– Taustalla aluehallintoviraston eilen antama päätös yleisötilaisuuksien osallistujien rajaamisesta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi eilen 1.12. määräyksen siitä, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä tulee rajata kiihtymisalueilla 20 henkilöön. Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi tänään kokouksessaan läpi omia yleisötapahtumiaan 2.12.-21.12.2020 välisellä ajalla.

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian yleisölle olevat esitykset ja konsertit joudutaan perumaan kyseiseltä ajalta. Harjoittelutoiminta jatkuu kuitenkin normaalisti turvallisuusohjeet huomioiden. Teatteri ja Sinfonia tiedottavat vielä tänään tarkemmin yleisötilaisuuksien perumisista ja käytännön järjestelyistä.

Kaupungin omistamissa liikuntatiloissa ja ulkotiloissa järjestettävissä ottelu- ja kisatapahtumissa yleisön osallistuminen kielletään kokonaan. Yleisöiltä suljetuissa ottelu- ja kisatapahtumissa urheilijoiden ja välttämättömien toimihenkilöiden osallistujamäärä voi kuitenkin olla yli 20 henkilöä, sillä suljettua tilaisuutta ei katsota enää yleisötilaisuudeksi. Kaupungin liikuntapalvelut käy kuitenkin yhdessä terveydenhuollon kanssa aina näiden tapahtumien turvallisuusjärjestelyt läpi ja arvioi niiden riittävyyden.

Omassa toiminnassaan kaupunki on jo perunut kaikki koulujen joulujuhlatilaisuudet sekä joulukonsertit. Lisäksi kaupungin omassa toiminnassa myös erilaiset koulutustilaisuudet ja -seminaarit on jo siirretty järjestettäväksi verkossa. Näin ollen määräys ei aiheuta muita muutoksia kaupungin toimintaan.

Aluehallintoviraston päätös ei vaikuta kirjastoihin tai museoihin

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys kieltää alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ajalla 2.12.-21.12.2020. Päätöksen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiireihin kuuluvien kuntien alueella voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Yleisötilaisuuksia ovat aluehallintoviraston mukaan konsertit, teatteri- ja kesäteatterinäytökset, elokuvateatterinäytökset, festivaalit, markkinat, yksittäiset huutokauppatilaisuudet, yleisurheilutapahtumat ja muut urheiluottelut ja -turnaukset (esim. pesäpallo, jalkapallo ja jääkiekko), jos paikalla on yleisöä, uudenvuoden ilotulitustapahtuma (tästä linjaus tehdään kaupungilla lähempänä joulua), lähtökohtaisesti koulutustilaisuudet ja seminaarit, myös kaupallisten palveluntarjoajien järjestämät, yhtiökokoukset ja rekisteröityjen yhdistysten kokoukset, pop-up-kahvilat ja -myymälät (ainakin silloin, kun ne eivät ole kauppakeskusten tiloissa).

Määräys ei siten koske esimerkiksi kansalaisopiston harrastustoimintaa (pl. kaupungin oma suositus liikuntaharrastuksien osallistujamäärän osalta) tai museoiden tai kirjastojen toimintaa. Niiden toiminta jatkuu siten normaalisti turvallisuusohjeet huomioiden.

Kaupunki jatkaa omien suositustensa voimassa oloa harrastusten osalta 21.12.2020 asti

Yhdenmukaisuuden vuoksi kaupunki päätyi siihen, että se pitää perjantaina 27.11. antamansa harrastuksia koskevat suosituksen Aluehallintoviraston tavoin voimassa 21.12. asti. Alun perin niiden piti päättyä 13.12.2020.

- Näin ollen kaupunki suosittaa, että yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta sisätiloissa on keskeytettynä 30.11.-21.12.2020 välisen ajan. Kaupungin omissa tiloissa yli 18-vuotiaiden vuorot on peruttu.
- Myös yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan pidettävän suljettuna 30.11.-21.12.2020 välisen ajan, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta. Rajoitus ei koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin.
o   Lasten ja nuorten suljettu harrastustoiminta ei ole AVI:n määritelmän mukainen yleisötilaisuus, joten lasten ja nuorten harrastustoimintaan voi osallistua yli 20 hengen ryhmiä, kunhan turvallisuusmääräykset huomioidaan muutoin.
- Kaupungin omat kuntosalit pysyvät suljettuina 30.11.-21.12.2020. Myös kaupungin erityisliikunnan ryhmät pysyvät suljettuina 21.12. asti.
- Harrastusten osalta kaupunki suosittelee, että joukkuelajeissa pelimatkat kulloinkin leviämisvaiheessa oleville alueille perutaan toistaiseksi.
- Myös seurakunnille annetun suosituksen voimassaoloa siitä, että sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua enintään 20 henkeä, jatketaan 21.12.2020 asti.

Toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetusta koskeva suositus on edelleen voimassa 13.12.2020 asti. Sen jatkamista tullaan tarkastelemaan tautitilanteen kehityksen mukaan.

Kaupungin antamassa suosituksessa oli jo alun perin, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia tule järjestää 15.1.2021 mennessä Jyväskylässä. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet.

Jyväskylän kaupungin voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat  

Lisätietoja:
- Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987

Asiasanat: