katsottavissa tallenteena. Lisätietoa tapahtuman aikataulusta ja liittymisvaihtoehdoista löytyy JYU:n kotisivuilta.